>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wygrałem sporą kasę, wezwał mnie bank...

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
No rozumiem... a jeśli np. kupię sobie telefon, czy laptopa, to nie muszę o tym w PIT informować US?
Jak kupisz sobie batona w sklepie to co lecisz do skarbówki od razu :]
Skarbówkę interesują większe pieniądze, jeśli zarabiasz 2 tysie to nikt nie przyczepi się jak na twoim koncie pojawi się 10, ale jak pojawi się 100 to jest już to podejrzane, chodzi mi zarówno o pieniądze w formie nominalnej jak i materialnej jako rzecz o danej wartości.

T 33

trm

Użytkownik
Witam, piszę tego posta w celu upewnienia się. Jak mniemam Urząd Skarbowy nie będzie robił problemów jak na konto studenta (tzn. moje) przelałbym powiedzmy 2000 zł w ciągu jednego miesiąca (na raz czy na raty, nie ma znaczenia)? Pieniądze, z bukmacherki internetowej oczywiście przeszłyby przez Moneybookers. Sytuacja jest czysto hipotetyczna. I ostatnie pytanie: od jakiej kwoty przelanej na konto mogą się zrobic &quot;problemy&quot; z US?

R 13

reward

Użytkownik
Witam, piszę tego posta w celu upewnienia się. Jak mniemam Urząd Skarbowy nie będzie robił problemów jak na konto studenta (tzn. moje) przelałbym powiedzmy 2000 zł w ciągu jednego miesiąca (na raz czy na raty, nie ma znaczenia)? Pieniądze, z bukmacherki internetowej oczywiście przeszłyby przez Moneybookers. Sytuacja jest czysto hipotetyczna. I ostatnie pytanie: od jakiej kwoty przelanej na konto mogą się zrobic &quot;problemy&quot; z US?
Nie będzie żadnych problemów...

dukat 7

dukat

Użytkownik
Ludzie spokojnie możecie sobie przelewać kwoty rzędu kilku tysięcy miesięcznie i nikt nie będzie robił żadnych problemów. W prawie bankowym (co było już pisane w tym temacie) jest wymóg sprawdzenia źródła przelewu jednorazowego większego niż bodajże 15.000 euro. Więc bez paniki ????

L 209

lukbor10

Użytkownik
a taka hipotetyczna sytuacja: daje mi w kasynie jackpota. wygrywam 1mln zł. jak to wypłacam? MB w ratach i karta? i potem &quot;rozwazne zakupy&quot;?

lewy18 15

lewy18

Użytkownik
nikt o zdrowych zmyslach nie wyplaci miliona zlotych na mb, tylko na konto bankowe. A pierwsza rzeczą jako robi po takiej wypłacie idzie do doradcy podatkowego.
AKA SHAKAL napisał to jeszcze bardziej dosadnie i się z nim zgadzam w 100% , dlatego sam nawet nie zaglądam do kasyna chyba że dadzą jakieś spiny

radek_p123 6

radek_p123

Użytkownik
Hipotetycznie to większość osób się wypowiada w tym temacie, najpierw trzeba wygrać tą dużą kasę a później martwić się jak to wypłacić. Z całą pewnością łatwiej jest wypłacić kasę niż ją wygrać.

L 209

lukbor10

Użytkownik
no właśnie jak widać nie tak łatwo jest ją wypłacić skoro nie potraficie odpowiedzieć na proste pytanie: jak wypłacicie 1mln zł

bludek 367

bludek

Użytkownik
Jeśli już wygrasz takie pieniądze to gwarantuje Ci, że wypłata tych pieniędzy będzie banałem.

1. Zatrudniasz doradcę.
2. Zakładasz konto w kraju, którego prawo podatkowe uwzględnia hazard internetowy. Wypełniasz wszelkie formalności (jeśli to konieczne wynajmujesz też mieszkanie, meldujesz się itd.).
3. Wypłacasz pieniądze na to konto, odprowadzasz od nich konieczny podatek, a od bukmachera odbierasz potwierdzenia wygranej, przelewów itd. Skoro wielu bukmacherów zarejestrowanych jest na Malcie to podejrzewam, że tamtejsze prawo jest odpowiednio przystosowane również od strony graczy.
4. Masz pieniądze na koncie w banku w kraju UE. W 100% legalne, potwierdzone i odprowadziłeś od nich podatek. Możesz przelewać na konto w Polsce, choć to może wiązać się z kosztami.

Wszystko opisane w dużym uproszczeniu, ale od szczegółów jest doradca podatkowy. Nie jestem żadnym ekspertem, ale nie trudno sobie wyobrazić przebieg wydarzeń.

aduss 5

aduss

Użytkownik
Jeśli już wygrasz takie pieniądze to gwarantuje Ci, że wypłata tych pieniędzy będzie banałem.
1. Zatrudniasz doradcę.
2. Zakładasz konto w kraju, którego prawo podatkowe uwzględnia hazard internetowy. Wypełniasz wszelkie formalności (jeśli to konieczne wynajmujesz też mieszkanie, meldujesz się itd.).
3. Wypłacasz pieniądze na to konto, odprowadzasz od nich konieczny podatek, a od bukmachera odbierasz potwierdzenia wygranej, przelewów itd. Skoro wielu bukmacherów zarejestrowanych jest na Malcie to podejrzewam, że tamtejsze prawo jest odpowiednio przystosowane również od strony graczy.
4. Masz pieniądze na koncie w banku w kraju UE. W 100% legalne, potwierdzone i odprowadziłeś od nich podatek. Możesz przelewać na konto w Polsce, choć to może wiązać się z kosztami.
Wszystko opisane w dużym uproszczeniu, ale od szczegółów jest doradca podatkowy. Nie jestem żadnym ekspertem, ale nie trudno sobie wyobrazić przebieg wydarzeń.
kiepski pomysł, który w dalszym ciagu nie wyjasnia zrodla pochodzenia 1mln w Polsce

bludek 367

bludek

Użytkownik
Moim zdaniem ten przychód jest udokumentowany i opodatkowany, a polski US nie ma w tej sytuacji nic do powiedzenia. Zwłaszcza jeśli cały zabieg odbył się w kraju UE i możemy uniknąć podwójnego opodatkowania.

Doradcą podatkowym nie jestem, ale jeśli masz konkretne zastrzeżenia to chętnie je przeczytam. Najlepsze będą linki do konkretnych przepisów lub chociaż portali zajmujących się tematyką finansową.

L 209

lukbor10

Użytkownik
I myślisz, że US Ci uwierzy, że grałeś na Malcie? Niestety, ale podejrzewam, że za setki tys zł to będą drążyć temat, prędzej czy później można się spodziewać oskarżenia, bo jak wiadomo przebywając na terenie Polski nie można grać online, grozi to dużymi karami.

O 98

ozon1

Użytkownik
bludek- fakt samego opodatkowania w innym kraju, nie zalatwia w zaden sposob pochodzenia tych pieniedzy , a bezapelacyjnie jest to buk ktory nie jest zarejstrowany na terenie polski i nie posiada tu licencji , wiec w US jest to traktowane jako dochod z nielegalnego zrodla i opodatkowane 75%.
Naprawde najsmieszniejsze jest tlumaczenie sie ze wygrales te pieniadze zagranica i tam zaplaciles za to podatek , samo zameldowanie tez nie pomoze jezeli bedziesz posiadal i wydawal te pieniadze w Polsce.
Droga do legalnosci jest o wiele bardziej skomplikowana.

aka-shakal 16,7K

aka-shakal

Użytkownik
Oj dzieci dzieci, najpierw wygrajcie ten milion w zdrapce czy w grze na kasynie, a później się martwcie.
Po drugie to chciałbym mieć takie problemy, co mam zrobić z milionem ???? .

bludek 367

bludek

Użytkownik
I myślisz, że US Ci uwierzy, że grałeś na Malcie? Niestety, ale podejrzewam, że za setki tys zł to będą drążyć temat, prędzej czy później można się spodziewać oskarżenia, bo jak wiadomo przebywając na terenie Polski nie można grać online, grozi to dużymi karami.
Rolą US nie jest wierzenie podatnikowi, tylko postępowanie wg pewnych procedur. Jestem przekonany, że mając u swego boku eksperta jesteś w stanie dopełnić wszelkich formalności.

Co do kwestii hazardu przez internet w Polsce, to też nie jest taka prosta sprawa. Cały czas są rozbieżności między prawem polskim, a nadrzędnym prawem UE. Do tego długo mieliśmy akademicki spór czy miejscem gry jest mój komputer czy serwer na którym de facto dochodzi do zawarcia transakcji.

Z tego co się orientuje to betfair oferuję możliwość postawienia zakładów telefonicznie. Dzwonisz, rozmawiasz z operatorem i jemu zlecasz zagranie zakładu. Operator znajduje się za granicą i to on wklepuje zakład. Sytuacja identyczna do gry przez internet. Zmienia się tylko kanał przez, który zawieram zakład, ale zakład nadal jest zawierany jest za granicą. To, że na swoim komputerze kliknę &#39;potwierdź&#39;, nie znaczy, że zakład został zawarty, bo np. mógł zmienić się kurs i czy wystąpić błąd techniczny. O tym decyduje serwer znajdujący się za granicą.

Jeśli kupuję coś w internetowym sklepie, który znajduję się Stanach, to i mnie i sprzedawcę obowiązuje prawo USA (np. w kwestii reklamacji), a sytuacja jest adekwatna.

Nie słyszałem o osobie skazanej prawomocnym wyrokiem (a wiadomo, że Polacy grają i wygrywają), słyszałem za to wiele sporów co do interpretacji naszego prawa. Jeśli Ty słyszałeś o osobie skazanej to poproszę o wiarygodne źródło. Wtedy będziemy mogli dalej dyskutować, bo póki co nie ma o czym. O takich sprawach na pewno byłoby głośno, bo byłby to przełom, a ukarany miałby sporą możliwość apelacji i sporo argumentów.

bludek- fakt samego opodatkowania w innym kraju, nie zalatwia w zaden sposob pochodzenia tych pieniedzy , a bezapelacyjnie jest to buk ktory nie jest zarejstrowany na terenie polski i nie posiada tu licencji , wiec w US jest to traktowane jako dochod z nielegalnego zrodla i opodatkowane 75%.
Naprawde najsmieszniejsze jest tlumaczenie sie ze wygrales te pieniadze zagranica i tam zaplaciles za to podatek , samo zameldowanie tez nie pomoze jezeli bedziesz posiadal i wydawal te pieniadze w Polsce.
Droga do legalnosci jest o wiele bardziej skomplikowana.
Trzymając się przykładów na czasie. Dopalacze, którymi nie wolno handlować w Polsce trafiły do naszych sąsiadów (razem z całą linią produkcyjną), gdzie zostały legalnie sprzedane. Pieniądze z nich pochodzące są takimi pieniędzmi jak każde inne, mimo to, że zostały zarobione w sposób, który w Naszym kraju byłby zabroniony.

Człowiek, który w Holandii pracuję w &#39;branży eutanazji&#39;, spokojnie może przywieźć swoje pieniądze do Polski. US nie interesuje to, że zarobił je na czymś co w Polsce jest surowo karane.

Tak samo Polak może pracować w coffeshopie przez kilka lat, a później wrócić z zarobionymi pieniędzmi do Polski mimo to, że wg naszego prawa był dilerem.

Przykłady skrajne, ale chciałem, żeby były wyraźne.

Kwestia legalności dla mnie jest jasna - jeśli masz po swojej stronie dobrego specjalistę (a gra jest warta świeczki) to spokojnie będziesz mógł wydać te pieniądze w Polsce. Kwestia jest tylko taka, czy nie korzystniej będzie trzymać je za granicą.

I ostatnia najważniejsza sprawa: jestem przekonany, że Polak nie raz wygrał duże pieniądze przez internet. Może nie miliony, ale pieniądze na tyle duże, że US przyczepiłby się do nich ekspresowo i byłoby o tym głośno. Ponieważ, nie słychać nic na ten temat to na pewno jest sporo dobrych sposób na wprowadzenie tych pieniędzy do obiegu.

lampardmarko 0

lampardmarko

Użytkownik
a ja mam inne pytanie wygrywam sporą kasę w bukmacherach naziemnych i chciałbym sobie kupić dobry samochód tak do 50 tys zł , i niby jest ten podatek 12% od zakładów naziemnych ale jeśli urząd skarbowy przyjdzie do mnie i będzie się pytał skąd miałem kasę na samochód a ja powiem że wygrałem w zakładach naziemnych to jaki muszę mieć dowód czy coś w tym stylu żeby się odczepili ?? Muszę się rozliczać z wygranych w jakiś sposób ? Jeśli coś poprzekręcałem to sorry ;)

marnik 18

marnik

Forum VIP
Każdy bukmacher legalnie działający w Polsce wystawia zaświadczenia o uzyskanej wygranej. Jeżeli grasz u naziemnych to poproś ich o to zaświadczenie i masz problem z głowy. Takie zaświadczenie całkowicie zadowoli US.

Do góry Bottom