Rybakina-Sabalenka wyższy procent trafianego pierwszego serwisu 2 @1.6 <trzeba bylo nie grac asekuracyjnie ... spokojnie weszlo ogolem>
Zagram taki dziwny zaklad, bo mam mieszane uczucia co do tego meczu. Tyle, ze bedzie to bardziej analiza psychologiczna niz merytoryczna.Rybakina jest sympatyczniejsza zawodniczka i pewnie bedzie miec wiecej zwolennikow i bardziej urozmaicony warsztat, ale Sabalenka jeszcze w tym roku meczu nie przegrala i mimo wszystko Bialorusinka grala w swojej karierze wielkie mecze z Barty czy Swiatek, ktore udalo sie wygrac.
Rybakina od strony charakterologicznej nie jest tak mocna, a mozna by rzec ze wrecz troche zakompleksiona. Kombinacja sila plus wymiana na pewno tuta jest bardzo dobra, ale patrzac na ten polfinal z Azarenka to Rybakina ten mecz powinna wygrac bardziej zdecydowanie, a co tam sie stalo w 1 secie przy stanie 5-3 i 40-30 dla Rybakina w 1 secie? Juz bylaa pilka setowa, po czym kompletnie zaginalo to 1-sze podanie. Kolejne 11 podan to wszystko bylo juz 2-ego podanie i za chwile stalo sie 5-5 i 0-40. Na szczescie Rybakina nie dala sie przelamac i wyciagnela tego gema samym 2-gim podaniem, ale 1-sze podanie tam komletnie odplynelo.
Nie wiem jak ten mecz ugryzc. Sabalenka od poczatku roku jest mocna, nie ma nic do stracenia i jest teoretycznie jakas tam niewielka faworytka tego meczuna papierze. Rybakina niby ma tego szlema wiecej, ale trawa to jest tak specyficzna nawierzchnia na ktorej zawodnicy i zawodniczki musza wyjatkowo dodatkowo myslec jak odbije sie pileczka, wiec tam Rybakina po prostu mogla uderzac, bo te wymiany nigdy na kortach trawiastych nie moga byc wybitnie dlugie i paradoksalnie moglo to Rybakinie pomoc.
Wydaje mi sie, ze Sabalenka zagra swoje i ten procent trafiania zakreci sie na poziomie tych 60% jak w wiekszosci spotkan Bialorusnik. Sadze, ze bedzie Sabalence zalezec na tej czestotliwosci traifania 1-szym podaniem by nie byc zbytnio karcona. Co do Rybakiny i jej emocjonalnej chwiejnosci to pewnosci nie mam. Ogolnie nie jest zwolennikiem grania takich zakladow, ale ze nie chce typowac zwyciezczyni, sprobuje dla odmiany zagrac symbolicznie taki nietypowy zaklad.