kwalifikacje Obersdorf:
Ziobro - awans do konkursu? tak 1,4
Kubacki -Zniszczoł 1 1,37
Vassiliev -Niemi 1 1,42
Matura - Janda 1 1,32 - Matura przegrał o 0,1 pkt !
AKO- 3,52 millenium
Bresadola - Vassiliev 2 2,06
Kubacki - Hazedtinov 1 1,6
AKO - 3,29 fortuna
TCS - klasyfikacja końcowa
Kasai 1-6 2,1
Hayboeck 1-3 1,9
Koudelka - Fannemel 1 1,5
Prevc - Freitag 1 1,58
Bardal 1-10 1,3
-Ziobro powoli się odbudowywuje, daleko do formy sprzed roku, ale awans do konkursu nie powinien być dla niego problemem w żadnym z 4 konkursów, liczę też że zacznie zbierać punkty w generalce.
-Nasz "miszcz" treningów i kwali czyli Dawid vs. Olek, choć zawsze kibicowałem temu drugiemu, to jednak trzeba przyznać, że psychika siada mu bardziej niż Dawidowi i będzie miał problem z zakwalifikowaniem się do konkursu, talent ma, mam nadzieję, że się przełamie wkrótce, ale na chwilę obecną Kubacki jest bardziej regularny.
- Dziwna para, Dima vs niespełniony talent fińskich skoków. Rosjanin zawsze potrafił skakać w
TCS, doświadczenie również na jego korzyść, Niemi aktualnie nie daje żadnych przesłanek dobrej formy i nie widzę go w jutrzejszym konkursie.
- Dwóch doświadczonych Czechów, rozchwiany Janda vs w miarę stabilny Matura, w takim wypadku stawiam na mniejsze wahania formy Janka.
- Vassilieva opisywałem wyżej, w parze z Włochem kurs nieporozumienie, powinien być jakoś 1,3 na Dime, Bresadola w gronie kandydatów do zakończenia skakania w Obersdorfie na etapie kwalifikacji.
- Jeszcze raz Dawid, tym razem w parze z młodym Rosjaninem, Hazedtinova nie widzę w konkursie, Dawid gdzieś tam w ogonie zakwalifikowanych powinien się znaleźć.
i parę słów o generalce
TCS:
Kasai....książki można pisać, nie biorę pod uwagę loteryjnych warunków w Norwegii, Noriaki wie jak dysponować siłami, wycofał się z 2 weekendów, jest równy, a przy 8 skokach to ważne, po cichu licze na podium.
Hayboeck - tutaj pytanie czy chłop się przełamie i w końcu wygra
konkurs, nawet jeśli nie to prz aktualnej bardzo równej formie może wygrać cały cykl
TCS (Wiedholz też nie musiał wygrać żadnego z 4 konkursów żeby wygrać
TCS).
Prevc - Freitag - jedna jaskółka wiosny nie czyni, Prevc to solidność, nawet gdy błysku brak, a u Freitaga pojawia się pytanie czy w ogóle odda 8 skoków...takie pewne to nie jest, bez 8 skoków nie ma co liczyć na wygranie pary z Prevcem, ani nawet na TOP 15 w całym cyklu.
Koudelka - Fannemel - Romek mnie zaskoczył przed świętami, jednak będzie się liczył, forma jest, psychika mocna, pewność siebie, natomiast jakiś czas temu przewidywałem zjazd w generalce Norwega i zdanie podtrzymuję...na koniec sezonu Fannemela nie powinno być w TOP6, a i o "10" będzie ciężko.
Bardal - liczę na jego 8 skoków, może nie wybitnych, ale solidnych, to powinno wystarczyć na dziesiątke.