Wielkie starcie w
Lega Pallavolo, lider kontra wicelider, najlepsza drużyna świata kontra chyba druga na świecie drużyna. Pierwsze spotkanie pomiędzy tymi drużynami w Trydencie zakończyło się wygraną Maceraty 3-2, wynik dla mnie nie był żadnym zaskoczeniem o czym mogliście przekonać się
TU.
Kibicuję Maceracie jednak względy kibicowskie odstawiam na drugi plan, bo przecież nie o to w bukmacherce chodzi. Dla mnie faworytem tego meczu jest Trenitino nieznacznym ale zawsze. Moja analiza będzie inna niż zwykle bo będę starał się, porównać zawodników grających na tych samych pozycjach. Obecna forma zdecydowanie po stronie Trentino i myślę że to zadecyduje o wygranej bo potencjał obu drużyn porównywalny.
Travica - Raphael
Zawodnicy porównywalni, ciężko powiedzieć który z zawodników jest lepszy o obaj ze swoich zadań wywiązują się w 100%. Raphael ma przeważnie lepsze przyjęcie i może grać bardziej kombinacyjnie. Travica kiedy ma piłkę pod siatką robi z nią to co chce. Gubi blok ale potrafi też dobrze kiwać. Robi to częściej niż gracz Trentino i jest w tym zdecydowanie lepszy. Zagrywka też po stronie Włocha, silna i bardzo kąśliwa potrafi też zaserwować asa. Raphael to trudny flot który często sprawia problemy przyjmującym i też punktuje w tym elemencie. Obecna forma jednak po stronie gracza Trentino i dlatego w tym pojedynku widzę remis.
Savani/Parodi - Kazijski/Juantorena
W tym elemencie, patrząc na obecną formę lepszy jest duet Trentino. Nie od dziś wiadomo że Savani to ofensywny przyjmujący ma bardzo często problemy w przyjęciu. Jednak ostatnio męczy również się w ataku. Moim zdaniem jest wypalony i potrzebuje trochę odpoczynku. Coraz częściej zastępuje go Kovar który jest w cyklu meczowym sprawia pozytywne wrażenie. Parodi to defensywny pryzmujący więc z przyjęciem nie ma problemów. W ataku jest bardzo solidny jednak dostaje chyba zbyt mało piłek. Przyjmujący Trentino to klasa sama w sobie Juantorena to według mnie najlepszy siatkarz świata. Zawodnik kompletny czy w przyjęciu, czy w ataku czy nawet w bloku, świetna silna zagrywka ma aż 49 asów serwisowych w tym sezonie. Kazijski wraz z Juantoreną świetnie się uzupełniają. Kiedy Bułgar ma problemy w przyjęciu wchodzi za niego Della Lunga. W tym pojedynku zdecydowanie plus w stronę Trento.
Omercen - Stokr
Dwóch atakujących, obaj świetni. Omercen to lider i kapitan Maceraty. Jest zdecydowanie pierwszą opcją w ataku i zawodnikiem który otrzymuje najwięcej piłek. W ataku nie schodzi poniżej swojego przyzwoitego poziomu zawodnik bardzo równy, preferuje również silną zagrywkę. Stokr również solidna firma. W ataku ma minimalnie lepszy procent niż Omercen ale dla mnie obaj zawodnicy są porównywalni. Zagrywka ostatnio zdecydowanie poprawiona przez Czecha. W tym pojedynku remis.
Stankovic/Podrascanin - Djuric/Birarelli
Para Serbów to bardzo przyzwoita para. Obaj solidni w ataku oraz w bloku. Obaj preferują silną zagrywkę ale Podrascanin często popełnia błędy. Para Djuric i Birarelli również solidna, Djurić ma bardzo silną zagrywkę natomiast Birarelli zagrywa floty które są bardzo nieprzyjemne dla przyjmujących. Środkowi obu drużyn nie schodzą poniżej swojego poziomu i dla mnie są równorzędni więc w tym pojedynku również remis.
Exeiga - Bari
Exeiga to nowy nabytek Maceraty. Bardzo istotnie ogniwo w przyjęciu, raczej w niego nie warto celować zagrywką bo w swoim fachu jest bardzo dobry. Dobra gra w obronie, świetnie się ustawia. Bardzo mało błędów własnych. Bari również solidny, im starszy tym lepszy. W przyjęciu chyba lepszy niż rywal jednak w obronie trochę gorszy. Suma sumarum obaj równi więc i tu będzie remis.
Giuliani - Stojczew
Trenerzy w obu drużynach to klasa światowa. Najlepsi w swoim fachu. Giuliani przed sezonem przyszedł do Maceraty z Cuneo i teraz widać jak sobie radzi Cuneo bez tego trenera. Macerata gra przyjemniejszą dla oka siatkówkę niż przed rokiem. Stojczew od 5 lat na stanowisku trenera Trentino. Zrobił z tego zespołu najlepszą drużynę na świecie. Podobają mi się jego rozmowy motywacyjne w trakcie meczu na przerwach. Stara się elimonować błędy "na gorąco". Świetni trenerzy i myślę że jednak Stojczew przechytrzy Giulianiego i wymyśli coś specjalnego na to spotkanie.
183#
Lube Banca Macerata - Itas Trentino
2 @ 1,699 0-3 Niestety ale była to peffka :-|
1,5/10
Pinnacle