Hantuchova/Stosur - Husarova/Kania
Hantuchova/Stosur @ 1,44 Bet365
Wynik: 6:1; 7:5
Podobnie jak wczoraj trafiłem na typ z debelka. Po raz kolejny uważam, że kurs jest nieco zawyżony, ale to lepiej tylko dla nas. Mecz za niedługo, ale mam nadzieję, że każdy przeanalizuje razem ze mną to spotkanie i zdąży postawić.
Hantuchova ze Stosur swego czasu grały na bardzo wysokim poziomie, jeśli chodzi oczywiście o grę podwójną. Dwie bardzo doświadczone, bo ponad trzydziestoletnie tenisistki, które zaznały w światowym deblu smaku sukcesów. Słowaczka ma na swoim koncie dwa finały wielkich szlemów, wygrała 9 turniejów rangi
WTA. Dosyć wysoka tenisistka, całkiem nieźle poruszająca się po korcie. Wczoraj w singlu pokonała bez problemu Dominikę Cibulkovą, więc widać, że forma przyszła w dobrym momencie. Najwyżej sklasyfikowana na 5 miejscu w rankingu deblistek.
Jej partnerką jest Samantha Stosur. Australijka, która ma już za sobą świetną karierę. Ma naprawdę czym się pochwalić. 1 miejsce w rankingu w grze podwójnej, a także 4 miejsce w singlu. 2 wielkie szlemy na jej koncie, a także 24 inne turnieje w
WTA. 3-krotnie meldowała się w finale Wimbledonu, jednak ani razu nie udało się ostatecznie triumfować. Wczoraj w 1R singla, pokonała w 2 setach Kovinic, co również dobrze świadczy przed dzisiejszym spotkanie w deblu.
Obie panie to top światowego debla. Rankingi w tym roku o niczym nie świadczą. Z lat wstecz niby też, ale doświadczenie w tak prestiżowym turnieju może wziąć górę. Myślę, że obie są w niezłej formie, a gry deblowej się nie zapomina, tak jak jazdy na rowerze.
Przeciwniczkami będzie para złożona można powiedzieć z przepaści pokoleniowej. 41-letnia Husarova wraz z naszą rodaczką - 22-letnią Paulą Kanią.
Słowaczka, bardzo doświadczona, lecz bez większych sukcesów w Wielkich Szlemach jak przeciwniczki na przekroju jej bardzo długiej kariery. Niby najwyżej sklasyfikowana w rankingu była na 3 miejscu, jednak to za sprawą triumfów w turniejach niższej rangi w
WTA. Tenisistka, która na kortach trawiastych sobie nie radzi, na potwierdzenie 15/22, a od 5 lat nie wygrała żadnego spotkania wraz z partnerką u boku.
Polka natomiast, to młoda niedoświadczona zawodniczka, która dopiero raczkuje w światowym tenisie. O grze podwójnej nie ma zielonego pojęcia według mnie. Podobnie jak jej partnerka, na trawie nie czuje się zbyt dobrze. 0/3 robi wrażenie, nie?
Obie rozegrały razem 8 spotkań w tym sezonie, jednak 6 z nich były na kortach ziemnych, gdzie czują się najlepiej. Trawa w tym sezonie zweryfikowała, że kompletnie się na nią nie nadają. Z 2 spotkań przed Wimbledonem nie wygrały żadnego.
Podsumowując, według mnie spotkanie podobne do wczorajszego, które analizowałem w dziale
ATP. Kurs jednak nieco niższy, jednak mnie zadowala w 100%. Hantuchova i Stosur, mimo wieku i sukcesów sprzed lat, to nadal według mnie zawodniczki z top 10 światowego debla kobiet. Obie czują się nieźle na trawie, a do tego forma wczorajszych meczach prognozuje nam na łatwe zwycięstwo w dzisiejszym spotkaniu.