>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
A 294

art300

Użytkownik
@ tomek009966
W skrócie i w teorii jest prosto: cele mogą być dowolne, ale środki minimalne, aby zapewnić cel.
Ale przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach, a te są, moim zdaniem, wysoce arbitralne.
Załóżmy, że (p)osłowie jakiegoś kraju wpadli na pomysł, aby hazard zlikwidować w ogóle. Jest cel. Do celu mają prawo. Mogą go zresztą uzasadniać na tysiąc i jeden sposobów. A teraz środki. Jakie środki są &quot;proporcjonalne&quot; do likwidacji hazardu..? ;)
Rzecz jasna wyolbrzymiam, ale celowo. Tutaj nie ma nic jednoznacznego i pewnego, jest typowy prawniczy bełkot z możliwą różną, relatywną interpretacją, która służy z reguły tym, co rozdają karty.
Co do Szwecji, buki mają ją w ofercie, a więc jeżeli państwu chodziło o monopol, to jak widać - nieskutecznie
Ale to niejedyny przecież przykład. Wezmy naszych sąsiadów, wymienianych często jednym tchem: Litwę, Łotwę i Estonię. Są bukmacherzy, którzy wyłączają wszystkie trzy, a są tacy, co tylko niektóre z nich.
Nic jednoznacznego zatem. Rzecz wysoce arbitralna. Oceny prawnicze - różne.

G 294

gostek365

Użytkownik
Tylko, że pewien człowiek na pewnym portalu napisał, iż sporo soft bookie chce wykupić licencję która umożliwi granie w PL, jedna firma nawet potwierdziła to korespondencyjnie. Więc niektóre firmy zostaną a niektóre wycofają się z PL rynku (przede wszystkim azjatyckie firmy).

A wy jak to widzicie, ma rację?
Tak kiedyś tak było ale ustawa określa że nie chcemy żadnych firm bo ma być monopol państwa i tu się krąg zamyka. Druga sprawa jak byłem na wakacjach w Italii grałem normalnie za pomocą vpn w pinnacle z ciekawości chciałem się zalogować na bet 365 bez użycia vpn i wzamian bet365 dostałem bet365 z końcówką .it sprawdzalem ofertę kursowa i wersja dla Italii miała niższe kursy niż wersja normalna więc uprzedzając pytania jeśli by jakiś sof miał wejść to będzie miał podatek obrotowy jak w sts he he ale raczej nie przejdzie to bo nie opłaca się wtedy grać po pierwsze po drugie znów sts nie zyskał by klientów bo jak już by się ktoś decydował na tak głupie granie z podatkiem obrotowym to by wybrał np taki bet 365 a nie sts , następnie jeśli taki soft buk przyja by na siebie podatek i można by było grać po normalnych kursach to może rok by się utrzymali bo koszty licencji plus podatek obrotowy to są straty dla firmy a tu trzeba jeszcze zarobić a gdyby tak handel kontami tej firmy by kwitł i regularnie ich kroić to maja pozamiatane i rezygnują z licencji.

G 294

gostek365

Użytkownik
firmy z wolnego rynku UE mogły wejść na polski rynek w zgodzie ze swobodą świadczenia dóbr i usług. To tylko taka przykrywką żeby ustawa przeszla i została zaakceptowana przez komisje UE. Prawda jest taka że nasz podatek obrotowy zabija sens zakładów bukmacherskich i stajemy się jeleniami którzy mają przegrywać kasę tylko. Dla mnie ukryty przekaz tej ustawy brzmi tak: to jest nasze podwórko i nie chcemy tu nikogo obcego. Ewentualnie jak ktoś się pojawi to go tak będziemy kroić że pozwolimy mu tu zostać. Wysokość podatku obrotowego jest ewenementem i powinna zwrócić uwagę UE gdyż jesteśmy bezkonkurencyjny liderem w tym.

Otrzymane punkty reputacji: +14
zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Ja jeste,m przekonany że racjonalizacja stawek prowadziłaby pewnie do stworzenia lepszej oferty, i to u wszystkich firm, które się zdecydują na rejestrację w PL w myśl nowej Ustawy. Zauważcie, że lobbują za tym legalne polskie buki. A to o czymś świadczy.
Że niby za czym lobbują polskie buki? ????

Otrzymane punkty reputacji: +14
L 124

lemko

Użytkownik
@Marek.Karaś
No popatrz, ja słyszałem co innego na podkomisji nadzwyczajnej ds. tzw. ustawy hazardowej(dokładniej to, że STS-owi ustawa się podoba).

kokosek1960 1K

kokosek1960

Typer
dziś ogladałem transmisje na kanale Eleven sports , co chwilka reklama bukmacherów zagranicznych i promocje bonusowe .Ciekawe co z tym fantem zrobią? zablokują ten kanał w Polsce?:grin::;/:

kuchcik 4,6K

kuchcik

Użytkownik
dziś ogladałem transmisje na kanale Eleven sports , co chwilka reklama bukmacherów zagranicznych i promocje bonusowe .Ciekawe co z tym fantem zrobią? zablokują ten kanał w Polsce?:grin::;/:
Nic nie zablokują. Z tym fantem jest trochę inaczej. O ile się nie mylę, to podobne zagadnienia były już w tym temacie (a na pewno na forum) omawiane.

Jeśli umierasz z ciekawości, to spróbuj znaleźć. Bądź poczekaj, aż najmądrzejsi z tego wątku przedstawią Ci książkowe odpowiedzi w tej kwestii.

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
Taki odprysk z ustawy hazardowej ... Zażyć chcą Bońka dwustronnie ???? Jeśli rezyduje, mieszka na stałe w RP to źle (bo reklamuje) a jeśli nie rezyduje, nie mieszka na stałe to źle (bo łamie Statut).

http://sport.interia.pl/reprezentacja-polski/news-boniek-wojciechowski-kucharski-z-majdanem-boniek-nie-powinie,nId,2290098?parametr=polecamy&amp;amp;iwa_source=rek:2
Jak zwykle nie mają z czym tego powiązać to kombinują jak mogą. A pewnie sam zainteresowany siedzi w Rzymie i się z tego śmieje. Kompromitujemy się już wszędzie z tą ustawą.

G 294

gostek365

Użytkownik
Tylko, że pewien człowiek na pewnym portalu napisał, iż sporo soft bookie chce wykupić licencję która umożliwi granie w PL, jedna firma nawet potwierdziła to korespondencyjnie. Więc niektóre firmy zostaną a niektóre wycofają się z PL rynku (przede wszystkim azjatyckie firmy).

A wy jak to widzicie, ma rację?
To wroc sobie do tego tematu i zauważ że było to wtedy jak w Polsce był planowany model duński , później po rezygnacji i stworzeniu obecnego modelu ustawy już jakoś nie słyszałem żeby się pchali drzwiami i oknami do pl. Analitycy takiej firmy też zdają sobie sprawę że z podatkiem obrotowym będą mało atrakcyjna oferta , i też wiedzą że istnieje coś takiego jak szara strefa, pytanie tylko czy są w stanie zarobić kasę na malolatach grających taśmy o ako ponad 100 za 2 zł jeśli tak to może im się opłaci.

L 124

lemko

Użytkownik
Nigdy w Sejmie nie było projektu ustawy zawierającego tzw. model duński.
Jedynie Polska Razem miała go w swoim projekcie niekompletnej ustawy hazardowej regulującej tzw. &quot;miękki hazard&quot;.
Poza tym obrotowy w większości firm w Polsce płaci gracz, a nie firma.
Buki złożyły wstępne zainteresowanie polską licencją, bo muszą zobaczyć jak się rozwinie sytuacja ustawy hazardowej i zgodność jej z prawem unijnym.

L 77

low

Użytkownik
Nie było ich projektu, ale możliwe jest wniesienie poprawek na podkomisji właśnie z ich projektu do tego MF. Wydają sie być pewni tego sadząc po wpisach na TT przed posiedzeniem 2 tyg temu.

bukmacherd 537

bukmacherd

Użytkownik
Przecież polskie firmy też nie chcą tak wysokiego podatku, chcą jego racjonalizacji. Słyszałem wypowiedzi ludzi z Fortuny i STS-u w tej kwestii. Podatek jest za wysoki, tu sie zgadzają wszyscy. Ministra nie liczę, bo on politycznie musi nas złupić by było na 500+.
Napisze Ci tylko tyle że tym postem bardzo mocno się ośmieszyłeś..... Widać że nie masz zbyt dużego pojęcia w kwestii tematu wokół tejże ustawy....

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Jedynym państwem z tego co pamiętam mającym problem z dostosowaniem się była Szwecja.
Komisja Europejska wezwała Szwecję do zapewnienia zgodności z prawem UE krajowych przepisów ustanawiających wyłączne prawo do świadczenia internetowych usług związanych z organizowaniem zakładów oraz do świadczenia internetowych usług. Nie wnikałem dalej czy Szwecja dostosowała się czy nadal mają problemy.
Kolega @fbit właśnie wrzucił link do artykułu, opisującego aktualną sytuację w Szwecji:
http://e-play.pl/szwecja-liberalizuje-ustawe-hazardowa/

bukmacherd 537

bukmacherd

Użytkownik
Szkoda, że nie potrafisz rozmawiać z ludźmi o innym poglądzie na sprawę bez osobistych przytyków. Wyjaśnij, gdzie jestem w błędzie.
Potrafie , tylko napisałeś okrutną bzdure. Dla firmy STS zmiana podatku na GGR i liberalizacja przepisów jest strzałem w stope. Oni chcą obecnego podatku plus blokad na bukmacherów bez licencji. I dokładnie dostają to w tej ustawie. STS nie może sobie wyobrazić lepszej ustawy dla siebie niż to co jest obecnie procedowane.

bukmacherd 537

bukmacherd

Użytkownik
Nie no słuchaj. Żaden bukmacher nie chce tego podatku. Tu piszesz bzdurę. To jest suma summarum zabieranie kasy graczom, a nie firmom. Ja w ogóle myślę, że taka Fortuna czy STS nie muszą sie wcale bać konkurencji spoza PL. Tylko - i o to walczą polskie buki - na zdrowych zasadach, na równych zasadach, na identycznych warunkach licencyjnych. Tak myślę.
Tak jak ci napisałem nie masz zbyt dużego pojęcia o czym piszesz, uwierz mi.... po pierwsze Fortuna nie jest polskim bukiem. Oni zapewne nic nie mają przeciwko zmianie opodatkowania , w czechach działaja tak i jest ok . Natomiast piszesz że STS nie musi się obawiać konkurencji z poza PL? już większej bredni nie mogłeś napisać... oni się panicznie boją konkurencjii... nie chcą jej . Chcą zabetonować rynek gdzie byliby praktycznie monopolistami. To sprawi ta ustawa. Jak bukmacher z tak ogromną marżą i tak żałosnymi kursami ma się nie obawiać POWAŻNYCH firm z zagranicy.... bądzmy poważni.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom