a jakimi jeszce argumentami sie broniles???Ja juz po ogłoszeniu wyroku - niewinny.
Brak dowodów na zlamanie prawa. Same wpłaty nie są wdlg sądu zadnym dowodem na popełnienie przestępstwa. Po drugie urząd celny nie wykazał w zaden sposób że domniemane dzialanie oskarżonego (moje) było działaniem świadomym, bo tylko wtedy mozna mówić o znamionach przestępstwa
Pozwolicie że się wtrącę. Nie chciał bym być w skórze kogoś kto się nie przyzna a jednak prędzej czy później dopadnie go ktoś z dowodami. Sąd się wtedy tak wkurzy że Wam się odechce raz na zawsze. Zdecydowanie lepiej powiedzieć prawdę (zwłaszcza tam gdzie faktycznie ktoś nie miał świadomości że to nielegalne a duża część osób na pewno nie była świadoma że popełnia czyn zabroniony). Jeśli w dodatku nic nie wygrał (bilans to strata) to po co sciemniać!? Macie konkretne argumenty:@shingper
Niekoniecznie.
Przecież chłopak w sprawie z Płońska przyznał się do grania, ale bronił innymi argumentami.
Generalnie są 2 drogi. Iść w zaparte i mówić, ze się nie grało, ale wówczas odpada argument o breku notyfikacji, o nieświadomości karalności etc.
Druga droga, to właśnie wspomniana przeze mnie.
No i kwestia dodatkowa, przecież sąd tez nie jest głupi, domyśla się, że mielismy konto i obstawialismy zasady.
Adwokat mi mówił, że urząd celny musi mi udowodnić świadomość karalności obstawiania i celowość zawierania zakładów mimo obowiązującej ustawy.
Podobno sądy "lubią" jak ktoś mówi, że nie wiedział o konsekwencjach i potrafi to uargumentować.
Poza tym adwo powiedział, ze nie ma co w tej sytuacji kłamać, bo wobec wszystkich faktów i w oczekiwaniu na decyzję Trybunału Europejskiego, sprawa jest spokojnie do wygrania (uniewinnienie).
Nie kompromisuj się gościu. Takie stwierdzenia tylko podsumowują twoją wiedzę na tematy okołohazardowe czy na temat postępowania sądów.Pozwolicie że się wtrącę. Nie chciał bym być w skórze kogoś kto się nie przyzna a jednak prędzej czy później dopadnie go ktoś z dowodami. Sąd się wtedy tak wkurzy[...]
Jako oskarżony możesz zmyślać byle co, że ci pies wszedł na konto i grał i nic ci za to nie grozi ????Poza tym składanie fałszywych zeznań w sądzie to naprawdę bardzo ryzykowne i narażone na bardzo źle konsekwencje działanie.
I o to chodzi ???? a nawet można mu wprost rzec: nie kompromituj się!Nie kompromisuj się gościu.
Ja byłem jako świadek w marcu i odezwali się ponownie w październikuJest ktoś w podobnej sytuacji do mojej?
Wezwanie w charakterze świadka miałem w połowie maja i do dziś cisza.
Tak straszyła, że prokurator przejrzy konto i nic.
Prezydent podpisał nowelę ws. zwalczania terroryzmu i prania pieniędzy
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prezydent-podpisal-nowele-ws-zwalczania-terroryzmu-i-prania-pieniedzy,wid,17939296,wiadomosc.html?ticaid=115d7cUstawa nowelizuje też Kodeks karny skarbowy w części dotyczącej udziału w nielegalnych grach hazardowych. Dzisiejsze przepisy stanowią, że za udział na terytorium RP w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym grozi kara do 720 stawek grzywny, do 3 lat więzienia lub nawet obie te kary łącznie. Udział w krajowych grach hazardowych organizowanych wbrew przepisom ustawy zagrożony jest karą do 120 stawek grzywny.
Przepisy postanowiono zunifikować tak, aby za udział w nielegalnych grach hazardowych - czy to polskich, czy zagranicznych - groziła kara do 120 stawek grzywny. W sierpniu 2014 r. Komisja Europejska zarzuciła Polsce "dyskryminacyjny charakter zróżnicowania kar", jakie mogą być zasądzone za udział w grach w Polsce lub poza granicami RP. Strona polska uznała to zastrzeżenie - stąd nowelizacja.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kowalczyk-ograniczenie-hazardu-pozytywne-2050189.html"każde ograniczenie hazardu jest zjawiskiem pozytywnym"
http://wyborcza.pl/1,91446,17078828,Sejm_zajal_sie_projektem__ktory_dopusci_do_Polski.html#ixzz3pubbjML5"[...] pytał o sposób opodatkowania firm zagranicznych na polskim rynku, wyrażając obawę, czy nie będą one wyprowadzały zysków"
Szeryf wydurnia się na Twitterze ???? (przekazał ten tweet dalej):
Zamyka temat.The bookie did not renew it s licence from September 10th