No to na pewno wiąże się ze znajomościa języka,także troszke trudniej,co nie zmienia faktu,że o wiele lepiej płatneA czy ktos zdawal albo ma zamiar zdawac testy na sedziego w Anglii??
No to sobie nie posędziowałeś...która liga? ;pJa miałem dzisiaj debiut jako sędzia ale był to debiut połowiczny. Bo u gospodarzy było tylko 4 graczy, nie nazbierało się więcej i mecz sie nie odbył. Co ciekawe goście przyjechali w komplecie...
Junior młodszyNo to sobie nie posędziowałeś...która liga? ;p
generalnie tak, ale wtedy swoj czas dzielisz na gre i sedziowanie; musisz miec dobry uklad u kolesia co robi obsady, bo inaczej jak chcesz grac to bedziesz malo sedziowal... chyba ze ci nie zalezy, ja chcialem tak zrobic, ale szybko sie przekonalem ze nie jestem obsadzany, bo troche nie chca obsdzac tego samego dnia na sewdziowanie co sie gra mecz; jednym slowem troche przekombinowalem i zaliczylem falstart, jak ludzie z mojego kursu mieli po 12-14 spotkan, ja mialem 5 :/panowie jak z zarobkami ??? i jescze jedno mozna byc jednoczesnie sedzia i graczem ??? sedziuje sie w innej grupie a gra sie w innej ??
pamietam mojego kumpla który jeszcze 2 lata temu grał ze mną w drużynie i robił akurat papiery na sędziego... zaczynał jak kazdy od juniorów dziś jest juz liniowym w III lidze a jest tylko rok starszy ode mnie zależy to głownie od tego jak sędziujesz i jakie są na Twój temat opinie ???? cierpliwości a na pewno się udaA to ja mam pytanie : Po mniej wiecej jakim czasie awansujesz z np. A klsay do ligi wyżej. Zakładajac ze nie bedziesz sie wyroznial (tzn bedziesz sedzowal przypuscmy troszke lepiej niz przecietny sedzia) ile czasu trwaja awanse ? Pytanie skierowane do osób sedziujacych np. w 3 lidze :]