na kiedy masz wezwanie ?Dostałem wezwanie do Urzędu Celnego w charakterze świadka, grałem w BAT, była to gra dla rozrywki wpłacałem do 5, 10 zł jednorazowo. Wypłaciłem łącznie może ze 120 złotych, mogę się zrzec wygranej, żeby tylko mieć spokój, bo nie chce się o takie pieniądze włóczyć po sądach i kłamać, że grałem nie wiadomo gdzie, tymbardziej, że nie stać mnie na to ani na kary po 3000zł... miał ktoś taki przypadek, że się po prostu przyznał, ze zagrał okazyjnie kilka razy za małe pieniądze i nie będąc świadomym, że jest to nielegalne, co mi wtedy grozi za kara?
Przeoczyłeś:wracając do tematu, wątku:
jeśli cała ta ustawa hazardowa, prawo hazardowe to taki bubel odrzucony przez Komisje Europejską( gdyż kłoci się z podstawowym prawem Unii- o swobodzie przepływu produktów i usług) której prawo jest nadrzędne do naszego to jak to ma się do art. 107 par 2 i ogólnie do art 107 KKS? Czy to nie oczywiste że sprawa w sądzie powinna być wygrana czy coś przeoczyłem?
Należy jednak pamiętać, że przepisy te nie mogą dyskryminować innych podmiotów np. podmiotów z UE, a obecne regulacje de facto je dyskryminują bo spółki mające siedzibę na terenie UE, które chciałyby podjąć działalność i uzyskać zezwolenie na terenie PL musiałyby tworzyć tutaj spółkę, co konsekwentnie odstrasza i tym samym ogranicza swobodę przedsiębiorczości. Dopiero po "czerwcowej" nowelizacji będzie można mówić, że przepisy krajowe będą w pełni zgodne z wymaganiami UE dot. swobody przedsiębiorczości/świadczenia usług. Jeżeli wejdą w życie w proponowanym kształcie.Przeoczyłeś:
Państwa członkowskie mogą regulować tą gałąź e-commerce kierując się indywidualnie przyjętymi założeniami.
Wielokrotnie pisałem już o tym, że państwa UE jak: Belgia, Bułgaria, Cypr, Dania, Estonia, Francja, Grecja, Hiszpania, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Węgry i Włochy w zdecydowanej większości blokują strony internetowe firm, które nie mają licencji na ich obszarze i nie otworzyły tam swoich oddziałów.Należy jednak pamiętać, że przepisy te nie mogą dyskryminować innych podmiotów np. podmiotów z UE, a obecne regulacje de facto je dyskryminują bo spółki mające siedzibę na terenie UE, które chciałyby podjąć działalność i uzyskać zezwolenie na terenie PL musiałyby tworzyć tutaj spółkę, co konsekwentnie odstrasza i tym samym ogranicza swobodę przedsiębiorczości.
ale tam spółki mogą otworzyć oddział, dzięki któremu będą mogły prowadzić działalność na terenie tych krajów.Wielokrotnie pisałem już o tym, że państwa UE jak: Belgia, Bułgaria, Cypr, Dania, Estonia, Francja, Grecja, Hiszpania, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Węgry i Włochy w zdecydowanej większości blokują strony internetowe firm, które nie mają licencji na ich obszarze i nie otworzyły tam swoich oddziałów.
Tak więc poruszone przez Ciebie "ograniczenie swobody przedsiębiorczości" w zakresie gier, jest raczej normą w UE a nie jakąś polską specyfiką.
Nie zauważyłem by ktoś coś takiego insynuował.Myslicie, ze wlasciciel STSu ktory ma kilkaset punktow placi komus za pisanie bzdur, ze ktos wezwanie dostal?
Otóż to.Troche powagi.
...
Troche rozumu
Z tego zdania wynika, że prześłuchanie jest prowadzone zwykle ( przy wezwaniu jako świadek, ale gdy organowi chodzi o nas samych) "poza" przepisami. ( wbrew (?) przepisom).Gdyby postępowanie wyglądało tak jak przewidują przepisy to nikt nie byłby wzywany jako świadek w własnej sprawie...
przy małych kwotach wygranych nie będzie jakiegokolwiek wpisu bo to wykroczenie a nie przestępstwonie mogę by wpisany do rejestru
w zalewie wpisów wiekszy mętlik w temacie..przy małych kwotach wygranych nie będzie jakiegokolwiek wpisu bo to wykroczenie a nie przestępstwo
było to już setki razy wałkowane