Mnie już naprawdę zaczyna bawić tak dyskusja. Skąd weźmiecie te 4 mln, które pójdą na Mentzena ? PiS ma swój beton wyborczy i są to ludzie 50+. W sumie bardzo podobnie jest z platformą obywatelską, ale tam jest więcej młodych lewaków. Przypominam, że poprzednie
wybory wygrał PiS. Przegrali władze tylko dlatego, że musiały się połączyć 3 partie z czego dwie były o skrajnie odmiennych poglądach. To był typowy akt desperacji.
Teraz proszę mi wytłumaczyć jak wy to liczycie. PiS w 2023r żebrał 35,38 % poparcia. Teraz można się spodziewać podobnej, a nawet wyższej frekwencji wśród wyborców PiSu, a niższej wśród dawnej opozycji, bo już takiej mobilizacji jak kiedyś obecnie nie ma.
Minął rok i mamy
wybory samorządowe w których również PiS ma więcej, bo 33,7 a frekwencja była dużo niższa.
Teraz proszę mi wytłumaczyć logicznie gdzie, pójdzie te założymy 10% wyborców PiSu ? Na pewno nie na Trzaskowskiego, bo to by się nie trzymało kupy. Na Holownie też nie, bo się sprzedał Tuskowi.
Zostaje Mentzen, tylko, że nawet nie ma możliwości, aby te 10% poszło w stroje Sławka. Realnie może to być maksymalnie 2,3 % i to będą Ci z młodszego pokolenia.
Dodatkowo te wszystkie wyssane z palca sondaże, które zaczynają przypominać sondaże z 2015r gdzie w niektórych Komorowski wygrywał w I turze

działają teraz na korzyść PiSu, bo jak ich wyborcy nagle widzą jakieś absurdalnie wysokie poparcie Trzaskowskiego i wyprzedzającego Mentzena to tylko bardziej ich zmobilizuje, a Ci którzy planowali wesprzeć w I rundzie Mentzena żeby dać mu wyższy wynik, a w II iść ja Nawrockiego tym bardziej to przekona, aby odrazu iść w stronę kandydata PiSu.
Naprawdę nie trzeba dużo główkować, żeby się domyślić iż więcej będzie ludzi, którzy zrezygnują z Trzaskowskiego kosztem Nawrockiego nie zrobią tego dlatego, bo Nawrocki jest dobrym kandydatem, bo nim nie jest, tylko dlatego, bo nie dopuszcza aby Tusk miał monopol na władze. W tym kraju obecnie jest potrzebny prezydent z opozycji i większość logicznie myślących ludzi zdaje sobie z tego sprawę, bo w innym razie obecna władza, która się regularnie kompromituje po prostu będzie nas nadal pogrążać.