cytat z dnia 13 września 2019 17:50 przez xavi90STS jak co tydzień wyszedł ze świetną oferta na
boks- myślę że warto zagrać pare rzeczy.
W nocy na gali w Nowym Yorku zadebiutuje Magomedrasul Majidov- bokser z kapitalną karierą amatorska (pokonywał
m.in Joshue- zdobywał trzykrotne złoto na MŚ, brąz na IO) tylko że robi to w wieku już prawie 33 lat więc na wdrapanie się do światowej czołówki ma stosunkowo mało czasu- to takich rywali jak Ed Fountain powinien odprawić błyskawicznie. Fakt że walka ledwo na 6 rund i Fountain ma rekord 12-6 z czego tylko 2 przegrane przed czasem ale te 2 porażki były stosunkowo niedawno to zdziwie się jesli Maijdov który w czasach amatorskich miał opinie bardzo mocno bijącego nie skończy go tutaj przed czasem.
Na tej samej gali, w wadze superlekkiej mamy pojedynek w którym miejscowy chłopak Wesley Ferrer podejmie Irlandczyka (ale mieszkającego od 3 lat w
USA) Lawrence James Fryers. I tutaj mnie STS zaskoczył bo kurs na wygrana Ferrera na punkty jest bardzo wysoki, a to ledwo 8 rund a obaj bokserzy bardzo porównywalni i co ciekawe Ferrer walczył niemal wszystkie poprzednie walki w kategorii niższej a Fryers wyższej- stąd tez nie wydaje mi się żeby Ferrer był na tyle mocno żeby skończył to przed czasem ale wypunktowac rywala powinien bez problemu. Z tej samej gali gram też zwycięstwo Michaela Huntera na punkty- na niego jest już podobno plan żeby w grudniu walczył z Povetkinem, ogólnie to bardzo ciekawy bokser- a jego rywal Sergey Kuzmin jest mocno promowany (bilans 15-0) ale kompletnie nie zachwyca a ostatnio wygrał niejednogłośnie z Dawejko który jest jakies 2 klasy niżej niż Hunter.
Ciekawa walka jest na gali w San Clemente (
Hiszpania a raczej Katalonia) gdzie miejscowy bohater Isaac Farre (rekord 6-0) z Barcelony (oddalonej o 20 km) podejmie Dannego Mendoze- boksera z Nikaragui z rekordem 6-2. Tylko że tutaj coś jest nie tak bo to walka w kategorii juniorśredniej (typowa dla Farre) a Mendoza walczył prawie wszystkie walki... 4 kategorie niżej więc tutaj może być kolosalna dysproporcja a że walka 6 rund to nie wiem jak miałoby to nie pójść w strone Farre.
Na tej samej gali inny miejscowy bohater Alejandro Moya podejmie fina Jarko Putkonena, który jest tutaj moim zdaniem troche niedoceniany bo jest to całkiem twardy bokser i jak przegrywał przed czasem (z Robie Davisem i Amgharem) to z naprawde czołówką i to w końcówkach walk więc wydaje mi się że próg rund jest raczej nisko ustawiony.
Na gali w Friedrischafen pokaże się Konni Konrad- niemiecki bokser który zapowiadał sie calkiem dobrze, miałe pare ciekawych walk ale jego plany pokrzyżowała kontuzja przez która nie walczył przeszło 3 lata- ale wrócił w naprawde solidnym stylu, w kwietniu tego roku znokautował solidnego Avetisyana. Jego rywalem będzie bardzo doświadczony francuz który liznął już światowej czołówki- ale szybko wybiła mu ona
boks z głowy- z Kovalevem nie wytrzymał nawet 3 rund a z Gvozdykiem 2 i od tamtej pory (2015/16) odcina kupony i nie wydaje mi się żeby był faworytem w starciu z Niemcem.
Magomedrasul Majidov przed czasem @2,40
Wesley Ferrer na punkty @4,00
Michael Hunter na punkty @1,80
Isaac Farre @1,60
Moya-Putkonen over 4,5 @1,70
Konni Konrad @2,02