xavi90
Znawca - Boks
Bardzo ciekawa walka jutrzejszego poranka z gali w Japonii, z Osaki. Japończyk Ayumu Hanada skrzyżuje rękawice z reprezentantem Panamy Azael Villar, gdzie to rzadkość ale to przyjezdny pięściarz jest sporym faworytem, przynajmniej według STS bo niestety tylko oni wystawili kursy na tą walkę. Można tak uważać- Azael, 28mio latek z rekordem 19-1 (oraz 3 remisy) pierwszy raz przybył do Japonii w sierpniu ubiegłego roku i sensacyjnie odprawił w pierwszej rundzie Ryo Miyazaki. Tyle że trzeba to nieco umniejszyć bo Miyazaki wyglądał już zdecydowanie na boksera 'past-prime' i nie ma tu nic dziwnego bo miał spory rozbrat z ringiem- nie walczył przez blisko 6 lat i wprawdzie przed walką z panamczykiem wygrał dwie walki ale w słabym stylu. Co by też nie mówić to stwierdzenie że Miyazaki został znokautowany jest tutaj nieco na wyrost bo sędzia przerwał walkę chyba nieco przedwcześnie gdy Miyazaki próbował klinczować i nie wylądował na deskach. Do tej walki Villar był anonimem z nabitym rekordem, w którym też nie brakuje skaz i nie wydaje mi się żeby miał on jakiś szczególny potencjał. Warto skoncentrować się tutaj na lokalnym zawodniku. Ayumu Hanada, ledwo 20stolatek bez wątpienia ma opinie prospekta i co ciekawe ciężko tutaj jednoznacznie stwierdzić że to reprezentant gospodarzy bo parę lat spędził w Meksyku gdzie stoczył też kilka lat a działo się tak ponieważ zainwestowano w niego spore pieniądze-debiutował na ringach zawodowych już w wieku 16 lat (w Meksyku to dozwolone, w Japonii nie) i póki co ma bilans 8-1-1, remis zanotował z innym prospektem Ryutaro Nakagaki gdzie obaj pokazali kawał dobrego boksu i utwierdza mnie to w przekonaniu że Ayumu mimo rekordu wskazującego na punchera, boksuje też inteligentnie. Tutaj mamy walkę na 8 rund i zestawienie które według mnie daje spore szanse aby Hanada został wywindowany wysoko w rankingach. Do tego wspominany już Miyazaki miał ledwo 156 cm wzrostu a Hanada to jego przeciwieństwo- w tak niskiej kategorii wagowej ma kapitalne warunki fizyczne, którymi zdecydowanie dominuje nad panamczykiem i zakładam że go wypunktuje, na co w ogóle kursy już są totalnie zaskakujące.
A. Hanada @3,20 STS
A. Hanada przez decyzję @6,00 STS
A. Hanada @3,20 STS
A. Hanada przez decyzję @6,00 STS
Ostatnia edycja: