z innej beczki ????
Ponieważ w mojej kochanej piłce jest niewielki wybór (meczu Bayern - Barcelona nie ruszam) postanowiłem zwrócić Waszą uwagę na dość niszową dyscyplinę jaką w Polsce ciągle jest
SNOOKER ????
Jako że zaglądają tu głównie kibice sportu, nie muszę chyba dodawać, że jest to gra z rodziny bilardowych (o wiele trudniejsza od poola).
Niedawno zaczął się najważniejszy turniej w sezonie i jednocześnie jego zwieńczenie -
Mistrzostwa Swiata!!!
Odbywają się one
na Wyspach Brytyjskich w mieście Sheffield. Areną zmagań jest słynny obiekt -
Crucible Theatre. Jest to miejsce magiczne zarówno dla graczy jak i fanów snookera.
Tegoroczna edycja jest wyjątkowa dzięki osobie
Ronniego O'Sullivana - największej gwiazdy, najlepszego gracza ostatniej dekady,
4-krotnego mistrza świata, skandalisty, wirtuoza gry, showmana etc. W tej dyscyplinie sportu Ronnie zdobył wszystko, miał jeszcze do wyśrubowania kilka rekordów, nieliczne musiał jeszcze gonić i ... nagle - pół roku temu - stwierdził, że kończy karierę.
Okoliczności podjęcia decyzji są mocno niejasne. Ma on miliony fanów na całym świecie fanatycznie wręcz dopingujących, których ta wiadomość oszołomiła.
Trzeba wiedzieć, że jest on niesamowitym "magnesem" marketingowym. Słupki oglądalności wariują jak tylko pojawia się przy snookerowym stole. W Chinach i całej Azji jest odbierany jak David Beckham (
Azja ma wielkie tradycje w grach bilardowych; boom na snookera, nieprzerwanie trwający od kilku lat, w dużej mierze osiągnięty został dzięki Ronniemu).
Teraz
OSA (kibice w Polsce tak na niego mówią) "ukradł" show po raz kolejny. Jego powrót przyćmił wszystko inne wydarzenia, a on sam nie grając od pół roku poważnego meczu postanowił wrócić i bronic tytułu wywalczonego w poprzednim sezonie.
Wielu skazywało go na porażkę już w pierwszej rundzie, ale on jakby nigdy nic zdeklasował swojego rywala wygrywając
10-4.
Jest to jednak niesamowicie ekscentryczny zawodnik. Kiedy tylko przyjedzie mu do głowy jakaś dziwna myśl przestaje grac i kompletnie lekceważy okoliczności. To jest moment, na który czekają gracze śledzący zawody "
live". Często jest to
okazja do "złapania" wysokiego kursu, ale z Ronnie'm nigdy nic nie wiadomo na 100%. ????
Jeśli jeszcze mało Wam ciekawostek to powiem, że już po dwóch dniach mamy kilka sensacji.
Odpadł 4-krotny mistrz świata John Higgins, ten sam los spotkał
2-krotnego mistrza - Marka Williamsa. Nie ma też już w turnieju innego mistrza - Petera Ebdona, ale to już sensacją nie jest.
Nic tylko szukać niespodzianek bo kursy w snookerze potrafią byc niesamowicie wysokie.
Pierwsza "4" rankingu ciągle jest jednak w turnieju, ale już
No.5 - Steven Maguire ma wielkie problemy z prawie anonimowym Tajem -
D. Poomjaengiem.
Outsider musiał przejść aż 4 rundy kwalifikacji, ale zrobił to w imponującym stylu! Przed meczem 1.rundy turnieju głównego skazywany był na pożarcie bo w końcu trafił na "numer piąty" na świecie (ja postawiłem na Taja ???? ).
Kurs bukmacherzy ustalili na
6,50 ???? Po pierwszej sesji Underdog pokazał wielki kunszt i "rozprowadzał" Szkota jak chciał. Kiedy BUKI zorientowały się co się dzieje,
kurs spadł o połowę (już po 1.frejmie).
Gdyby nie dwa dość pechowe zdarzenia wynik brzmiałby 7-1 dla Taja. Jest
5-3 i to jest najmniejszy wymiar kary dla Szkota jak na razie. Mecz toczy się
do 10 wygranych partii,
zostanie wznowiony jutro przed południem (prawdopodobnie) i może skończyć się nawet późnym wieczorem.
W tej chwili kurs na Poomjaenga wynosi 2,37 i to jest mój typ ????
ZAKŁAD LIVE Maguire - Poomjaeng (stan:3-5) typ 2 (2,37)
EWK: 237zł 9:10
Ding Junhui - Alan McManus typ DING WYGRA MIN. PIĘCIOMA FREJMAMI (2,00)
EWK: 200zł 10:5
Myślę, że nikt się nie obrazi, że trochę zareklamowałem snookera. Jest to świetna, pasjonująca gra, ucząca opanowania, cierpliwości, precyzji, kreatywnego myślenia i oczywiście techniki.
Jest dość trudna do obstawiania, ale jak ktoś jest zorientowany w tej tematyce to może "złapać" bardzo ciekawe "kąski".
edit: Ależ to były emocje. Oba typy rzutem na taśmę ???? Kto skorzystał i zagrał za większe pieniądze, ten wie co teraz czuję ????
BILANS DNIA:
+237 ZŁ
SALDO:
+ 1058 ZŁ
BANK:
+ 2058 ZŁ