>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory prezydenckie w Polsce (2015) - dyskusja polityczna

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Nie wiem dokładnie jak &quot;gigantyczne&quot; mają być niby te odszkodowania, ale nie sądzę, żeby były na tyle duże, żeby mogły zrobić jakąś różnicę w budżecie, natomiast dopłaty do ZUSu z budżetu to ogromne sumy - tak z pamięci ok 30% całego budżetu więc szczerze mówiąc te odszkodowania dla Izraela nie wiele tu chyba zmienią.

calanau 2,8K

calanau

Użytkownik
Nie wiem dokładnie jak &quot;gigantyczne&quot; mają być niby te odszkodowania, ale nie sądzę, żeby były na tyle duże, żeby mogły zrobić jakąś różnicę w budżecie,
tutaj masz artykul i przyblizone najmniejsze szacunki...
Wartość ewentualnych roszczeń dotyczących mienia żydowskiego jest różnie szacowana, najniższe podawane sumy to 60 mld dol.
http://www.tygodnikprzeglad.pl/polska-juz-zaplacila/
Przeczytaj go,
Budzet Polski na rok 2015 z przychodu to 297 mld PLN... wydatki 325 mld PLN
Roszenia minimum to 60 mld dolarow x okolo 3,57 to okolo 210 mld PLN... to jest kwota na ktora bedziemy sie dokladac LATAMI...przez takich jak Bronek ... ale czy on na tym cos straci? No nie on teraz bedzie mial odprawe prezydencka, potem ciepla posadke z senacie, moze gdzies w prywatnej firmie za granica, gdzie bedzie sprzedawal polskie tajemnice, jak inni mu podobni. To Ty bedziesz oddawal w swoich podatkach wraz z twoimi znajomymi te pieniadze...i uj to kogokolwiek na gorze obchodzi czy czujesz sie odpowiedzialny za utrate przez zydow ich mienia (za ktore de facto odpowiadaja Niemcy) czy tez nie... Bronek + Tusk zrobili deala a ty za niego bedziesz placil ????

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
No, ale jeszcze nie płacimy, jeszcze żadne decyzje nie zapadły. Swoją drogą myślałem, że środowiska Żydowie już to odpuściły, bo pamiętam ta kwestię w zasadzie od samego początku czyli roku 89. Mnie bardziej zaciekawiła sprawa tej Pani od krzyża i tej Pani od manipulacji oraz dlaczego miały zrobione razem zdjęcie. Do tego wyczytałem, że ta Pani od tych technik manipulacji pracowała w firmie, która remontowała samolot, który rozbił się w tej tragedii narodowej. Za moment scenariusz filmu &quot;Służby specjalne&quot; stanie się rzeczywistością. To było by straszne.

calanau 2,8K

calanau

Użytkownik
No, ale jeszcze nie płacimy, jeszcze żadne decyzje nie zapadły.
Ehh, jesli ta ekipa zostanie to bedziemy placic. Proby zmiany konstytucji tak by sprzedac lasy juz nie raz byla przeprowadzana w sejmie.
Zapewne pamietasz &quot;afere salatkowa&quot; Polsanki PiS? Zapewnie, nie wiesz, ze byla ona po to rozdmuchana przez media (bo byla rozdmuchana ponad przecietnosc) by przykryc (rowniez lecz nie tylko) fakt, ze w tym samym czasie poslowie probowali zmienic konstytucje tak by miec mozliwosc sprzedazy lasow (to mozesz sprawdzic w dzienniku sejmu, trzeba troche poszukac a znajdziesz). Proba ta sie nie powiodla poniewaz poslowie PiS glosowali przeciwko, reszta od PO po SLD&lt; PSL i innych glosowali za. Oczywiscie Ty sie o tym nie dowiesz, bo w mediach tego typy info jest po prostu pomijane. Prosze cie, usiadz, poczytaj, i sie wszystkiego dowiesz.

diegoforlan1 1,3K

diegoforlan1

Użytkownik
No, ale jeszcze nie płacimy, jeszcze żadne decyzje nie zapadły. Swoją drogą myślałem, że środowiska Żydowie już to odpuściły, bo pamiętam ta kwestię w zasadzie od samego początku czyli roku 89. Mnie bardziej zaciekawiła sprawa tej Pani od krzyża i tej Pani od manipulacji oraz dlaczego miały zrobione razem zdjęcie. Do tego wyczytałem, że ta Pani od tych technik manipulacji pracowała w firmie, która remontowała samolot, który rozbił się w tej tragedii narodowej. Za moment scenariusz filmu &quot;Służby specjalne&quot; stanie się rzeczywistością. To było by straszne.
DECYUZJE ZAPADŁY I OD TEGO ROKU WESZŁY W ŻYCIE.
Tak nagle pojawiła się w wielu portalach wiadomość, że &quot;polski rząd znowelizował prawo, które pozwoli ponad 50 tys. ocalałym Żydom, ich małżonkom, a nawet dzieciom zamieszkującym poza naszym krajem, pobierać emerytury z tytułu szkód doznanych ze strony nazistów i bolszewików na ziemiach polskich w czasie wojny i okresu stlinowskiego&quot;
Coś nieprawdopodobnego, ale informacje miały swe umocowanie w źródłach. &quot;The Times of Israel&quot; była pierwszą gazetą, która donosiła o zmianach w przepisach. Opierała się na danych, przekazanych przez Sebastiana Rejaka, specjalnego wysłannika ds. stosunków z diasporą żydowską w polskim MSZ.
Nowe przepisy wejdą w życie w październiku br. dla mieszkańców UE oraz w kwietniu 2015 roku dla obywateli reszty świata. &quot;Polski rząd zamierza oddać sprawiedliwość tym, którzy cierpieli w czasie wojny&quot; - tłumaczy S. Rejak.
Potem nastąpiły sprostowania. Ile są one warte. W sumie nie wiadomo, o co chodzi, czyli chodzi o pieniądze: 100 euro razy 50 tys. = 5 mln euro miesięcznie. Państwo polskie jest ciągle tak bogate, że stać je na rekompensaty dla Żydów, mordowanych przez Niemców.
Tak więc wszyscy (prawie) posłowie głosowali jak jeden mąż. Także ci z Prawa i Sprawiedliwości oraz Solidarnej Polski. Czy oni nie wiedzieli, co przegłosowują?
http://orka.sejm.gov.pl/Glos7.nsf/na...glos_59_79.pdf
Tylko dwóch posłów było przeciw ustawie: Wojciech Szarama (PiS) oraz Przemysław Wipler (niezrzeszony). I tyle jest wart nasz organ przedstawicielski.
Duda też głosował za tym, żeby żydom było lepiej kosztem obywateli Polski. Przejrzyjcie na oczy. Poza tym wiecie skąd PiS bierze hajs na kampanię? Nie wiedzie? Od diaspory icków z USA. Coś Wam świta? Po = Pis = beton = zero zmian. Pięknie Pan Duda dzisiaj mówił o interesie Polski ale pytam się czemu nie głosował przeciw tej ustawie tylko &quot;ZA&quot;? Coś tu jest nie tak. ????

P 0

pawlowskinsz

Użytkownik
Najczęściej popełniany błąd przy tego typu debatach. Oceniamy tak jak podpowiada nam serce.
Dla 95% społeczeństwa ta debata nie miała żadnego znaczenia. Przypomnę, że przed I turą występ Kukiza w debacie był oceniany fatalnie. Duda był oceniany jako słaby a najlepiej wypadli Kowalski i JKM.
Wynik I tury wszystko zweryfikował: Duda i Kukiz dostali razem 55%, a Kwaolski z JKM nieco ponad 4%.
Słusznie Mazurek napisał, że tylko zawalenie się sufitu na jednego z debatujących może zmienić wynik wyborów.
Debaty oglądają już tylko zdecydowani wyborcy. Dziś już portale sprzyjające PiS piszą o zwycięstwie Dudy, rządowe media ogłaszają totalne zwycięstwo Komorowskiego.
Chyba za bardzo każdy założył sobie, że czeka nas masakra Komorwskiego i nieskompromitowanie się przez niego niektórzy uznali za sukces :?
Pewnie rządowe media zaczną zaraz podpierać się sondażami gdzie Komorowi wzrośnie i zbudują wokół tego wielką narrację.
Wiecei jak to działa. Komorowski podobał się oszalałym antypisowcom dla których PiS rządzi od ponad 20 lat. Oni chcą agresywnego Komorowskiego który równie dobrze mógłby pobić Dudę. Pisowiec przecież w ich mniemaniu to zło w czystej postaci.
Szczerze uważam że inny jest odbiór takiej debaty przez środowisko profesorskie, inne przez zaangażowanych w życie polityczne publicystów, inne przez zwykłych ludzi .
Elektorat Dudy i Komorowskiego i tak nie zmieni zdania pod wpływem tej debaty. A z tego co rozmawiałem TYLKO z kilkoma osobami głosującymi na JKM i Kukiza to oni już mieli wyrobione zdanie przez I turą. W pierwszej zagłosuję tak a w drugiej tak.
Ogólnie to ani Duda ani Komorowski nic na debacie nie zyskali. Może lekko Komorowski stracił bo musiał poświęcić swój wzierunek prezydenta szukającego zgody na rzecz wizerunku kandydata który gryzie po kostkach. (Raczej Polakom wpojono do głów, że prezydent musi być łagodny, ułożony, spokojny i tym krokiem poszli sztabowcy Dudy - tu kosztem -łagodności-pokazali Dudę jako właśnie tego)
PS. Odbiegając od tematu. Mam pytanie do Adamo80, który zapewne nieraz a może i nie głosi tezę, że przecież Kaczyński chce wywołać wojnę z Rosję - jak skomentujesz fakt, że według najnowszych doniesień medialnych (rozmowa Wojtunika z Bieńkowską) wynika, że to na zlecenia Sienkiewicza, ministra w rządzie PO, spalono budkę wartowniczą przy rosyjskiej ambasadzie. Czujesz się bezpiecznie z takimi ludźmi u władzy? To jest ta przewidywalność władzy?

rangizz 2,7K

rangizz

Użytkownik
Przekonajcie mnie czymś ze mam głosować na Dude
Wiem ze jest źle teraz ale co Duda zrobi ze będzie lepiej
Ja osobiście nikogo nie będę przekonywał na głosowanie na Dudę, ale na pewno mogę dyskutować i przekonywać by nie głosować na bronxa. Bo to plucie sobie samemu w twarz.
P.S. Taki jeden plus dudy na szybkości to to, ze będzie wetował jakieś chore ustawy PO pod koniec jej kadencji, które ta partia może sypać jeśli grunt pod nogami zacznie się kruszyć. Takie tam dywagacje.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Wczoraj Komorowski powoływał się na portal mamprawowiedziec.pl dzisiaj już serwis nie działa ze względu na rzekomy atak hakerski, a czy aby nie jest to czyszczenie niewygodnych danych i nieprawdziwych oskarżających Dudę słów które nigdy nie wypowiedział?
Oto lista sponsorów tego serwisu, gdzie jednym z członków Zarządu jest Zofia Komorowska, tak tak ta sama Komorowska, to córka prezydenta.
Sponsorzy
Bank Światowy

• projekt Sprawdzam.pl, realizowany w roku 2006 — 6000 $

Fundacja im. Stefana Batorego

• projekt „Mam Prawo Wiedzieć”, realizowany w latach 2006–2007 — 145.000 PLN
  • projekt „Mamprawowiedziec.pl — serwis o obecnych posłach i senatorach”, realizowany w latach 2008-2009 — 85.000 PLN
  • projekt „Rozwój serwisu Mamprawowiedziec.pl”, realizowany w latach 2011-2013 — 200.000 PLN

Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

• projekt: „Mam Prawo Wiedzieć — poglądy reprezentantów”, realizowany w roku 2007 — 74.000 PLN
  • projekt: „Mamprawowiedziec.pl — obywatelski serwis o działaniach reprezentantów”, realizowany w latach 2009–2010 — 292.468 PLN
  • projekt: „MamPrawoWiedziec.pl – Obywatelski serwis o działaniach reprezentantów”, realizowany w latach 2012–2013 — 200.000 PLN
  • projekt: „Aktywny internauta - świadomy wyborca - zaangażowany obywatel. Kandydaci 2015”, realizowany w latach 2014–2016 — 322.300 PLN

Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

• projekt „The Right to Know”, realizowany w latach 2007–2008 — 30.000 $
  • project „Participation in Summer School in Methods and Techniques (European Consortium for Political Research)”, realizowany w roku 2008 — 3500 $
  • projekt „Participation of Trust&#39;s beneficiaries in the &quot;Res Publica Civilis&quot; Conference”, realizowany w roku 2008 — 35.800 $
  • projekt „The Right to Know — civil web portal about parliamentarians” — 100.000 $
  • projekt „Participation of Trust&#39;s beneficiaries in the &quot;Res Publica Civilis&quot; Conference”, realizowany w roku 2008 — 35.800 $
  • projekt „Rozwój serwisu Mamprawowiedziec.pl”, realizowany w roku 2011 — 20.000 $
  • projekt „Candidates 2011”, realizowany w roku 2011 — 30.000 $
  • stypendium badawcze dla Anny Ścisłowskiej i Mateusza Lufta na projekt „Poglądy parlamentarzystów”, realizowany w latach 2011-2012 — 8.000 $

Fundusz dla Organizacji Pozarządowych (przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej)

• projekt „Mamprawowiedziec.pl — obywatelski serwis o działaniach reprezentantów”, realizowany w latach 2009–2010 — 194.480 PLN

Ministerstwo Spraw Zagranicznych

• projekt „Europarlament: instrukcja obsługi. Kampania internetowa na temat polskiej polityki zagranicznej w Unii Europejskiej”, realizowany w roku 2013 — 52.400 PLN

Parlament Europejski (Directorate-General for Communication)

• projekt „European Parliament from The Perspective of Elections”, realizowany w latach 2013–2014 — 48.596,62 EUR

Program Obywatele dla Demokracji (finansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego)

• projekt: „Parlament i samorząd – przyglądamy się. Skorzystajcie z naszych metod”, realizowany w latach 2014–2015 — 350.000 PLN

aliant 531

aliant

Użytkownik
Za &quot;Żelazna Logika&quot; (FB):
To się dziś w programie Lisa wydarzyło naprawdę.
1. Karolak słyszał DZIŚ jadąc samochodem z Agnieszką Holland jak w radiu mówili że Kinga Duda napisała na Twitterze &quot;tata mówi że jak wygra to odda Oskara Idy&quot;.
2. Lis, tak, zacytujmy dokładnie. Kinga Duda na Twitterze 23 LUTEGO &quot;Tata mówi, że jak zostanie prezydentem odda Oscara amerykanom. Prawda jest ważniejsza od jakiejś tam nagrody z żółtej blachy.&quot;
3. A tymczasem..... wszystko wskazuje na to, że jest to fejkowe konto podszywające się pod Kingę Dudę.

To jest jakiś szczyt medialnego gówna. Parodia dziennikarstwa, obrzydliwa czarna propaganda i przy okazji nieudolna ustawka.
Zakładasz fejkowe konto (albo ktoś zakłada, nieważne).
Potem cytujesz i wciskasz komuś słowa, których nie wypowiedział.
Na koniec twój koleżka mówi że &quot;dziś słyszał&quot; coś co wydarzyło się 3 miesiące temu.

Ludzie, proszę Was.
Zróbmy tym gnojom w niedzielę, z ich dup, jesień średniowiecza.
Wykorzystać przeciw facetowi jego córkę w taki sposób i zrobić z niej idiotkę, to jest najczystszej postaci skurwysyństwo. Zarówno wobec Andrzeja Dudy jak i jego córki. Sory, inaczej się tego nie da nazwać. Nie zdziwcie się, szmaciarze, gdy ktoś wam napluje pod nogi.

Widać panika przed niedzielą wśród głównego ścieku osiągnęła zenit.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Za &quot;Żelazna Logika&quot; (FB):
To się dziś w programie Lisa wydarzyło naprawdę.
1. Karolak słyszał DZIŚ jadąc samochodem z Agnieszką Holland jak w radiu mówili że Kinga Duda napisała na Twitterze &quot;tata mówi że jak wygra to odda Oskara Idy&quot;.
2. Lis, tak, zacytujmy dokładnie. Kinga Duda na Twitterze 23 LUTEGO &quot;Tata mówi, że jak zostanie prezydentem odda Oscara amerykanom. Prawda jest ważniejsza od jakiejś tam nagrody z żółtej blachy.&quot;
3. A tymczasem..... wszystko wskazuje na to, że jest to fejkowe konto podszywające się pod Kingę Dudę.

To jest jakiś szczyt medialnego gówna. Parodia dziennikarstwa, obrzydliwa czarna propaganda i przy okazji nieudolna ustawka.
Zakładasz fejkowe konto (albo ktoś zakłada, nieważne).
Potem cytujesz i wciskasz komuś słowa, których nie wypowiedział.
Na koniec twój koleżka mówi że &quot;dziś słyszał&quot; coś co wydarzyło się 3 miesiące temu.

Ludzie, proszę Was.
Zróbmy tym gnojom w niedzielę, z ich dup, jesień średniowiecza.
Wykorzystać przeciw facetowi jego córkę w taki sposób i zrobić z niej idiotkę, to jest najczystszej postaci skurwysyństwo. Zarówno wobec Andrzeja Dudy jak i jego córki. Sory, inaczej się tego nie da nazwać. Nie zdziwcie się, szmaciarze, gdy ktoś wam napluje pod nogi.

Widać panika przed niedzielą wśród głównego ścieku osiągnęła zenit.
A jak 2 strona obrażała premiera i Prezydenta mówiąc o nich: zdrajcy narodu, sprzedawczyki i mordercy to nie było &quot;skurwysyństwo&quot; ? Konto fejkowe czy prawdziwe, ale nie zdziwiłbym się jak by Pan Duda rzeczywiście tak myślał - z tym Oscarem. Na debacie wyciągnął sprawę Jedwabnego choć nawet ś.p. Pan Prezydent Lech Kaczyński twierdził, że należy mówić o rzeczach bolesnych, ale ważnych.
Pewno znowu się na mnie posypią gromy, ale co się spodziewać tutaj po tym forum: większość osób wypowiadających się to gówniarstwo i hejterstwo na poziomie gimnazjum - 26 lat, które jedyne co to umie pokazywać memy i przedstawiać teorie spiskowe o udziale służb i wietrzeniu wszędzie spisków. Taka mieszanka: Kukiza, narodowców, fanatyków PiSu i innych oszołomów. Gdzie są zwolennicy: Dom Wszystkich Polska, środowisk LGB, Zielonych i całej lewicy ? Tutaj nie ma ! No może rzeczywiście &quot;zdrowy sport&quot; przyciąga zdrowego ducha (narodu). Nie na darmo wszystkie systemy totalitarne jak NDSP czy KPZR bardzo propagowały sport czy W-F. Do dzisiaj FIFA czy UEFA nie może zniszczyć tego szowinizmu czy braku tolerancji.
W sumie już powinno mi dać do myślenia to w jaki sposób przez ostatnie 2 lata prowadzone było dyskusje sportowe, łącznie z moderatorami. Po prostu poziom rynku, no ale jak się jest anonimowym to wydaje się, że wszystko wolno...
I żeby nie było - jest parę osób sensownych, które rzeczywiście umieją dyskutować i tu i w działach sportowych, ale niestety to nie jest większość.
Więcej nie będę się udzielał w tym temacie i na nic odpowiadał więc możecie sobie ulżyć.
W niedzielę głosuję na Bronisława Komorowskiego i bez znaczenia są dla mnie służby, podsłuchy itd. Chcę normalnego państwa, bezpiecznego państwa rządzonego przez profesjonalistów, a nie amatorów politycznych chcących tylko coś zmieniać dla zmiany. Niestety, albo stety dzieciaki w wieku 18 - 29 lat nie dostały po dupie, nie wiedzą co to był PRL i socjalizm, który też powstał na fali zmian, rewolucji, nie przeżyli wojny, nic nie przeżyli i uważają, że zadyma, zmiany to coś im się zmieni, a zmienić się może, ale tylko na gorsze.

xavy 386

xavy

Użytkownik
@Adamo80:

Rozumiem, że według ciebie normalne państwo to takie, w którym (jak powiedziała była minister Bieńkowska): &quot;Minister Gospodarki w dupie ma górnictwo&quot;, a szef MSW podpala budkę rosyjskiej ambasady? Trochę się różnimy w definiowaniu normalności.

rangizz 2,7K

rangizz

Użytkownik
@Adamo80:

Rozumiem, że według ciebie normalne państwo to takie, w którym (jak powiedziała była minister Bieńkowska): &quot;Minister Gospodarki w dupie ma górnictwo&quot;, a szef MSW podpala budkę rosyjskiej ambasady? Trochę się różnimy w definiowaniu normalności.
Ale co ty tam pieprzysz dzieciaku? W dupie mam argumenty, ja swoje wiem, bo mam x lat więcej i przeżyłem PRL (gdzie miałem pracę zapewnioną jak każdy inny, debil czy profesor), ot co. A i Polaki żydów mordowali masowo, trzeba o tym mówić. No wiadomo, jedwabne jest nam gównie znane, ale na pewno było setki innych takich przypadków, ale o tym nie wiemy, ale były na pewno. Dudy te, ichniejsza rodzina, to na pewno tam pod nosem przeklina biednego Pana Komorowskiego. Prezydent nasz miłosierny jest inny jednak, on nie klnie i nie życzy temu pickowi Dudzie, on się na pewno za niego modli nocami. Ja swoje wiem. Jak pis dojdzie do władzy to dopiero zobaczycie, zaatakują Rosję, żeby odzyskać wrak. Kaczyński każdego z Ziobrem będzie ścigał. Ja to wieczorami boję się zajrzeć pod łóżko, bo tam kaczor może siedzieć.

Gówniarze wy tempe, mleko pod nosem i polityki się zachciewa, he. Takiem to powinni zabrać prawo wyborcze, i każdemu pisiorowi też. Szczyle głupie, przytaczająmi tu dane, co mnie to obchodzija swoje wiem, ot co.

P.S. Adamo wcześniej pisałeś, że martwisz się o swoją bacię, a potem zacząłeś zgrywać weterana PRL&#39;u. Zdecyduj się ile masz lat, bo jak babcia to max 40, jak weteran komuny to musi więcej. Którą wersję wybierasz.

Do góry Bottom