adamo80
Użytkownik
No ok. ale przecież PESEL jest powiązany z osobą i jej miejscem zamieszkania więc by kurier musiał być u mnie ? Co do zakładania konta na selfie to nie słyszałem o czymś takim, możesz rozwinąć ? Tam chyba też musi być przelew weryfikacyjny z "normalnego" konta ? Nie wierzę, że przy użyciu danych typu PESEL i nr dowodu można obecnie łatwo cokolwiek wziąć. Te dane podajemy praktycznie wszędzie nawet w spółdzielni mieszkaniowej to mają, dostawcy prądu, po prostu wszyscy - a wycieki moim zdaniem są częstrze niż się nas informuje.Totalnie nie masz pojęcia o czym piszesz, uwierz. Ponad 4 lata pomagałem Wydziałowi do zwalczania cyberprzestępczości ogarniać takie sprawy.
Myślisz, że przelew 1 zł to jest jakiś problem? Wiele kont w banku zakładasz teraz na selfie lub wizytę kuriera, który tylko rzuca okiem na dowód i daje papiery do podpisania. Po co mają używać Twojego numeru telefonu? Zakładają zupełnie nowy, nawet nie musi być zarejestrowany na Ciebie, tylko na innego słupa z Ukrainy...
Nie tylko jest geolokalizacja, ale nawet obecnie po dyrektywie z UE każde nowe urządzenie musi być dodane do zaufanych. Moim zdaniem na podstawie tych danych można popełnić przestępstwo, ale jest to bardzo, bardzo trudne i pewno najpierw by zrobili research czy taka ofiara ma na koncie ze 100 tyś. I po ca brać jakieś chwilówki jak by można mu było wypłacić kasę z konta.