Saville Luke-O'Connell Christopher 2:0, Bet365 1.80
3:6, 6:1, 6:2
VS.
Mało kiedy schodzę do poziomu
ITF-u ale teraz robię to z chłodną głową ponieważ faworyta tego spotkana znam dość dobrze. Turniej rozgrywany jest w Australii gdzie spotka się dwóch rówieśników, tenisiści mają skończone 20 lat. Najpierw kilka zdań o lepszym z zawodników. Luke jest w chwili obecnej na 171 miejscu w rankingu
ATP,a jego najlepszym osiągnięciem było zanotowanie się na 161. Saville jest triumfatorem wielkoszlemowych turniejów, juniorskich oczywiście. Na koncie ma
Australian OPEN 2012 oraz Wimbledon 2011 dodatkowo jeszcze zaliczył finał Wimbledonu 2012. W świecie seniorskim to jeszcze nie zaprocentowało, ale Luke ma papiery do gry w tenisa. W tym roku ma bilans spotkań 40/16 czyli bardzo dobry, chociaż wiele było futuresów. Osiągnął finał na hardzie, tytuł na hardzie, tytuł na trawie oraz tytuł na mączce to również pokazuje,że jest wszechstronnym tenisistą. Miał jeszcze kilka pojedynczych wyników godnych uwagi np. pokonanie Soedy, Bellucciego, Williamsa, Polanskyego czy Dominica Thiema na Wimbledonie. Dodatkowo Luke w tamtym roku wygrał ten turniej i dopiero w finale stracił seta, wygrywał mecze pewnie i bez problemów. Ogólnie Saville jest od rówieśnika bardziej doświadczonym graczem ponieważ bilans meczów ma 136/91, a na hardzie 106/68 przy 43/29 ogólnym i 15/7 na hardzie przeciwnika. Jego przeciwnikiem będzie Christopher (568
ATP), również Australijczyk...jego świat jak na razie to same futuresy. Dotychczas największym osiągnięciem O'Connella jest wygrana jednego właśnie takiego turnieju w tym roku na ziemi. Jak dla mnie ten zawodnik to jest "no name" ponieważ nie mam pojęcia tak naprawdę kto to jest, jak gra. Wiem jedynie tyle co wyczytałem z informacji w internecie, żadnym utalentowanym juniorem również nie jest. Wiele się naszukałem (może za mało) ale nawet nie mam pojęcia ile on ma wzrostu,a jak takiej informacji nigdzie nie ma to naprawdę zawodnik znaleziony jest gdzieś pod sklepem (możliwe,że ma 178 cm, ale głowy sobie nie daję urwać). Saville natomiast ma 187 cm co daje mu już automatycznie przewagę na serwisie. Korty w takich turniejach,w Australi są zazwyczaj bardzo szybkie także będą faworyzować lepszego z tej dwójki. Tak jak wspomniałem Savillego widziałem nie raz i prezentuje się naprawdę dobrze. Mocny serwis jak na młodego gracza, NIE JEST PSYCHOLEM, potrafi minąć, w wymianach wytrzymuje, skontrować potrafi, bekhend jak i forhend na dobrym poziomie. Jego atuty nie wystarczają jeszcze na zawodników z seniorskiego tenisa,ale moim zdaniem to wystarczy na takiego kogoś jak O'Connell i Luke wygra ten mecz w dwóch setach.
"
Typy dnia" Tie Breaka, październik 2014 :
1. McGee James-Smyczek Tim 0:2, Bet365 1.90. Wynik? 4:6, 4:6
2. Cilic Marin-Sousa Joao 2:0, Pinnacle Sports 1.45. Wynik? 6:3, 6:3
3. Brown Dustin-Hanescu Victor 1, Bet365 1.53. Wynik? 6:4, 2:6, 6:4
4. Mayer Leonardo-Wu Di 2 handicap +4.5 gemów, Pinnacle Sports 1.83. Wynik? 6:4, 6:1
5. Lopez Feliciano-Nadal Rafael 1, Pinnacle Sports 3.39. Wynik? 6:3, 7:6
6. Berdych Tomas-Karlovic Ivo 2 handicap +3.0 gemów, Pinnacle Sports 1.83. Wynik? 6:3, 6:4
7. Donaldson Jared-Smyczek Tim 1, Bet365 3.50. Wynik? 6:2, 6:7, 7:5
8. Groth Samuel-Rublev Andrey 2:0, Pinnacle Sports 1.90. Wynik? 7:6, 7:5
9. Dodig Ivan-Seppi Andreas 2, Pinnacle Sports 1.94. Wynik? 5:7, 6:7
10. Gimeno-Traver Daniel-Gulbis Ernests 0:2,
Unibet 1.77. Wynik? 6:3, 7:6
11. Saville Luke-O'Connell Christopher 2:0, Bet365 1.80. Wynik? 3:6, 6:1, 6:2