W ten weekend mnie praktycznie nie będzie, ale coś tam może na szybko wrzucę. Bez zbędnego rozpisywania się zapewne.
Dla zainteresowanych FF 2 Dywizji link ze składami:
Składy reprezentacji uczestniczących w Final Four II Dywizji WGP w Koszalinie!!!
Niemki w takim samym zestawieniu jak w poprzednie weekendy. Do składu Turczynek wracają atakująca Seda Tokatlioglu i rozgrywająca Naz Aydemir.
Turczynki jak na razie pozytywnie zaskakują, chociaż myślę, że dopiero teraz przekonamy się o ich prawdziwej sile w takim zestawieniu, bo jednak poprzednie weekendy rozgrywane na własnym parkiecie. A to w przypadku Turczynek może być spory atut.
Niemki jak na razie nierówno. Dobre mecze przeplatane znacznie słabszymi. W poprzedni weekend sporo rotacji w składzie.
Co do Turczynek to teraz po powrocie Sedy może będzie to wyglądać trochę lepiej w ataku, jeżeli oczywiście zacznie od początku. Ostatnio po prostu gra na skrzydłach ograniczała się głównie do Sonsirmy i Ozsoy, a trzecia skrzydłowa dostawała bardzo małą ilość piłek. Bardzo fajnie prezentują się w bloku, tutaj też słowa uznania dla młodej Kubry Akman.
Niemki nie są po prostu w optymalnej formie. Ich gra wygląda całkiem dobrze tylko popełniają jeszcze bardzo dużo błędów (co w ich najlepszej dyspozycji raczej się nie zdarza). Kozuch w przeciętnej dyspozycji jak na razie (a często to ona nakręca ten zespół), podobnie Furst, chociaż akurat ona w statystykach i tak nieźle wypada.
Faworytkami Turczynki. Spotkanie tym razem na neutralnym terenie, więc zobaczymy jak Turczynki się zaprezentują. Fizycznie przewaga Turczynek, ale Niemki spokojnie tutaj powinny nawiązać walkę. W poprzedni weekend Turcja u siebie wygrała 3:1 i kluczem do zwycięstwa była właśnie duża ilość błędów po stronie Niemek.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.49 Pinnacle
Spotkanie w ramach Final Four 2 Dywizji w Koszalinie.
Po prostu. Polki dobrze rozpoczęły zmagania w WGP, gra nawet nieźle wyglądała, ale potem zaczęło to wyglądać coraz gorzej. Poprzedni weekend był według mnie taką zapowiedzią jak to może wyglądać w Koszalinie. Nie wiem czy podopieczne Makowskiego są w stanie przez tydzień znacząco podnieść swój poziom gry.
Belgijki zaczęły średnio. Wiadomo, że najwyższa forma ma przyjść na Mistrzostwa Świata (które Polki obejrzą sobie w kapciach przed telewizorem), ale już drugi i trzeci weekend był w wykonaniu Belgijek lepszy (chociaż do ideału jeszcze sporo brakuje).
Polki popełniają za dużo błędów.
Belgia nie jest w optymalnej dyspozycji, ale kulturą gry zdecydowanie przewyższają Polki. Na prawie wszystkich pozycjach mają po prostu znacznie lepsze zawodniczki, można się tylko zastanawiać nad pozycją libero.
Po prostu. Jeżeli
Belgia nie zagra tutaj jakoś tragicznie (co oczywiście zawsze może się przydarzyć) to powinna spokojnie awansować do finału.
Kursy nie zachwycają, ale zachwycać nie mogą, bo faworyt jest zdecydowany. Wiadomo, że najważniejsze są MŚ, ale Belgijki tutaj zagrają na maxa. Wygrana w Final Four 2 Dywizji to przepustka nie tylko do Final Six WGP (co też może być fajnym przetarciem przed MŚ), ale również jest to awans do 1 Dywizji na kolejną edycję WGP. Według mnie
Belgia wygra 3:0 lub 3:1.
Typy:
Belgia @ 1.34 Pinnacle
Belgia (-1.5 seta) @ 1.69 Pinnacle
Spotkanie rozgrywane w Bułgarii, półfinał Final Four 3 Dywizji.
Obie drużyny już raz się w tym sezonie spotkały. Na neutralnym terenie (w Kazachstanie) po całkiem wyrównanym meczu wygrały Czeszki 3:1.
Czeszki w możliwie najsilniejszym zestawieniu. Ich gra to przede wszystkim mocne skrzydłowe, czyli atakująca Havlickova, do której wędruje najwięcej piłek i przyjmujące Havelkova i Vanzurova. Przeciętnie według mnie wygląda współpraca ze środkowymi. W obronie też to wszystko mogłoby wyglądać lepiej. Na pewno mocną stroną jest zagrywka i blok.
Chorwatki w prawie najmocniejszym zestawieniu (nie ma Sanji Popovic i libero Usic z tego co czytałem), w wyjściowym składzie powinna jednak się pojawić środkowa Maja Poljak, co będzie sporym wzmocnieniem. Chorwatki według mnie mogą grać bardziej kompletną siatkówkę, ale są trochę nierówne i dla mnie to jeden wielki znak zapytania jak się zaprezentują. Mocne skrzydłowe Fabris, Jerkov i Usic (nie jestem jej fanem, ale jednak jak jest w dobrej dyspozycji to sporo potrafi dać drużynie). Bardzo fajnie Chorwatki wyglądają w bloku, a przy powrocie do podstawowego składu będzie to wyglądać jeszcze lepiej. Największy problem jednak z przyjęciem.
Ciężko tutaj wskazać faworyta. Obie drużyny według mnie prezentują zbliżony potencjał. Celowałbym tutaj jednak w jakiś over, bo nie wydaje mi się, że to spotkanie się szybko zakończy. Over 3.5 seta w miarę pewny (tylko na razie nie ma oferty), można też próbować jakiś over punktowy (na razie kiepska oferta) albo coś lekko w stronę Chorwatek.
Jak pojawi się lepsza oferta to wtedy wrzucę pozostałe typy do tego spotkania.
Typ:
Chorwacja (+1.5 seta) @ 1.54 MarathonBet