Wiele kwestii z powyższego posta zostaje bez zmian. Oczywiście bez tych co już odpadli. Znamy również ostateczną drabinkę więc mini typowanie i argumentacja:
1/8 FINAŁU:
Walia - Dania @ awans Danii
Dania to mój faworyt jako czarny koń imprezy. Pierwszy mecz ich "niemal zabił" dosłownie i w przenośni. W 2 meczu odżyli i pokazali znakomitą piłkę z teoretycznie mocniejszym rywalem. Ten mecz jest dla mnie wyznacznikiem siły tej drużyny i uważam, że jeszcze mocno namieszają. Z Rosją mogło się skończyć różnie, ale musieli zaryzykować. Teraz zaczynają z czystą kartą i uważam, że mecz z Walią będzie spokojny przemyślany taktycznie.
Dania będzie kontrolowała spotkanie, jednocześnie zabezpieczając tyły, żeby
Walia nie stwarzała takiego zagrożenia jak chociażby
Rosja. Sama
Walia skupi się na przeszkadzaniu, kontrach i zagraniach na wolne pole widocznych w meczu z Turcją czy na Euro 2016. Wtedy dało im to półfinał. Teraz każdy to zna i powinien sobie z tym poradzić. Dziwie się, że Turkowie byli kompletnie na to nieprzygotowani, ale oni chyba po prostu byli nieprzygotowani kompletnie na ten turniej, mimo obiecujących wyników przed. Typuje awans Danii, choć nie bez problemów, gdyż
Walia może się długo bronić i konieczna może być dogrywka.
Włochy - Austria @ wyraźna, spokojna wygrana Włochów do zera
Włochów przed turniejem już wskazywałem jako kandydata na mistrza. Zdania nie zmieniam, a wręcz jestem jeszcze bardziej przekonany. Nie widzę lepszej i stabilniejszej ekipy na tym Euro. Jak gdzieś po drodze odpadną to raczej z winy jakiegoś przypadku, niefarta. Na dzień dobry łatwy przeciwnik.
Austria mnie nie przekonuje. Ukrainę rozgryzła taktycznie, a też Ukraincy jakoś nie grali swojego w tym meczu. Bardziej realnym odzwierciedleniem siły tej drużyny jest mecz z Holandią, gdzie dostali 3-0, a mogli dostać więcej. Myślę, że w meczu z Włochami wynik będzie podobny. 3/4 do 0. Chyba, że Włosi przy 2-0 zaczną mądrze oszczędzać siły, tak jak to było w meczu z Walią. Tak czy siak pewna wygrana Italii w 90min.
Holandia - Czechy @ wygrana Pomarańczowych, over bramkowy
Holandia gra bardzo fajną piłkę. Powiedziałbym nawet, że obok Włochów najlepszą. Jednak tutaj już nie będą grali przed własną publicznością a i rywal wydaje się być nieco mocniejszy niż grupowi rywale. Czesi obok Danii mają potencjał na czarnego konia turnieju. Troszkę kurek z dobrą formą przykręcili im Anglicy, ale za to z drugiej strony był to dobry test przed meczem z Holendrami. Czesi mogą wyciągnąć wnioski i zagrać lepszy mecz. Ostatecznie Holendrzy powinni pokonać Czechów, ale może to nie być takie łatwe i oczywiste jak w poprzednich 3 meczach. Spodziewam się tu overa bramkowego i awansu Holandii, raczej już w regulaminowym czasie gry.
Belgia - Portugalia @ remisowo, ze wskazaniem na Portugalie
Pierwsze starcie bez wyraźnego faworyta. Belgowie typowani przez wielu jako faworyt do wygranej. Moim zdaniem
Belgia nie ma obrony i radzi sobie taktycznie dopóki trzyma piłkę z dala od własnej obrony. Widać to było na MŚ 2018, że dopóki E.Hazdard, De Bruyne i Lukaku bawili się z rywalami i było daleko od własnej bramki, dopóty gładko awansowali do kolejnych rund. Przyszła poukładana taktycznie
Francja i Belgów nie było. Teraz obrona wygląda jeszcze gorzej, Hazard forma nie ta, a sama taktyka Belgów wydaje się dość łatwa do rozszyfrowania przez drużyny z TOPu.
Portugalia niby nie zachwyciła, ale to samo było na EURO 2016, które ostatecznie wygrała, właśnie dzięki taktycznym rozwiązaniom. Teraz oprócz taktyki ekipa wzmocniona wschodzącymi gwiazdami
Premier League, których 4 lata temu miejsce było w kadrach młodzieżowych. Układ sił jak dla mnie wyrównany. Dla bukmacherów raczej faworytem jest
Belgia. Ja uważam, że dalej przejdzie
Portugalia.
Chorwacja - Hiszpania @ wygrana Hiszpanii
Chorwacja nadal mnie nie przekonuje. Typowałem ich na rozczarowanie turnieju i brak wyjścia z grupy. Wiele nie brakło bo były momenty w ostatnim meczu, że to Szkoci mogli objąć prowadzenie i zrobić popularnego busa i dowieść wynik do końca. Chorwaci jednak wygrali to indywidualnosciami (Modric, Perisic). Indywidualności te wydają się jednak spełnione bo sensacyjnym srebrze w MS 2018 i nie widzę w nich aż takiej ikry. Lata też już swoje maja i z młodą wybieganą Hiszpanią mogą mieć spore problemy. Hiszpanie też nie zachwycili, ale jak już mieli nóż na gardle to rozbili Słowaków 5-0. W pierwszej połowie ze Szwedami też spokojnie mogło być 3-0, także jest tam moc, tylko muszą odpalić. Możliwe, że się rozkręcają i już odpalili, a potwierdzą to w meczu z Chorwatami pewnie awansując dalej.
Francja - Szwajcaria @ spokojny awans Francji i under bramkowy
Krótko, faworyt oczywisty. Myślę, że jak zwykle ze stabilną defensywą i małym nakładem sił, awans dalej 1-0, lub 2-0 po kontrze w końcówce.
Anglia - Niemcy @ awans Anglii
Straszny mam tu dylemat jak to będzie wyglądało. Z jednej strony sprawdza się to co pisałem w cytowanym poście, że
Anglia próbuje to rozgrywać tak by się nie zmęczyć. W meczu z Czechami liczyłem, że oddadzą im pierwsze miejsce w grupie by nie trafić na kogoś z grupy śmierci. Anglicy jednak pewni swego pokazali kilka szybszych akcji i wygrali grupe, nie bojąc się potencjalnego rywala, wiedząc że z nim już zagrają na 100% i to będzie inna
Anglia. Dodatkowo jako jedyni mogą jeszcze okazje grać u siebie, więc zostają jedynym gospodarzem turnieju. Z Niemcami grają w Londynie, a jak przejdą dalej to półfinał i finał jest również na Wembley. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest przypadkiem najgroźniejszy rywal dla Włochów w walce o wygraną turnieju. Z drugiej strony mogę się mylić i Anglicy znowu będą grali bez polotu, na stojąco jak chociażby z Chorwacją. I jak Niemcą wyjdzie taki mecz jak z Portugalią to i wynik może być podobny i
Anglia wyląduje poza turniejem juz w 1/8, w dodatku przegrywając u siebie ze znienawidzonymi Niemcami. Także wstrzymuje się od typowania tego meczu, ale póki co bardziej przychylam się ku pierwszemu scenariuszowi i awansie Anglii. Wczoraj w Niemczech zasiane ziarno niepewności i wróciły koszmary z MS 2018. Obrazek gdy
Niemcy z Wegrami u siebie przy 2-2 w 93min grają na czas, bojąc się Węgier nie świadczy dobrze o mocy tej drużyny.
Szwecja - Ukraina @ awans Ukrainy
Nie wiem, moim zdaniem ta
Szwecja jest słaba. Mimo, że taktycznie poukładani i mocni w obronie to tyle miejsca co mieli wczoraj Polacy, czy w pierwszy meczu Hiszpanie świadczy o tym, że jest to na razie chyba największy farciarz z turnieju. Ze Słowacją jak trzeba było atakować to także wyglądało to słabo z przodu. Myślę, że jak Ukraina zagra jak z Holandią i Macedonią, a nie jak z Austrią to ze Szwedami sobie poradzi.
No i z tego wychodzą nam takie pary w 1/4 jak poniżej. Tu juz sie wstrzymam ze szczegółowym opisem. Dam tylko prognozowany typ by wypełnić drabinkę do finału:
Portugalia -
Włochy @ wygrana Włochów w 90min
Francja -
Hiszpania @
Hiszpania będzie atakować, ale awansuje
Francja
Ukraina -
Anglia @ pewna wygrana Anglii
Holandia -
Dania @ porywające widowisko sensacyjnie wygrane przez Danie, może po karnych?
Dalej półfinały:
Włochy -
Francja : mecz określany jako przedwczesny finał, pokaz silnych taktyk, pierwsza bramka stracona przez Włochów na turnieju, ale ostatecznie minimalny awans Włochów. Możliwa dogrywka, karne. Stoperzy Italii i bramkarz bohaterami meczu.
Anglia -
Dania:
Anglia faworyt ale
Dania nie mająca nic do stracenia może zrobić kolejną niespodzianke i znowu prześlizgnąć się dalej.
Finał:
Włochy -
Dania: Pewna wygrana Włochów. Duńczycy i tak uznani odkryciem turnieju.
Król Strzelców:
Nie wiem czy ktoś dogoni Ronaldo, tym bardziej że z Belgią będzie miał okazje podwyższyć dorobek. Jak odpadną to też będzie miał przewagę nad konkurentami w postaci mniejszej ilości rozegranych spotkań (chociaż Immobile nie grał z Walią więc jakby się rozstrzelał to może być realnym konkurentem).
Lukaku wygląda wspaniale, ale patrząc na drabinkę i obrońców Portugalskich i ewentualnie potem Włoskich i Francuskich to łatwego życia miał nie będzie.
W Danii i Anglii nikt się nie rozstrzelał, więc straty za duże.
I tak to widzę. Wszystko oczywiście z przymróżeniem oka, bo to turniej i po jednej niespodziance cała drabinka się wywróci do góry
nogami.
EDIT:
Jako typ pod
konkurs Euro
Betfan podaje poniższy typ:
26.06/21:00
Euro
Włochy -
Austria
Typ 1
Kurs 1,52
Bukmacher :