Witam oto moje propozycje na 2-gi dzień AO
A. Dolgopolov - M. Kukushkin typ 1 @ 1.35 6/10
Młody Ukrainiec objawienie sezonu 2010 jak dla mnie, gra bardzo ciekawy, urozmaicony
tenis, solidny serwis, a do tego ambitny charakter. Kukushkin charakteryzuje się raczej defensywną grą z głębi kortu, co będzie stwarzać szanse na winnery dla Dolgo, który gra w miarę szybko i płasko. Kukushkin miał w miarę dobrą końówkę 2010, ale myślę, że tutaj polegnie.
A. Seppi - A. Clement typ 1 @ 1.45 7/10
Tenisowy weteran kontra Clement, który jest już tenisowym weteranem, jest to typ bardziej przeciwko Francuzowi, który jest już tenisowym emerytem chociaż w AO święcił chwile swojej tenisowej glorii - finał sprzed laty. Francuz jak dla mnie prezentuje się dość słabo na początku tego sezonu, ograł Malissa, ale ten odpuścił tamten mecz po finale w Indiach. Seppi, jeżeli będzie trzymał dobrze swoje poddanie powinien mieć jakieś okazje powodowane przez uf, Włoch jest graczem solidnym w dłuższych wymianach i posiada poprawne umiejętności przy siatce, myślę, że to da mu wygraną.
D. Sela - J. Del Potro typ 2 @ 1.40 6/10
JDP czy powróci do formy sprzed kontuzji to pytanie jakie zadają sobie wszyscy jego wielbiciele. Jak dla mnie porażka z Florianem w Sydney nie przynosi mu strasznej ujmy, gdzie AO jest on sprawcą pierwszej największej sensacji. JDP to przede wszystkim gra z głębi kortu, liczę na jego serwis także. Sela za wiele do głowy mi nie przychodzi poza jego niskim wzrostem i w miarę poprawnym serwisem, nie mniej liczę na win Argentyńczyka.
E. Gulbis - B. Becker typ 1 @ 1.35 8/10
Strzelba z Łotwy kontra Becker. Mam wrażenie, że jest tu jeden najważniejszy czynnik, jak mentalnie będzie się prezentował Gulbis w tym meczu, jest bardzo utalentowanym zawodnikiem, ale nie jeden pojedynek przez swoją psychikę już przegrał. Łotysz posiada bardzo silny serwis, jego gra hit hit hit, co powoduje sporo winnerów, ale także trochę ue, oby procentowo te pierwsze dzisiaj były gurą. Myslę, że Łotysz powinien coś ugrać w końcu na szlemie, bo ostatnio jakoś mu nie szło w AO rok temu porażka w pierwszej rundzie, pechowa kontuzja w Roland Gaross, która zakończyła jego wspaniały okres z kortów ziemnych. Becker to niespełniony talent Niemieckiego tenisa, jak na razie, podoba mi się jego gra przy siatce, reszta bez zachwytu. Także Gulbis pełna koncentracja i powinien ogarnąć ten mecz.
G. Garcia-Lopez - M. Berrer typ 1 @ 1.40 6/10
GGL kontra Berrer, wydaje mi się, że może być to w miarę wyrównane spotkanie. GGL bardzo dobrze prezentował się w zeszłym sezonie, jego wygrana z Nadalem będzie długo pamiętana. Dobry serwis, predyspozycje do gry w ataku, regularność w wymianach dla mnie faworyzują Hiszpana. Berrer to już nie najmłodszy Niemiecki gracz, posiada dobry serwis i ciekawe umiejętności volleyowe. Niemiec swoje najlepsze występy osiąga w meczach w hali, na kortach otwartych idzie mu już dużo gorzej, niewiadomą jest jego forma na początku tego sezonu, na szlemach ostatnio nie zdarzają mu się przebłyski, także myślę, że tu będzie podobnie
I. Marchenko - R. Ramirez Hidalgo typ 1 @ 1.22 9/10
Marchenko kontra hiszpański przebijacz, który ja dla mnie jest graczem na poziomie challengerów granych na mączce, gdzie i tak ostatnio idzie mu średnio. Marchenko duże postępy w sezonie 2010, spory skok w rankingu, nie widzę żadnych przesłanek, żeby Ukrainiec miałby sobie nie poradzić z Rubenem.
J. Nieminen - D. Ferrer typ 2 @ 1.25 10/10
Spotkanie fińskiej ściany z hiszpańską Jarko kontra David. Tu się zapowiadają długie wymiany i sporo przebijania. Nie wiem na jak się prezentuje stan zdrowia Jarko, bo w tygodniu przed szlemem wycofał się z powodu kostki z turnieju, nie orientuje się na ile to było tylko dmuchanie za zimne, a na ile poważniejszy problem, ale jest to i tak czynnik na minus dla fina. David podbudowany wygraną w Auckland, myślę, że w wymianach to on wyjdzie na plus, Jarko miewa czasami momenty w których bywa mniej skoncentrowany i będzie to szansa dla Ferrera, który jest regularny do bólu.
M. Russell - M. Ebden typ 2 @ 1.70 9/10
Jest to pierwszy typ, który rzucił mi się w oczy po losowaniu drabinki AO. Ebden prezentuje się solidnie na początku tego sezonu, serwis bardzo dobrze funkcjonuje, gra slino i płasko. Widziałem jego grę w Brisbane i prezentował się wyśmienicie, lego z Soderlingiem, ale to już za wysoka półka. Russell to jak dla mnie beznadziejny gracz, słaby serwis, stara się coś ugrać w wymianach z głębi kortu, ale średnio mu to wychodzi Kurs jak dla mnie perełka. Ebden niesiony dopingiem australijskich fanów powinnien ogrąć Amerykanina, a słabych warunkach fizycznych.
R. Söderling - P. Starace typ 1 @ 1.03 10/10
No i na koniec kurs dnia
. Nie widzę tutaj innego wyniku jak szybkie 3-0 dla Szweda, Robin pokazał się bardzo dobrze na początku tego sezonu, wygrana w finale Brisbane z Roddickiem była dla mnie bardzo przekonująca. Co prawda nawierzchnia nie jest za szybka jak wszyscy piszą, ale i tak będzie miażdżył serwisem i do tego ten fh, które mi w przypina "łychę koparki". Starace no jak dla mnie idzie na ścięcie. Wiadomo jest to zawodnik, który prezentuje się najlepiej na kortach ziemnych, tutaj nie widzę żadnych atutów w meczu z Soderlingiem, serwis słaby, a przebijaniem za wiele nie ugra. Można śmiało typować 3-0
dla Szweda lub under 28,5
, czy handi - 9,5 gema
. Trochę nie wiadomą było dla mnie jak Robin będzie poczyniał sobie po rozstaniu z Magnusem Normanem, ale widać, że dobrze to funkcjonuje, bo jak to się mówi, kto stoi w miejscu ten się cofa i decyzja o zmianie coach była udana. Co do prognoz Robina w turnieju liczę na tutaj jego bardzo dobry występ i minimum pół finał z Nadalem, według mnie powinnien ograć Murray, a jeżeli Nadal nie będzie w trochę gorszej formie to i jemu pownien zacząć dobierać do skóry.