>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Nie od &quot;przychodu&quot;, a od &quot;dochodu&quot;
Gdyby mieli płacić 20% od przychodu, to chyba wszyscy by uciekli, razem z sts i fortuną
W Danii obowiązuje 20% GGR (Gross Gambling Revenue). Samo &quot;Revenue&quot; tłumaczy się bardziej jako dochód, niż przychód.
GGR jest specyficznym, szczególnym rodzajem podatku od przychodu, rozumianego jako suma wniesionych przez graczy stawek a pomniejszona o kwoty wypłaconych im wygranych.
Stąd wg mnie nie można stosować tu terminu &quot;podatek od dochodu&quot;, bowiem nie zostają dla podstawy poboru tego podatku GGR uwzględnione koszty własne prowadzonej działalności, takie jak czynsze wynajmowanych lokali
( dotyczy firm prowadzących działalność nie tylko w Internecie ale także poprzez betting shopy ) , koszt wyposażenia technicznego, pensje pracowników, koszty materiałów eksploatacyjnych, koszty reklamy i sponsoringu itd.
Zatem stoję na stanowisku, że 20% podatek GGR biorący za podstawę jedynie różnicę pomiędzy kwotami wpłaconymi a wypłaconymi - nie jest podatkiem dochodowym, bowiem po uwzględnieniu wszystkich powyżej podanych przeze mnie elementów składowych prowadzenia działalności, faktyczny dochód na zasadach powszechnie znanych i liczonych choćby w Polsce - jest tu zupełnie inny niż będący podstawą poboru tego podatku GGR uwzględniającego jedynie 2 składowe, które nie stanowią jeszcze o faktycznej wysokości uzyskanego przez firmy bukmacherskie dochodu.

Otrzymane punkty reputacji: +28
L 124

lemko

Użytkownik
@edi8
Brawo za dogłębne wyjaśnienie. Dla następnych pytających powinno być ono obwieszone w ramki ????

M 444

metallica

Użytkownik
GGR jest specyficznym, szczególnym rodzajem podatku od przychodu, rozumianego jako suma wniesionych przez graczy stawek a pomniejszona o kwoty wypłaconych im wygranych.
Równie dobrze, subiektywnie, mógłbym napisać, że jest specyficznym, szczególnym rodzajem podatku od dochodu... ale po co?

Otrzymane punkty reputacji: +7
M 444

metallica

Użytkownik
Brawo za dogłębne wyjaśnienie. Dla następnych pytających powinno być ono obwieszone w ramki ????
Żeby Ci coś wyjaśniać, powinienem usłyszeć pytanie, a Ty rozpocząłeś dyskusję stwierdzeniem, więc ja zapytałem o Twoje zdanie, którego jak widzę - nie masz. :grin::grin::grin:

L 124

lemko

Użytkownik
Nie zauważyłem Twojego pytania. Gdyby taką ustawę stworzyła opozycja byłoby dużo trudniej, ponieważ pewnie wszyscy w klubie rządzącym byliby na nie. Tutaj tworzy partia będąca w klubie rządzącym (oczywiście partia mająca większość w tej koalicji, czyli PiS może równie dobrze odrzucić projekt, ale w tym momencie Polska chyba ma największe podatki w UE w kwestii hazardu - sugeruję się tym, że ktoś wrzucał tu skan kuponu z Bułgarii i nie było tam podatku obrotowego).
Zgadzam się również z opinią na tej podstronie http://www.surebety.pl/blog/post/jaroslaw-gowin-promuje-ustawe-hazardowa#last_comment
EDIT: Ta opinia dotycząca wyjaśnienia dotyczyła wnikliwego wytłumaczenia GGR.

M 444

metallica

Użytkownik
I tu moje zdanie jest zbieżne z Twoim. Co do opozycji, to wiadomo, każdy rząd wrzuca projekty ustaw partii opozycyjnych do tzw. &quot;zamrażarki&quot;. Podobnych projektów w tym roku już było kilka, ale jeszcze do tej pory nie przedstawiał ich nikt na tak wysokim stanowisku jak Gowin, więc to duży plus. Osobistości prezesów PKOl i PZPN też coś znaczą. Tak jak wszyscy zainteresowani, mam nadzieję, że uda im się przekonać rząd do tych propozycji. Najwyższy czas na zmiany tego bubla.
I widzisz, żadne wyjaśnienia nie były potrzebne. Wystarczyła wymiana zdań.;). Pozdrawiam

B 50

bukowina

Użytkownik
To i ja tak subiektywnie. Mamy przychód (wpłaty graczy) minus koszty (wypłaty wygranych), to co zostaje do opodatkowania? Przychód - nie, zostaje przychód minus koszty, więc - dochód.
A specyfika tego podatku polega na opodatkowaniu tylko i wyłącznie dochodu od gier hazardowych bez uwzględnienia innych kosztów, które się rozlicza w innych podatkach.

M 45

milosc

Użytkownik
Cytat:
Napisał edi8 -&gt;

a buki naziemne?? w jaki sposob beda naliczac podatek przez neta rozumiem mam konto jest caly reejestr a naziemny ? chyba ze bedzie obowiazek zalozenia konta karty aby byl rejestr calej histori zakladow

A 57

arturkus

Użytkownik
Graczy nie będzie nic już dotyczyć odnośnie podatku (poza tym 10% od większych wygranych)
Po prostu każdy bukmacher będzie miał przykładowo zakłady wniesione na 2,5 mln PLN w ciągu roku. Z tego do wypłaty wygranych będzie 2 mln PLN.
Oznacza to, że będzie mieć 500 tys. PLN dochodu i od tego zapłaci 20% podatku czyli 100 tys. PLN

Otrzymane punkty reputacji: +6
G 83

geo5

Użytkownik
Brawo @Arturkus , wyjaśniłeś jak należy , ale mam obawy czy wszyscy ciemnogrodzianie to przyjmą .

M 207

marcin1981

Użytkownik
Od ponad 2 lat pisze wam wszystkim że największym zagrożeniem dla nas jest bananowiec Juroszek, dzięki niemu jest wiekszosc problemów, wczesniej z Kapicą robili wszystko by zastraszyć spoleczenstwo a teraz zrobi wszystko żeby firmy zagraniczne najlepiej zostały zablokowane jak i ich dostęp dla nas graczy. Powtarzam wam jeszcze raz Juroszek to najgorsza podkategoria człowieka czyli banan dostał wszystko od ojca i bedzie szedł po trupach żeby lobować swój zasrany STS poniewaz ojciec ma znajomosci z politykami my za wiele zrobic nie mozemy jak tylko czekac co ta gnida wymyśli.Mój znajomy za naplucie w morde Juroszkowi ma sprawe w sadzie bo ten banan od razu sie rozp.... na policji. Całe życie walcze z takimi bananowcami bez honoru a na dodatek ten jest zagrożeniem dla nas wszystkich.

Otrzymane punkty reputacji: +10
tommy83 298

tommy83

Użytkownik
ciekawe jak wylicza kazdemu bukmacherowi z osobna wysokosc zaleglego podatku.
z drugiej strony skasowane bazy danych to nowiutkie, niezlimitowane konto w b365 ;)

B 50

bukowina

Użytkownik
Skasowanie danych to świetna propozycja. Wszystkie limity do wora i do wody, jednak najważniejsze dla mnie to likwidacja chorego podatku od obrotu. Bez tego mogą sobie wsadzić w dupe każdą zmianę.

edi8 9,1K

edi8

Forum VIP
Nie może być nawet mowy o dalszym funkcjonowaniu podatku obrotowego, gdy mają do Polski wejść zagraniczne firmy, które jasno - jak choćby Ladbrokes - tym jego zniesieniem to wejście na polski rynek warunkują.

B 50

bukowina

Użytkownik
to wszystko ma na celu jeden cel,narobic dobrego PR i odwrocic uwage od tego co pisowskie gowno przepchnie po cichu blokujac calkowicie zagranicznych bukmacherow
Chyba zapomniałeś, że obecnie jesteś w dupie dzięki ryżemu i jego cwaniaczkom, więc może poczekaj na fakty zanim podsumujesz zmiany jakie nam szykują.

typereks 866

typereks

Użytkownik
Mnie to tam nic nie zdziwi. Jeśli zrobią w balona pokerzystów i nielegalnych obstawiaczy przez internet to będą jaja. Projekt Gowina niby spoko, ale jednak każdy ma ukrytą wadę, a nie zapominajmy, że ziemniaki będą walczyły o swoje by nie zostać zepchnięty z rynku przez wielkie zagraniczne firmy.

M 207

marcin1981

Użytkownik
bukowina- jakoś nikt nie narzeka na sytuacje jaka jest teraz a zmiana może być tylko na gorsze dla nas i o to już zadba Juroszek z całą bandą nieudaczników którzy sami nie zarobili w zyciu nawet 1 złotówki. Wystarczy wklepać w google Mateusz Juroszek i już po mordzie widać z jakim chamem i ciotą mamy do czynienia, może i ma pieniądze od tatusia ale mordy sobie nie zmieni chyba że operacja z przeszczepem twarzy.

tommy83 298

tommy83

Użytkownik
wg nich wszystko co zagraniczne to zle, marzy im sie nacjonalizacja wszystkiego wiec kto wie czy nie bedzie promowania &#39;polskich&#39; bukow ;)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom