No to mamy kolejny dzień za sobą i kilka emocjonujących spotkań. 5 setowe wygrane Dasco, Almagro, Federera przyniosły wiele emocji i zwrotów akcji. Wczoraj moje główne typy(pisane grubą czcionką) standardowo z jednym błędem. Federer nagle w trakcie z meczu Simonem chyba przypomniał sobie, że jeszcze z nim meczu nie wygrał i nie można tak łatwo poprawić ujemnego bilansu. Gra Rogera przypominała mi obraz z pół finału us open, dużo nie wymuszonych błędów i nagle strach przed tym, że ja ten mecz mam wygrać, a coś się zacięło. Simon od 3 seta pokazał kawał dobrej gry, w swoim stylu defensywna obrona, z wyprowadzeniem kontry, biegał jak młody bóg i naprawdę ciężko w 2 fazie meczu było Rogerowi ustrzelić go w trakcie wymiany. No, ale ostatecznie wygrał obrońca tytułu, być może dla niego, że to w 2 rundzie przytrafił mu się taki mecz, bo kto inny w dalszej części turnieju przy takiej grze Rogera mógłby odprawić z kwitkiem, a tu się udało wyjść cało.
No
typy na dzisiaj chyba bez zbędnych sensacji i Ameryki nie odkryłem, bo raczej są dość to popularne bety na dzisiaj:
Bernard Tomic v Feliciano Lopez typ 1 @ 2.20 @ 6/10
Tutaj mamy typ na młodego utalentowanego Australijczyka kontra hiszpański s&v. Tomic naprawdę zaimponował mi w pierwszej rundzie stylem i poziomem gry, naprawdę posiada ciekawe zagrania, miesza uderzenia, nadaje różne rotacje, dobrze operuje slicem oraz ma bardzo solidny serwis. Z drugiej strony Felek, czyli co czego można się po nim spodziewać to serwis i wypady do siatki. W wymianach myślę, że punkty powinien wygrywać Tomic, gdyż Lopeza nie uważam za zbytnio solidnego z głębi kortu. Bernard sprawia wrażenie bardzo wyluzowanego na korcie i pewnego swojej gry, co prawda jego rywal w pierwszej rundzie Chardy jest bez formy, ale zwycięstwo w 3 szybkich setach było bardzo przekonujące. Warto zwrócić uwagę, że Bernard ma tu coś do udowodnienia, bo po awanturach o WC, napewno chce pokazać, że jest zawodnikiem, który spełnia pokładane w nim na dzieje. Z turnieju odpadł już Hewitt, Ebden, Luczak, także ktoś musi bronić australijskiego honoru i przy aplauzie fanatycznej australijskiej publiczności Bernard będzie walczył na 110%.
Milos Raonic v Michael Llodra typ 2 @ 1.50 @ 7/10
typ over 9,5 gema w 1 secie @ 1.53 @ 2/10
typ tie break w meczu TAK @ 1.53 @ 2/10
Tutaj mamy spotkanie młodego gniewnego z Kanady przeciwko francuskiemu profesorowi s&v. Raonic poczynił spore postępy w zeszłym sezonie. Jest to zawodnik, który opiera swoją grę na serwisie i wymianach z głębi pola. Notuje dużo asów w każdym meczu, lecz współczynnik winnerów z asami często jest mniej więcej na równi z eu, co świadczy o jego dużej nieregularności w wymianach. W pierwszej rundzie pokonał Phau'a, lecz grał 2 tb, także świadczy to o tym, że nie było jakieś kolosalnej przewagi ze strony Kanadyjczyka. Llodra powinien spokojnie swoim serwisem nadążać za Raonicem, a ponadto liczę na jego ciekawy repertuar zagrań i duże doświadczenie. W h2h jest jeden 1:0 dla Kanadyjczyka po spotkaniach w kwalifikacjach do mastersa Toronto 2009, gdzie wiadomo Kanadyjczycy zawsze dają z siebie 110%, natomiast okres 2008-2009 był to czas słabszej gry i wielu nieudanych spotkań. Obecnie poziom gry Michaela prezentuje się całkiem pozytywnie i po przekonujących wygranych w pierwszej rundzie singla i debla czas na kolejny krok.
Mikhail Youzhny v Blaz Kavcic typ 1 @ 9/10
typ DW Youzhny 3:0 @ 1.90 @ 2/10
Rosyjski czarodziej rakiety kontra słoweński kwalifikant. Michail bez problemów ogarnął mecz w 1 rundzie z Turkiem Illhanem i wygrał w 3 setach bez historii. Natomiast Kavcic w pierwszej rundzie poradził sobie z młodym service-manem z RPA. Tutaj ma zawodnika o zupełnie odmiennym stylu gry. Youzhny to przede wszystkim punkty zdobywane z wymian i świetny jednoręczny bh. Blaz to gracz, który ostatnio zaczął się wybijać ponad poziom challengerów, jego gra bazuje również na wymianach i operuje bh, jednakże ma on tutaj przeciwnika, który może być dla niego wzorem do naśladowania. Blaz ma dość przeciętny serwis i czasem lepiej idzie mu gra przy podaniu przeciwnika, niż w momencie, gdy sam ma ją wprowadzić do gry. Widzę tutaj okazję do zdobywania punktów przez Rosjanina po returnie.
Mój błąd coś mi się pomyliło przy opisie youzhnego i operuje jednoręcznym bh, cóż każdy czasem się pomyli, a nie jestem chodzącą encyklopedią jeśli chodzi o styl gry zawodników, także zawsze jestem chętny wysłuchać uwag, jeśli zdarzy mi się coś przekręcić. Dzięki za poprawkę.
Santiago Giraldo v Marin Cilic typ 2 @ 1.38 @ 7/10
typ Cilic wygra pierwszego seta i mecz @ 1.72 @ 2/10
Mamy tutaj spotkanie Marina z Kolumbijczykiem Gilardo. Cilic co prawda w turniejach mniej istotnych ostatnio dużo słabszych występów, lecz na szlemach jest to zawodnik, który prezentuje solidny poziom. W pierwszej rundzie odniósł pewne zwycięstwo nad Youngiem, serwis funkcjonuje jak należy, a także w wymianach prezentował się okazale. Młody Kolumbijczyk to gracz, który grywał jak dotychczas najlepiej na kortach ziemnych, lecz na początku sezonu 2010 już 2 rozegrane turnieje przed szlemem i całkiem poprawne wyniki na kortach twardych. Nie zmienia to faktu, że niekwestionowanym faworytem jest tutaj dla mnie Chorwat. Na marginesie można zwrócić uwagę, że Marin jest zawodnikiem lubującym się w przygotowaniu taktycznym do danego spotkania, analizuje grę przeciwnika i stara się przed spotkaniem przygotować konkretny plan również pod kątem gry rywala, co nie jest sytuacją zbyt często spotykaną wśród zawodników.
Andreas Seppi v Jo-Wilfried Tsonga typ 2 @ 1.16 @ 9/10
typ Tsonga handi -1,5 seta 1.45 @ 7/10
No mamy tutaj spotkanie dwóch zawodników, którzy w pierwszej rundzie wywinęli się z pod noża wygrali swoje spotkania ze stanu 0-2. O tyle uważam, że Tsonga miał o wiele trudniejszego rywala, bo Niemiecki Picasso, popisywał się w swoim stylu niesamowitymi zgraniami, mieszał rotacje, a slice i drop shot z jego strony to wspaniałe zagrania. O tyle wygrana Seppiego z emerytowanym Clementem nie przynosi mu za wiele chluby. Nie widzę specjalnie tutaj czym mógłbym się przeciwstawić Seppi Francuzowi, może będzie w miarę regularny w wymianach, ale to Tsonga będzie stroną atakującą i nadającą ton, liczę nad przewagę uderzeń wygrywających na ue w tym spotkaniu ze strony Francuza. Dobrym typem wydaje mi się także handi -1,5 seta, gdyż uważam, że powinno ono się zakończyć w 3 maksmyalnie 4 setach.
David Nalbandian v Richard Berankis typ 1 @ 1.22 @ 7/10 ZWROT
typ DW Nalbandian 3:0 @ 2.20 1/10 ZWROT
No jak dla mnie różnica w klasie zawodników jest diametralna. Co prawda głównym aspektem na minus dla Nalbandiana jest 5 setowy wyczerpujący pojedynek z Hewittem, lecz wierzę, że zdołał on zregenerować siły, poza tym David w życiu już trochę 5 setówek się nagrał, więc nie powinno być to dla jego organizmu, aż takim wielkim szokiem. David jest głodny zwycięstw i nie wyobrażam, że po pojedynku z Hewittem, mógłby tutaj odpuścić z zawodnikiem o wiele łatwiejszym do ogrania. Młody Litwin ograł w 1 rundzie gładko dziką kartę z Australii Matosevica, który jest graczem na codzień w challengerach. W gra Nalbandiana w 1 rundzie wyglądała bardzo okazale, bardzo dobrze prezentował się w wymianach, świetnie operował oburęcznym bh zarówno po crossie jak i po linii, chodził do siatki, od początku grał bardzo agresywnie jaki i zarówno urozmaicone zagrania. Liczę tutaj na wygraną Nalbandiana w 3 setach, bo będzie chciał szybko rozstrzygnąć to spotkanie na swoją stronę i nie tracić niepotrzebnie siły. Na wszelki wypadek warto zagrać typ u buka, który daje zwrot w razie kreczu, gdyby przypadkiem nogi odmówiły posłuszeństwa Argentyńczykowi.
Juan Martin Del Potro v Marcos Baghdatis typ 1 @ 1.72 @ 6/10
typ over 3,5 seta @ 1.50
No i na koniec szlagier 4 dnia AO sądzę, że na zakończenie sesji czeka nas piękny pojedynek. Mamy tutaj powracającego JMD, kontra Cyryjskiego finalistę AO sprzed 5 lat. Ja skłaniam się ku zwycięstwu Argentyńczyka, pokonanie Dudi Seli w pierwszej rundzie w 3 setach jest dla mnie pozytywnym wynikiem. Wszyscy wiemy jaka jest sytuacja z Juanem, powrót po kontuzji i straconym całym sezonie poprzednim, jednakże wierze w jego talent i motywację w powrocie do ścisłej czołówki. Jakby nie było jest to jeden z 2 zawodników, którzy potrafili wykraść wielkoszlemowy triumf duetowi Federer & Nadal. Z drugiej strony Marcos, któremu w Australii gra się wyjątkowo dobrze. Jednakże występ w 1 rundzie i 5 setowy mecz ze Słoweńcem Zemliją, który do jakiś wybitnych zawodników nie należy, wysuwa mi wnioski, że nie wszystko funkcjonuje jak należy. Marcos wycofał się z turnieju poprzedzającego AO z powodu problemów z pachwiną i podobno, niby wszystko jest już ok, ale tak naprawę nie wiadomo jak to faktycznie wygląda. Wyniki Marcosa w drugiej połowie sezonu 2010 dla mnie co najmniej średnie. W spotkaniu liczę na rozstrzygnięcie w więcej, niż w 3 setach i nawet jeśli Marcos coś ugra to wierzę, że finalnie Del Potro wyjdzie zwycięsko z tego pojedynku.