Co z typami na niedzielne wybory? Jak wiadomo typować można do dzisiaj, potem już nie, więc może w drodze wyjątku zrobić coś takiego, że ci co chcą podać typ na niedzielne wybory to podadzą go dzisiaj w tym temacie, a jak powstanie temat na niedzielę, to moderator po prostu te typy tam wrzuci?
Sprawa trochę skomplikowana. W Regulaminie Typów Dnia jest taki zapis:
Typujemy głównie zdarzenia sportowe, ale również z innych dziedzin jeśli są w ofercie bukmachera (np.
Rozrywka czy
Polityka), a ich wynik będzie możliwy do ustalenia w obrębie kilku dni.
Zwykle ten zapis stosujemy w stosunku do np tenisa kiedy mecze sa przekładane z jednego dnia na drugi itd. I myślę, że z wyborami tez możemy to zastosować, tym bardziej że nie wszystkie typy będą problemowe. Bo niektóre typy na Wybory, będą już rozliczone nawet tego samego dnia, jak np frekwencja, bo te dane spływają na bieżąco z komisji co kilka godzin droga elektroniczną. Więc nawet godzinę po zamknięciu lokali będzie wiadomo jaka frekwencja. Co do wyników kandydatów to pewnie będą rozliczone typy dopiero po ogłoszeniu PKW czyli pewnie poniedziałek wtorek, a może i później bo pewnie będzie masa protestów wyborczych, związanych z tymi wyborami korespondencyjnymi (wiem bo sam tak chciałem głosować, ale dostałem kartę bez pieczątki czyli nieważną, z tego będzie masa protestów)
Więc może ustalmy dla wszystkich którzy podają typy na wybory, że podajemy typy dzisiaj, bo dzisiaj jest termin jego podania (czy do kiedy są zamykane zakłady), a typy w konkursie rozliczymy po tych kilku dniach kiedy będzie już wiadomo oficjalnie. (Przy czym dobrze byłoby jeszcze zagrać ten typ u tego buka, zeby było wiadomo jak oni go rozliczą i kiedy, wtedy będzie jasność 100%).
Nie pomaga też termin wyborów bo 28 czerwca to końcówka miesiąca i pewnie do końca miesiąca wyniki nie będą znane, ale może nie będzie tak źle i nie będzie wielkiego opóźnienia tabeli końcowej, albo w ogóle żadnego opóźnienia, bo te nierozliczone typy nie będą miały wpływu na wyniki top5 tabeli, a to w sumie najwazniejsze.