V. Golubic - A.K. Schmiedlova 1 @1.56 Fortuna
Pojawiają się pierwsze kursy po rozlosowaniu głównej drabinki i będzie w skrócie. Dla mnie to powinno być maks @1.30, Golubic lubi grać na trawie, dwa lata temu zaliczyła ćwierćfinał na Wimbledonie , w tym roku słabsza forma na hardzie i na mączce, musiała przechodzić przez kwalifikacje i się udało, czas pokazać dobrą formę w samych zawodach. Schmiedlova oczywiście wyżej w rankingu, ale zawdzięcza to grze na mączce, to jest jej perełka, z trawą ma fatalne wspomnienia, bilans w całej karierze 7:17 - więc nie ma co komentować. Zagrała jeden mecz przed Wimbledonem, i została zmieciona z kortu przez Ukrainkę Snigur. Ja tutaj nie przewiduję niespodzianki i liczę na pewny awans Szwajcarki.
O. Jabeur - M. Fręch
Fręch wygra przynajmniej jeden set @3.10 Fortuna
Madzia trochę pograła na trawie w tym sezonie i wyglądało to lepiej niż solidnie w jej wykonaniu. Tunezyjka bez rewelacji, rok temu wygrywała w Berlinie, grała finał Wimbledonu, teraz porażka w 1 rundzie w Berlinie z Niemeier i w 2 rundzie w Eastbourne z Giorgi - więc boję się również o dobry wynik w Londynie, bo cały sezon w kratkę, najlepiej wyglądało to na mączce. Dziewczyny grały w Indian Wells, tam Polka przegrała w 3 setach i liczę, że tutaj również sprawi problemy faworytce.
N. Podoroska - T. Martincova 2 @1.42 Fortuna
Kolejny typ, tym razem do dubla - można dorzucić do np. Golubic. Podoroska i trawa to nie idzie w parę. Jakiś cudem udało jej się wygrać z Masarovą, ale już z Navarro, Teichmann i Kvitova sprowadziły ją na ziemię i była bez szans. Czeszka sporo spotkań w karierze na trawie, z bilansem dodatnim, ćwierćfinały w Nottingham, Birmingham, 3 runda Wimbledonu, w Eastbourne pokonała Fręch, Davis, więc dziewczyny w solidnej formie. Myślę, że nie powinna mieć również kłopotu z typową "ziemniarą" bez jakichkolwiek argumentów na szybką trawę.
Y. Bonaventure - Z. Bai 2 @2.90 Fortuna
Tutaj wiele nie napiszę, po prostu sugeruje się wynikami i tym, że Chinka przeszła przez kwalifikacje, jest w rytmie meczowym, i wygrała w tym sezonie parę turniejów
ITF na hardzie. Belgijka zagrała przed Wimbledonem tylko we Włoszech i przegrała z niżej notowaną rywalką, która przepadła już w eliminacjach w Londynie. Nic szczególnego Bonaventure nie pokazuje w tym sezonie, no może w Australii dobre wyniki, ale później już spadek formy. Kursy zawyżone, więc tym razem typujemy Chinkę, która załatwiła mi kupon w ostatnim meczu kwali.
M. Andriejewa - Xiy. Wang 2 @2.65 Fortuna
Oczywiście wiele osób może zdziwić, czemu typuje przeciwko ruskiej, która określana jest jako niebywały talent na miarę Igi Świątek. W paru słowach, 16-tka dopiero zaczyna swoją przygodę na trawie, udało się przebrnąć przez kwalifikacje, taki był cel i powalczyć w głównej drabince. Jednak ten mecz z Korpatsch dał już wiele do myślenia, bo pojawiły się pierwsze problemy w postaci straconego seta, a Niemka na trawie jakoś nigdy nie błyszczała. Teraz czas na Chinkę, mierząca 182 cm wzrostu, z bardzo dobrym serwisem, leworęczna - tutaj już powiem szczerze półeczka wyżej. Widziałem mecz Wang na trawie z Marino, która również posiada atomowy serwis i tam każda z Pań zaliczyła dwucyfrówkę jeśli chodzi o asy. Może i Andriejewa na mączce pogoniłaby Chinkę bez kłopotu, ale tutaj liczę na zupełnie inny obrót sprawy.
Dla mniejszego ryzyka oczywiście polecam zagrać na sety wyżej wymienionych nie faworytek.