Widzew Łódź - Odra Wodzisław Śląski
Po trzech miesiącach przerwy piłkarze klubów Orange
Ekstraklasy wracają na ligowe boiska. W Łodzi w sobotę o godzinie 16 Widzew podejmuję Odrę. Obie drużyny znajdują się w dolnych rejonach tabeli i dla obu drużyn ten mecz jest bardzo ważny po piłkarsku można powiedziec że to mecz o 6 punktów. W okresie przygotowań obie drużyny na pewno solidnie pracowały żeby w lidze pokazac się z dobrej strony, kluby dokonywały transfery i tak do Widzew przybli: Misztal, Gustavo, Kowalczyk, Szymanek, Oziębała. Pierwszy z nich w poprzednim sezonie był zawodnikiem Bełchatowa ale grał na wypożyczeniu w Hetmanie Zamośc w Widzewie będzie co najwyżej zmiennikiem. Drugi to Gustavo który reprezentował barwy japońskiej drużyny Montedio Yamagata jest napastnikiem, jego atutami to szybkośc i przede wszystkim drybling ten zawodnik jest świetnie wyszkolony technicznie. Maciej Kowalczyk to były już gracz Korony Kielce w której grał bardzo dobrze ale jak tylko Jacek Zieliński został trenerem tej drużyny przestał stawiac na tego piłkarza, moim zdaniem to może byc spore wzmocnienie łódzkiej ekipy. Wojciech Szymanek kiedyś grał w Polonii Warszawa ostatnio grał w Grecji w AÓ Egáleo jest bardzo waleczny nie boi się ostrych starc, w drużynie ma zastąpic zawieszonego na pół roku Oshadogana, trener Zub wypowiada się o nim w samych superlatywach. Ostatnim nowy graczem jest Przemek Oziębała młody napastnik pozyskany z Sosnowca, bardzo twardy, zdecydowany i nieustępliwy gracz który w pokazał się z bardzo dobrej strony w przed sezonowych sparingach, sam osobiście liczę na tego piłkarza bo mam "papiery na granie". Z klubu odeszli: Douglas i Piechna oraz zawieszeni są Bono i wspomniany wcześniej Oshodogan pierwszych trzech to dobre posunięcia działaczy bo nic nie grali a inkasowali spore pieniądze, szkoda mi że w Widzewie nie zobaczę już włoskiego stopera ponieważ w wielu spotkaniach imponował on spokojem i naprawdę grał dobrze. Odra Wodzisław znana jest z tego że pozyskuje za małe pieniadze piłkarzy którzy nie są w najlepszej formie bądź są po kontuzjach i po jakimś czasie w tym klubie odzyskują formę i zostają sprzedani za duże większe pieniądze. W tym okienku transferowym do klubu przybyło 4 graczy są nimi Błażej Radler były już obrońca Górnika Zabrze i ten transfer moim zdaniem to dobre posunięcie, Iljan Micanski z Lecha którego w tym sezonie nic nie pograł na boiskach OE, Łukasza Dzierżęgę z jakiegoś nieznanego niemieckiego klubu oraz Błażejewskiego z Odry Opole, te transfery nie powalają na kolana ale klub pozyskał takich piłkarzy na jakich go było stac. Spora strata to odejście do Ruchu jednego z najlepszych piłkarzy Odry z poprzedniej rundy Marcina Nowackiego, w klubie nie ma także Grzegorzewskiego i Iwana ( GKS Katowice) do zespołu MU został przesunięty podstawowy bramkarz Krzysztof Pilarz ponieważ podpisał kontrakt z Ruchem. Trener Widzew Marek Zub jest bardzo zadowolony z pracy zespołu i w każdym wywiadzie zapewnia że Widzew jest silniejszy niż jesienią. W sparnigach wyniki nie były rewelacyjnie sporo remisów, ale można byc zadowolonym z gry w defensywnie ponieważ Widzew tracił w tych meczach mało goli. Widzew był dla wielu słabym zespołem w pierwszej rundzie ale ja się z tym nie zgodzę ponieważ ma wielu młodych, perspektywicznych graczy którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w poważnej piłce, ale dla przykładu już 4 z nich jest w orbicie zainteresowań selekcjonera Leo Beenhakkera który już powołał do kadry- Fabiniaka, Lisowskiego, Brozia i Kuklisa a to są młodzi piłkarze i z pewnościa będą grac jeszcze lepiej gdy nabiorą boiskowego cwaniactwa i doświadczenia którym inne zespoły przewyższały Widzew. Odra w sparingach notowała niezłe wyniki ale ostatnia porażka 1:6 z Podbeskidziem przycmiła wszystkie wcześniejsze mecze bo przegrac tak wysoko z drugoligowcem to wstyd. Na dodatek Odra grała w środę w Pucharze
Ekstraklasy z Groclin zremisowała 2:2 ale nie chodzi mi tutaj o wynik tylko o fakt że zawodnicy mogą byc troszkę zmęczeni a Widzew w tygodniu nie grał żadnego meczu. W pierwszej rundzie padł wynik 1:1 dla Odry gola zdobył Nowacki ( którego w klubie już nie ma i to naprawdę duża strata ) a dla Widzewa w 90 min piękną bramkę zdobył Piotr Kuklis. Warto dodac że Widzew został ukarany degradacją za korupcję i właściciel Widzewa pan Sylwester Cacek na spotkaniu z zawodnikami powiedział żeby o nic się nie martwili niczego im nie zabraknie ale wymaga jednego walki na boisku przez całe 90 minut i pełnego zaangażowania jeśli ktoś taki nie będzie spełniał tych spraw to od razu może pożegnac się z klubem z Al. Piłudskiego, Cacek dodał też że będzie walczył z WD i będzie odwoływał się do każdej instancji, prezes Sosnowski mówi zaś że Widzewa ma bardzo mocne argumenty i jest przekonany że nie będzie degradacji. Tak czy owak Widzew musi się utrzymac w
Ekstraklasie sporotowo to jest cel zespołu i moim zdaniem to zostanie wykonane. Za Widzewem w tym emczu przemawia stadion ( wypełniony po brzegi ) oraz świetnie dopingujący kibice którzy są z zespołem na dobre i na złe. W tym meczu bardzo chcę żeby wygrał Widzew i ma on więcej szans od Odry bo uważam że czerwono-
biało-czerwoni to zespół lepszy od Odry i to udowodni na boisku, druga moja sugestia to mało goli ponieważ Widzew dobrze prezentuje się w obronie ale znowu atak nie jest świetny
Widzew wygra @ 2,35 @ 6/10 4:3
Under 2,5 @ 1,60 @ 7/10 4:3 długo nic nie zapowiadało undera ale jak się rozstrzelali to szok