Dyscyplina: piłka nożna,
A-League,
Australia.
Godzina: 8:00
Spotkanie: Adelaide United – Central Coast Mariners
Typ: Central Coast Mariners AH(+2)
Kurs: 1,63
Bukmacher: Bet365
Analiza: 25 ( z 27) runda sezonu podstawowego.
Gospodarze walczą o miejsce co najmniej 2, co da im przewagę w play-off. Goście marzą o każdym remisie i każdym zwycięstwie, by poprawić fatalny bilans. Walczą i nie jest to gołosłowne stwierdzenie. W ostatnim meczu z Sydney FC w 86' przegrywali 0:2 i doprowadzili do remisu 2:2!
Adelaide United: miejsce 4: 24 11-7-6 br. 37:26, u siebie: 12 6-4-2 br. 18:10. Średnia goli na mecz – 2,63 (u siebie 2,33) . U /o 2,5 – 10:14. W ich meczach po 5 razy było 0, 3, 4 gole, a 4 razy 1.
Central Coast, miejsce 10: 24 3-4-17 br. 28:58, wyjazd: 11 1-1-9 br. 11:30. Średnia goli na mecz – 3,58 (wyjazd 3,73). U /o 2,5 –6:18. W ich meczach 8 razy były 4, a 4 razy 2, 3 lub 5 goli.
W lepszej formie są oczywiście gospodarze, w 6 meczach 11 pkt., goście zdobyli tylko 1. Adelaide: 6 3-2-1 10:3, u siebie 3 1-1-1 5:3, Central Coast: 6 0-1-5 3:17, wyjazd 3 0-0-3 1:12.
Ruchy kadrowe: Adelajda – wracają po kontuzji ważni: pomocnik Sanchez (20/6 goli), pomocnik Carrusca (23/5 goli), a pomocnik Elsey (16/0) po pauzie za kartki, nie może grać Elrich (20/0) z powodu kontuzji. Marynarze: wracają po odsunięciu za kartki napastnik Austin (20/5) i charyzmatyczny ofensywny pomocnik Luis Garcia (7/1, został pozyskany w ostatnim okienku transferowym)
Statystyka H2H: 36 rozegranych spotkań: 13-7-16 br. 45:50, w Adelajdzie 17 8-4-5 br. 28:23. W tym sezonie drużyny grały w styczniu w Adelajdzie , a w lutym u Marynarzy, oba mecze wygrał zespół Adelajdy (3:1, 2:3).
Statystyki rzutów rożnych: z meczy H2H średnio 9,8 (4/10 6-9, 2/10 = 10, 4/10 11-13), linia 11,5 – 4/10. Gospodarze u siebie średnio 11,71(8/14 linia pokryta, uwzględniłem 2 mecze spoza ligi)), goście na wyjeździe 11,45 (8/11 linia pokryta). Linia AH(10) była pokryta RAZEM DLA OBU 20/24, linia 11,5 12/24. W meczu żadnej z drużyn nie było więcej niż 16 rogów!
Całkowita liczba kartek w meczu: H2H (15 spotkań) - średnio 4,40 (brak bezpośredniej czerwonej), w domu Adelaide (14 spotkań) – 6,31 (2 bezpośrednie czerw. przeciwnika), w 11 spotkaniach Marynarzy na wyjeździe - 5,54 (6 czerwonych, w tym 2 bezpośrednie, wszystkie Marynarzy). Sędzią meczu będzie Stephen Lucas. Znalazłem 13 jego meczy w roli głównego od kwietnia 2014 r.Ma średnią żółtych kartek 4,92, nie pokazał bezpośredniej czerwonej (2 razy czerwień za 2 żółte) . Linia kartek pokryta 8/13, nigdy więcej niż 7. Sędziował 1 mecz Adelajdy, przydzielił im 4 żółtka, a przeciwnikom 0. Sędziował 2 mecze Marynarzy – 2 x 5 kartek (3 i 4 dla Matrosów).
Faworytem ekspertów australijskich jest Adelajda, typują jej wyraźne, a nawet łatwe zwycięstwo. Z kolei rynek notowań bukmacherskich płaci za ich wygraną 1,25 do 1,30, a na początku notowań kilkanaście dni temu kurs oscylował ok. 1,35. Za zwycięstwo gości płaci się obecnie od 7,75 do 10,41 i utrzymuje się tendencja rosnąca.
Podsumowanie i wnioski: Goście mają interesujących napastników O'Donovana, Austina, Ferreirę, za nimi w pomocy grają Bingham i Garcia. Problemem Marynarzy w linii pomocy jest brak rutyniarzy. Doświadczenie Garcii, jego technika i widzenie pola gry są bezcenne. Defensywa Central Coast jest kiepska 58 straconych goli w sezonie, 17 w ostatnich 6 meczach, po prostu strach się bać! Gospodarze nie mają jednak fightera w linii ataku, dlatego powrót ofensywnych pomocników Sancheza i Carrusco jest dla nich bezcenny. Pytanie tylko jak zagrają po kontuzjach?! Ostatnio w 2 kolejnych meczach Adelajda nie zdobyła gola. Seria 3 kolejnych meczy bez goli nie zdarzyła się jeszcze w historii tego klubu! Ich problemem, moim zdaniem niedocenionym jeszcze przez rynek, jest też wyrwa z lewej strony obrony, czyli brak Elricha. Być może Marynarze wykorzystają to. Adelajda na pewno dobrze gra w domu, jednak nie jest to niezdobyta twierdza. Marynarze nie są dla nich wygodnym rywalem, historia ich spotkań mówi, że Adelajda wygrała tylko 8 z 17 meczy u siebie!
Mój typ: 2 AH (+2,00), Adelajda tylko raz w historii, którą udało mi się sprawdzić (23 mecze) wygrała różnicą bramek większą niż 2. Stawiam na ten typ moją maksymalną stawkę 4/4, w najgorszym przypadku spodziewam się zwrotu.
Inną wartościową opcją jest granie
rzutów rożnych +11,5 za 1,90, a na
live zapewne opłacalne będzie branie niższych linii, w sprzyjającej sytuacji. Ważne, by pamiętać o liczbie 16, o czym napisałem wyżej. Widzę też pozytywnie granie
sumy kartek AH(5) powyżej za 1,75.
Rezultat: 4:2 (3:1) ZWROT Komentarz: Reds (gospodarze) od pierwszej sekundy rzucili się do ataku. Jednak już w 5' goście przeprowadzili atak lewą stroną , zastopowany przed polem karnym. W ten sposób biegła cała 1 połowa. Ku zaskoczeniu obserwatorów pierwszą bramkę strzelili goście po akcji swoją prawą stroną, tak jak sugerowałem w swojej analizie wyżej. Utalentowany O'Donovan przebiegł z piłką pół boiska i strzelił przy słupku. Niestety Marynarze prawie wcale później nie korzystali z tego swojego skrzydła później, czego nie rozumiem. Jednak w 29', 35' i 38' Adelajda wykorzystała licznie stwarzane sytuacje. Defensywa Matrosów potwierdziła wszystkie mankamenty, ujawnione we wcześniejszych meczach. Mnie raził zwłaszcza brak agresywności i zdolności odbioru piłki atakującemu, pomimo, że mijał nie jednego, ani dwóch, ale nawet 3 lub 4 rywali! Grając w ten sposób zrujnowali też moją projekcję na over kartkowy AH(5). Po przerwie gra była nieco mniej intensywna, choć główny scenariusz był podobny jak w pierwszej.Ten przebieg zdarzeń zrujnował mój plan na over rzutów rożnych AH (11). W 82' karny po faulu na Sanchezie dał Adelajdzie 4 bramkę. Na szczęście dla mnie 2' później utalentowany O'Donovan genialnym strzałem z linii pola karnego zmniejszył rozmiary porażki, a ja otrzymałem zwrot postawionego zakładu. To trafienie jest na pewno mocnym kandydatem na bramkę sezonu w
A-League.