jakie są zasady działania algorytmu ?
Mogę dodać jeszcze taki opis:
Aktualny mój
algorytm jest bardzo prosty ("premedytacyjnie" prosty bo wcześniej był bardziej złożony), tzn. w tym sensie, że Użytkownik wpisuje jedynie 3 zmienne. Ogólnodostępne publicznie (czyli, że można je zwyczajnie łatwo znaleźć) 3 zmienne.
Sedno znajduje się głębiej. Działania na tych "zmiennych", skompilowane są z działaniami na "stałych", zaimplementowanych tam (w tym momencie w arkuszu kalkulacyjnym) nomen omen, na stałe.
Nie jest to więc typ "programu", uzależnionego od aktualizacji bazy danych. Dla jednych plus, dla innych osób zapewne to mógłby być minus.
Po wpisaniu przez Użytkownika tych 3 zmiennych, wskazanie na konkretny wynik meczu otrzymuje on natychmiast.
Zaletą jest więc fakt, iż "program" nie jest pracochłonny. Nie "kradnie" wiele czasu.
Zużywa go w ilości przeciętnie ok. 30 sekund, przeznaczonych dla jednego zdarzenia/meczu.
Chyba każdego wyprowadziłoby z nerwów "wklepywanie" do programu dziesiątków danych, prawda?
Zwłaszcza, gdy mecz tuż, tuż ...
Również to, że jest uniwersalny w tym sensie, iż można go stosować do każdej bezwzględnie ligi (prawdopodobnie bez playoff'ów).
Program został przygotowany z przeznaczeniem dla konkretnie jednej dyscypliny: dla piłki nożnej. Osobiście, nie uważam tego za minus lecz za pewną "specjalizację".
Swoją drogą, założenia tego "programu" są tak wariackie, że prawdziwi matematycy złapaliby się za głowę (bo słowo "matematyka" nawet do niego nie pasuje ???? . Absolutnie nie pasuje).
Ważne, że działa - wydaje mi się - tak, jak to sobie mniej więcej wymyśliłem.
Być może niniejszy mój wywód jest olbrzymim przerostem formy nad konkretną treścią, ale skoro algorytmu nikt nie widział oprócz mnie, to przynajmniej niech ten opis go trochę uwiarygodni ...
Chociaż .., nie napisałem niczego nowego skoro "program" powstał w oparciu o
algorytm.
-------------------------------
Możnaby powiedzieć tak: co za problem? Przecież każdy może wytypować takie "podpórki" ze skutecznością 7 czy 8 na 10. Zresztą, to właśnie zostało w wątku gdzieś podniesione.
Może, ale tylko człowiek ( ... no ... może jeszcze jakiś robot). I to nie każdy.
Zauważcie, że "program" nie widzi chociażby i tych "podpórkowych" niskich kursów, które sugerować mogłyby wynik. Czyli już wiecie, że wysokość kursu nie jest "zmienną" a tym bardziej "stałą", wykorzystywanymi przez ten
algorytm.
Ponadto, zyskany dzięki zastosowaniu "programu" czas, przeznaczę z pożytkiem na coś innego.