@
B3A
Z tego zdania wynika, że prześłuchanie jest prowadzone zwykle ( przy wezwaniu jako świadek, ale gdy organowi chodzi o nas samych) "poza" przepisami. ( wbrew (?) przepisom).
Pytanie jest następujące:
1. Jakie konkretnie kroki mogę przedsięwziąć, aby spowodować, żeby przesłuchanie było w całym zakresie takie, "jak przewidują przepisy"? Biorąc nawet pod uwagę działania wyprzedzające jakiekolwiek pytanie organu.
2. Jak można wykorzystać na naszą korzyść fakt, że przesluchanie nie jest prowadzone "tak jak przewidują przepisy" ?
To wydaje się ważne szczególnie dla tych, którzy obawiają się, że "się pogubią" przy odpowiedzi na pytania.
Wiem, że podawanie artykułów jest źle odbierane, ale odpowiedź bez podstawy prawnej miałaby nikłą wartość merytoryczną...
Dla mnie art 313 kpk jest jasny
§ 1. Jeżeli dane istniejące w chwili wszczęcia śledztwa lub zebrane w jego toku uzasadniają dostatecznie podejrzenie, że czyn popełniła określona osoba, sporządza się postanowienie o przedstawieniu zarzutów, ogłasza je niezwłocznie podejrzanemu i przesłuchuje się go, chyba że ogłoszenie postanowienia lub przesłuchanie podejrzanego nie jest możliwe z powodu jego ukrywania się lub nieobecności w kraju.
Nad to, dla sądów, które piętnują od lat takie działanie organów postępowania przygotowawczego również jest niezgodne z literą prawa.
Z wyroku Sąd Najwyższego (II KR 338/81 - artykuły zamieszone w wyroku są nieaktualne w związku z nowelizacją kodeksu)
Jeżeli dane zebrane w toku postępowania przygotowawczego zawierają dostateczne podstawy do przedstawienia określonej osobie zarzutów, to ma zastosowanie art. 269 § 1 kpk, nakazujący sporządzenie postanowienia o przedstawieniu zarzutów i niezwłoczne ogłoszenie go podejrzanemu. Nie jest natomiast dopuszczalne przesłuchanie tego rodzaju osoby w charakterze świadka ze względu na gwarancję określoną w art. 63 kpk, ustanawiającym prawo podejrzanego do odmowy składania wyjaśnień.
Oczywistym wydaje się, że w sprawach zawieranie zakładów online, gdzie jak słusznie zauważyłeś czyn dokonywany jest zwykle w obrębie czterech ścian domu, bez udziałów dodatkowych sprawców i w sytuacji gdy organ dysponuje materiałem dowodowym przeciwko wzywanemu jako świadek, przepis art 313 kpk zostaje naruszony.
Korzyścią płynąca z takiego działania organów jest brak odpowiedzialności w sytuacji gdy ktoś skłamał, zatajał prawdę w toku przesłuchania jako świadek, a później zostały przedstawione zarzuty.
Nie ponosi odpowiedzialności karnej na podstawie art. 233 § 1 k.k.
osoba, która przesłuchana została w charakterze świadka wbrew wynikającemu z art. 313 § 1 k.p.k. nakazowi przesłuchania jej jako podejrzanego. (I KZP 4/07)
Jednak bezpieczniej jak wcześniej pisałem jest unikać wszczęcia kolejnego postępowania gdyż niezbadane są wyroki sądów.
Korzystny jest także fakt, że taki protokół nie może zostać użyty w toku dalszego postępowania już po postawieniu zarzutów, jednak wciąż materialnie pozostaje w aktach i w praktyce zdarza się, że stanowi nawet podstawę uzasadnienie wyroku. Jednak w przedmiotowych sprawach przy braku innego materiału dowodowego, a nawet możliwości jego uzyskania stanowi to nikłe zagrożenie.
Jedyną możliwością, o której również wcześniej pisałem by postępowanie przebiegało lege artis jest żądanie by organ postawił zarzuty. Dla mnie taka sytuacja jest najkorzystniejsza gdyż w momencie uzyskania "statusu" podejrzanego odmawia się składania wyjaśnień i tak naprawdę kończy to przy obecnym materiale dowodowym możliwości organów do udowodnienia winy. Jednak przed przystąpieniem do przesłuchania żądanie postawienia zarzutów byłoby co najmniej dziwne. Dlatego lepiej rozpocząć przesłuchanie i jeżeli z toku wyniknie, że ewidentnie organ działa wbrew przepisom żądać postępowania zgodnego z prawem. Jeżeli organ odmawia to dążyć do tego by wszystko znalazło się w protokole. Podstawę jest art 148 kpk
§ 2. Wyjaśnienia, zeznania, oświadczenia i wnioski oraz stwierdzenia określonych okoliczności przez organ prowadzący postępowanie zamieszcza się w protokole z możliwą dokładnością. Osoby biorące udział w czynności mają prawo żądać zamieszczenia w protokole z pełną dokładnością wszystkiego, co dotyczy ich praw lub interesów.
Przy podpisywaniu niezależnie czy w charakterze świadka czy podejrzanego protokołu poza dokładnym przeczytaniem i prostowaniem ewentualnych rozbieżności między wypowiedzią a zapisem, zwróciłbym też uwagę na pozostawienia wolnych miejsc między zdaniami. To zanikające, ale wciąż występujące zjawisko, że później pojawiają się tam nowe słowa, zdania.
Warto też wiedzieć, że wszystkie osoby wezwane w charakterze świadka mają prawo do zwrotów kosztów podróży, a także utraconego zarobku bądź dochodu związanego z stawiennictwem.
Lipny Mniejsza waga czynu zachodzi gdy występuje niska społeczna szkodliwość czynu, nie zostanie przekroczony próg z art. 56 par. 6 kks (a (
wartość przedmiotu czynu nie przekracza pięciokrotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia w czasie jego popełnienia.), albo z art 53 par. 14 kks, sposób i okoliczności nie wskazują na rażące lekceważenie przez sprawcę porządku prawnego, pobudki podjęcia danego zachowania (emocjonalne).