>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory prezydenckie 2025

Na kogo oddasz głos w 2 turze wyborów prezydenckich?

• 1. Trzaskowski Rafał

Głosy: 52 28,4%
  • 2. Nawrocki Karol

Głosy: 107 58,5%
  • 3. Nie idę głosować

Głosy: 24 13,1%

• Wszyscy głosujący
    183
  • Poll closed .
Status
Zamknięty.
Cabron 139K

Cabron

Znawca - Polityka
Prezydent Nawrocki uda się na pierwszą oficjalną wizytę zagraniczną do Watykanu - 2,00 Fortuna

Nie jest to jakiś ogromny "pewniak" aczkolwiek wspominał o tym w wywiadzie u Stanowskiego chyba ? Albo na którejś debacie. Nie pamiętam, ale jestem pewien, że mówił o tym.
Postaram się to zweryfikować, ale dzisiaj nie mam zbyt dużo czasu żeby przeglądając na szybko rozmowę ze Stanowskim, czy te wszystkie debaty.
Wspomniał, że jego pierwsza zagraniczna wizyta jako prezydenta RP to będzie Watykan, aby odwiedzić grób najwybitniejszego Polaka i spotkać się z urzędującym papieżem.

Znalazłem teraz jakiś link, że tak mówił, ale nie mam czasu, żeby to weryfikować. Jest napisane, że to było na jakimś wiecu.
Natomiast jestem pewien, że mówił to też właśnie u Stanowskiego, lub na którejś debacie.

Wiadomo, że politycy lubią dużo mówić, no ale kurs na podwojenie stawki, więc można spróbować.

Edit : teraz znalazłem, że powiedział o pierwszej wizycie w Washingtonie z międzylądowaniem w Watykanie.

D 45,6K

daayvit

Użytkownik
Prawda jest taka, że Nawrocki nie nadaje się na prezydenta. Wygrał jedynie dlatego żeby Tusk i spółka nie miały wszystkie po swojej stronie i w tej kwestii się zgadzam. Nie wierzę w to że osoby które głosowały na Nawrockiego patrzą na niego i myślą, że to jest mój prezydent. W mojej opinii jeżeli byłaby teraz ankieta czy jesteś zadowolony z wyników wyboru, większość byłaby na nie.
Prezydentem powinna być osoba pokroju Generała Rajmunda Andrzejczaka, człowieka się słucha i czuć respekt do takiej osoby. Swoje przeżył i zna się sprawach zarządzania i polityki zagranicznej. Pan Nawrocki to raczej będzie musiał mieć sporą ilość doradców i jego braki szybko będą wychodzić, a jego problem będzie walka żeby nie zażyć „snusa” podczas ważnych spotkań.

Otrzymane punkty reputacji: +570
Cabron 139K

Cabron

Znawca - Polityka
Prawda jest taka, że Nawrocki nie nadaje się na prezydenta. Wygrał jedynie dlatego żeby Tusk i spółka nie miały wszystkie po swojej stronie i w tej kwestii się zgadzam. Nie wierzę w to że osoby które głosowały na Nawrockiego patrzą na niego i myślą, że to jest mój prezydent. W mojej opinii jeżeli byłaby teraz ankieta czy jesteś zadowolony z wyników wyboru, większość byłaby na nie.
Prezydentem powinna być osoba pokroju Generała Rajmunda Andrzejczaka, człowieka się słucha i czuć respekt do takiej osoby. Swoje przeżył i zna się sprawach zarządzania i polityki zagranicznej. Pan Nawrocki to raczej będzie musiał mieć sporą ilość doradców i jego braki szybko będą wychodzić, a jego problem będzie walka żeby nie zażyć „snusa” podczas ważnych spotkań.
Największy problem polega na tym, że w tych wyborach nie było ani jednej osoby nadającej się na ten urząd.
Trzaskowski vs Nawrocki to był wybór pokroju dwóch freakow z fame MMA.
Jeden wyważony i spokojny z zagadkowa przeszłością, a drugi nie trzyma ciśnienia, nerwowy i zakłamany.

No ale mądrze ktoś ostatnio napisał gdzieś w mediach.
Polska to jedyny kraj w którymvo prezydenturę mógłby się ubiegać światowy geniusz, człowiek z nagrodą Nobla i osoba poważana na całym świecie, ale gdyby nie wystartował z ramienia PiS lub KO, to i tak by te wybory przegrał.

K 12,5K

konradjerzy

Użytkownik
Nawrocki wie jakie są układy w Polsce bo jest w IPN. Przekonał się na własnej skórze jak bardzo trzeba być ostrożnym żeby nie stracić stanowiska. Czy Bonjour jest lepszy? Przegrał i to jest koniec jego kariery. Czas na odejście Tuska i Kaczyńskiego.

psotnick 1,2M

psotnick

ModTeam
Członek Załogi
Wybory prezydenckie – frekwencja (II tura): Powyżej 68.5% @ 1.70 71,63%

W pierwszej turze frekwencja 67,3% czyli wyższa niż 5 lat temu w 1 turze 64,5%, w drugiej było 68,1%. W drugich turach niemal zawsze frekwencja była kilka punktów wyższa niż w pierwszej, więc myślę że przy spodziewanym bliskim wyniku mobilizacja zainteresowanych elektoratów będzie równie wysoka jak 5 lat temu, a może nawet teraz bardziej. Pewnie nie aż tak jak w wyborach parlamentarnych 2023 (74%) ale powyżej 70% frekwencja powinna się zameldować. A tutaj linia nawet niższa, bliższa wynikowi sprzed 5 lat, więc to wydaje się bardzo dobry typ na drugę turę (zwłaszcza że w Betclic kursy bez podatku).

Wybory prezydenckie – wynik procentowy (II tura)
Rafał Trzaskowski - Powyżej 49 @ 1.75 49,11%

Widzę że już większość sobie pododawała procenty Mentzena i Brauna do Nawrockiego i wychodzi im że sprawa pozamiatana bo jest powyżej 50%, więc Nawrocki prezydentem, w sumie to po co ta 2 tura, szkoda publicznych pieniędzy na organizację. Tylko że nie wygrywa się procentami, tylko głosami. 29,5% to świetny wynik, tylko że to 5,7mln głosów, Duda w 1 turze 2020 miał 8,4 mln głosów, to mniej o 1,6mln głosów i to przy niższej frekwencji! Po prostu elektorat PIS się starzeje, każdy elektorat się starzeje ale pisowski najszybciej, 5 lat dla 70latka liczy się inaczej niż dla 40latka (wystarczy spojrzeć na Tuska i Kaczyńskiego, obaj w wieku emerytalnym i moim zdaniem obu w ostatnich 2 latach dogonił pesel). Moim zdaniem Nawrocki nie ma już rezerwy twardego elektoratu, zwolennicy Kaczyńskiego zmobilizowani pod korek w 1 turze, niektórzy zatykali nosy, ale głos na Karola, a właściwie na decyzję Jarosława, oddali. Więc teraz musi zabiegać o głosy wyborców jeszcze skrajniejszej prawicy niż on czyli Mentzena i Brauna (swoją droga chętnie bym posłuchał wykładu pana Grzegorza o pochodzeniu tych dwóch nazwisk, tak jak on to lubi robić w stosunku do innych), a to bardzo kapryśny elektorat, zwłaszcza Brauna, prędzej nie pójdzie do wyborów niż odda głos na "PISPO jedno zło". 5 lat temu wyborcy Bosaka w 1 turze, w drugiej podzieli się na 3 części: 1/3 na Dudę, 1/3 na Trzaskowskiego, 1/3 nie głosowała w 2 turze. Nawet jeśli teraz te proporcje są większe dla Nawrockiego 70-30 to będzie to 70% z mniejszej ilość głosów niż w 1 turze, bo duża część wyborców Mentzena w ogóle nie pójdzie głosować. Z elektoratem Brauna chyba jeszcze trudniejsza sprawa z pozyskaniem głosów, przecież oni oskarżają PIS o ludobójstwo 300tys Polaków podczas pandemii itp. Też mi się nie widzi by 100% z 1.2mln wyborców Brauna, jeśli połowa z nich pójdzie to będzie dobrze. Za to mogą pójść do wyborów ci którzy nie głosowali w 1 turze, 5 lat temu to było ponad milion głosów. W 2023 roku wystraszeni 3 kadencją PISlandu ludzie dali władzę drugiej stronie. Czy teraz mieliby się nie wystraszyć wizji Polski z prezydentem Nawrockim, premierem Mentzenem i ministrem obrony Braunem? Województwa zachodnie: lubuskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie, pomorskie, śląskie, warmińsko-mazurskie i śląskie mają jeszcze sporo rezerwy do frekwencji 70%, a tam wyraźnie wygrywa Trzaskowski, od 35-40%. Moim zdaniem będzie ciaśniej niż 5 lat temu (51,03-48,97% dla Dudy), ale tym razem mobilizacja wystraszonego elektoratu "antyPISu" czasem zatykając nosy może dać znowu władzę przeciwnikom Kaczyńskiego.

Typy z Betclic
Wybory prezydenckie - II tura H2H (handicap)
Karol Nawrocki - Rafał Trzaskowski
Kto lepszy (handicap): Karol Nawrocki (+1) @ 1.70 50,89% - 49,11%
Betclic

Kursy się trochę odwróciły w ostatnim tygodniu, więc chyba najwyższy czas na skontrować typ na Trzaskowskiego (powyżej 49.0 %) i zagrać w drugą stronę. Przy odrobinie szczęścia mogą wejść oba typy. Handicap na Nawrockiego +1.0 oznacza że Trzaskowski nie może wygrać wyżej niż 50,51-49,49, więc te widełki okazują się całkiem pojemne. Przy spodziewanej minimalnej różnicy przy której zdecydować mogą nawet głosy oddane zagranicą (spodziewane ok. 160k na korzyść Trzaskowskiego, ale to szacunki jedynie bo badań exit poll za granicą nie będzie, więc czeka nas długa noc), a przypominam, że w 1 turze Trzaskowski wyprzedził Nawrockiego o 1,8 pkt proc. co oznaczało 350k głosów. Więc teraz jeśli różnica będzie liczona w dziesiątych punktów procentowych to w głosach może to być ledwie kilkadziesiąt tysięcy głosów. Im mniejsza różnica tym lepiej dla typu(ów).
Udało się wstrzelić w widełki obu typów:) Frekwencja bez problemu na plus.

Otrzymane punkty reputacji: +1897
5xharoldx5 2,3M

5xharoldx5

Znawca - Szachy
STS wystawił kursy na to, czy Donald Tusk uzyska wotum zaufania i jestem zszokowany tymi kursami- 1,25 na Tak i 3,50 na Nie. Wydawało mi się, że wotum zaufania dla Tuska to jest czysta formalność, a kursy wskazują na to, że jest jakieś 25% szans, że nie uzyska. Co o tym sądzicie?

Otrzymane punkty reputacji: +145
RBR1one 694,3K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
STS wystawił kursy na to, czy Donald Tusk uzyska wotum zaufania i jestem zszokowany tymi kursami- 1,25 na Tak i 3,50 na Nie. Wydawało mi się, że wotum zaufania dla Tuska to jest czysta formalność, a kursy wskazują na to, że jest jakieś 25% szans, że nie uzyska. Co o tym sądzicie?
Na zniwelowanie podatku 1.25 jak znalazl. Oczywiście, że to formalność.

S 4,7K

skazany10

Użytkownik
Juz masz 1.45. Nie wiadomo jaki bedzie wynik, coraz wiecej osob sie teoretycznie wylamuje. Taki Pietrykowski z Polski 2050 mowi, ze zaglosuje za wotum nieufnosci dla Tuska.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom