Trenkwalder Modena - Lube Banca Macerata @ Over 185.5 @ 1.80 @ Betsafe
Czas na ostatni już typ z siatkówki na jutro, czyli starcie Modeny z Maceratą. Początkowo rozważałem bardzo mocno typ na Lube Bancę, ale ostatecznie ten typ jednak odrzuciłem, bo znalazłem trochę ciekawsze rozwiązanie, over 185.5. Oba zespoły spotkały się ze sobą 20 grudnia, a więc zaledwie 9 dni temu. Ten mecz rozgrywany w Maceracie wygrali, wtedy gospodarze, ale starcie te było niesamowicie wyrównane. Mimo wyniku 3:1 oba zespoły zdobyły w sumie 192 punkty. Wszystkie sety były bardzo wyrównane. Modena sezon rozpoczęła bardzo dobrze i od samego początku była w czołówce ligi, ale później przyszedł trochę gorszy okres gry dla dzisiejszych gospodarzy. Modena w 14 kolejce niesamowicie męczyła się Yogą Forli, z którą jednak wygrała ostatecznie 3:2, ale później zespół Silvano Prandiego zagrał katastrofalnie w 15 kolejce u siebie w hali PalaPanini Modena przegrała 0:3 z najgorszą drużyną w lidze, Pineto. Spotkanie te było w wykonaniu gospodarzy po prostu katastrofalne, a takiego wyniku chyba nikt się nie spodziewał, nawet najwięksi optymiści w szeregach czerwonej latarni ligi. Później przyszedł czas na drugą porażkę z rzędu, czyli wspomniany już wcześniej mecz z jutrzejszym rywalem. W ostatnim meczu przed Świętami Modena wreszcie wygrała i przerwała gorszą passę. Verona, czyli średniak w A1 sprawił jednak spore problemy, ale ostatecznie podopieczni Prandiego wygrali 3:1. W ostatniej kolejce znowu strasznie się męczyli, tym razem na wyjeździe z Latiną, zespołem walczącym o utrzymanie. Modena wygrała ten mecz, ale potrzebne było na to, aż 5 setów. Mam wrażenie, że jutrzejsi gospodarze mają ostatnio trochę problemów z koncentracją, bo z Latiną wygrali dwa pierwsze sety, a później przegrali dwie partie do 17, ale w 5 secie się obudzili. W Modenie gra kilku znanych siatkarzy, a najwięcej piłek w ataku dostaje Włoch z kubańskimi korzeniami Dennis Angel, który w całym sezonie zdobył już prawie 400 punktów, atakuje z dobrą skutecznością 56%, a średnio co drugim secie zalicza również asa i blok. Angel to na pewno największa gwiazda gospodarzy, ale są również inni ciekawi zawodnicy. Takimi na pewno są rozgrywający z Finlandii Mikko Esko, atakujący Wenezuelczyk Luis Augusto Mayorca Diaz i holenderski środkowy Wytze Kooistra. Prandi zbudował w Modenie naprawdę ciekawy zespół, który jest w stanie walczyć o najwyższe laury, ale jutro trafią na równie dobrych rywali, Lube Bancę Maceratę. Lube w tabeli ligi włoskiej jest o dwie pozycje wyżej od swoich rywali, a do lidera Trentino traci 8 punktów. Macerata sezon rozpoczęła średnio, ale później z meczu na mecz spisywała się już lepiej. Pierwszą rundę spotkań zakończyła dwoma pewnymi zwycięstwami z Veroną i Loreto, a później Banca wygrała ze swoim jutrzejszym przeciwnikiem we własnej hali 3:1, ale o tym już pisałem, a w kolejnych dwóch kolejkach Banca kontynuowała swoja zwycięską serię i wygrała 3-0 z Pineto oraz 3-1 z Perugią. Jak widać ostatnio podopieczni Ferdinando De Giorgiego spisują się po prostu kapitalnie, wygrali pięć ligowym potyczek z rzędu i jutro to oni będą moimi minimalnymi faworytami. Koledzy Sebastiana Świderskiego, który w tym sezonie ma dużego pecha, ale w poprzednich dwóch sezonach był pewnym punktem zespołu, jutro na pewno stworzą nie zapomniane widowisko. W Maceracie również gra wielu kapitalnych siatkarzy, a tacy zawodnicy jak libero Mirko Corsano, atakujący Alberto Cisolla, środkowi Martin Lebl i Mirko Podrascanin, atakujący Igor Omrcen czy rozgrywający Valerio Vermiglio znani są na całym świecie. Macerata
Puchar Włoch traktuje bardzo poważnie, z resztą tak jak każdy inny zespół, ale to właśnie Lube wygrała dwie ostatnie edycje. Jutro powinniśmy obejrzeć niesamowite widowisko, które moim zdaniem zakończy się w 5 setach, a nawet jeśli nie w 5 to w przynajmniej w 4, bo każdy z tych zespołów powinien ugrać po minimum jednym secie, które będą wyrównane tak samo jak w grudniowym meczu w lidze włoskiej.