Witam. Również dostałem wezwanie do urzędu celnego w charakterze podejrzanego w sprawie o przestępstwo skarbowe z art. 107. W wezwaniu zostało napisane "Wezwany powinien posiadać przy sobie dowód osobisty lub inny ważny dokument stwierdzający jego tożsamość i inne dokumenty, które mogą mieć znaczenie w sprawie. Urząd wnosi o dostarczenie dokumentów związanych z udziału podejrzanego w okresie 29.09.2011 do 14.12.2011r. w zagranicznych grach losowych urządzanych przez firmę
bet-at-home.com Entertainment BmbH".
A więc stawiłem się na zaproszenie. Już idąc do pokoju z celnikiem, zadał mi pytanie:
C: można z tego wyżyć?
J: z czego?
C: no, z bukmacherki, obstawiania
J: nie wiem
Następnie usiadłem w pokoju. Odpalił komputer. Próbował prowadzić luźną rozmowę, jakby był moim kolegą od dziecka ???? . Przedstawił mi tabelkę podzieloną na 4 kolumny (data waluty, kwota operacji,opis kodu operacji, rozszerzony opis operacji). Tabela przedstawiała tylko i wyłącznie wypłaty, w której znajdowało się moje imię,nazwisko i ciąg cyfr. Zapytał czy zapoznałem się z dokumentem. Odpowiedziałem, że tak. Na pytanie czy grałem odpowiedziałem, że nie. Następnie przedstawił mi dokument "POSTANOWIENIE", w którym napisane jest "w okresie od 29.09.2011 do 14.12.2011 na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poprzez urządzenie z dyskiem twardym przez sieć Internet w miejscowości xxxxx uczestniczył w zagranicznych zakładach wzajemnych lub zagranicznych grach losowych urządzanych przez firmę
bet-at-home.com Entertainment BmbH".
Zapytał czy mam jakieś dowody w sprawie np. historię gier. Odpowiedziałem, że nie mam. Zaczął czytać swoje regułki, ja na to krótko, iż odmawiam składania zeznań. Lekko się zgrzał i zapytał czy byłem kiedykolwiek przesłuchiwani, ponieważ bardzo spokojnie do niego podchodziłem, bez emocji. Zagotowany powiedział mi czy wiem, że zostanie skierowany wniosek do sądu. Odpowiedziałem, że tak. Teraz czekam jak sprawa się rozwinie. Oczywiście w sądzie pojawie się z adwokatem. Prosiłem o kopie dokumentów, o których tu piszę, powiedział, że nie może, ale mogę zrobić zdjęcie. Także posiadam zdjęcia obu tych dokumentów. Według dokumentu o wypłatach
nie były to kwoty koperkowe(kilkadziesiąt tysięcy). Nie będę wrzucał kopii dokumentów publiczne. Jeśli moderator, chcę mogę mu wysłać kopię na pw.