23.02. (piątek)
![Soccer ball :soccer: ⚽](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/26bd.png)
ATP Rio de Janeiro
Cerundolo vs. Lajovic
Spotkanie o półfinał zawodów w Brazylii i już można powiedzieć, że taka sytuacja to będzie wręcz prezent dla zwycięzcy, gdyż obaj nie brylują w ostatnim czasie, a jeden z nich dzień później zagra o finał, a pamiętajmy, że to ranga
ATP 500, więc dość duże pieniądze i solidna dawka punktów. Faworytem bukmacherów jest tutaj Argentyńczyk, lecz mnie osobiście w ogóle nie przekonuje. Co prawda ograł pewnie Ramosa, co mogło wzmocnić jego morale, lecz Hiszpan głównie zawodzi i od święta zalicza dobry wynik. Wcześniej potrafił męczyć się z przeciętnymi Comesaną, który zależny był od serwisu, a jeszcze wcześniej przegrywał ze Skatovem, Munarem czy Acostą w bardzo słabym stylu. Cały czas popełnia za dużo niewymuszonych błędów w dość prostych sytuacjach. Stracił dużo na serwisie w ostatnim czasie, a wydaje się, że jedynym elementem, który go nie zawodzi to serwis inside-out, którym katuje rywali z płytszych piłek. Nie wiem czy taka gra wystarczy na bardzo doświadczonego Lajovicia, ale możliwe, że nie. Problem Serba jest jednak taki, że sam nie gra za dobrze na początku tego roku. Zasłynął z bardzo dobrego występu w Adelajdzie z Kokkinakisem, ale później już przegrywał. Z kolei na cegle pokonał kilku graczy jak Galan czy Djere, lecz nie były to rewelacyjne mecze, a wspomniani zawodnicy też szukają optymalnej formy. Dlatego też wysnułem tezę we wstępie, że te losowanie to dla nich duże szczęście, gdyż będąc bez formy któryś z nich będzie o mecz od wielkiego finału, gdzie rok temu spotkali się Norrie z Alcarazem dając piękne widowisko. W tym meczu nie zdziwi mnie nic, może poza gładką wygraną Francisco, bo w tej formie raczej nie spodziewam się, że drugi raz z rzędu wygra tak pewnie. Wydaje się, że Lajovic ma prawo powalczyć tutaj o co najmniej seta albo chociaż over gemowy, który też warto rozpatrzyć.
![Backhand index pointing right :point_right: 👉](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f449.png)
Lajovic wygra seta @1,46 (
betclic)
Piłka nożna, I liga ![Poland :flag_pl: 🇵🇱](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f1f5-1f1f1.png)
Wisła Kraków vs. GKS Tychy
Zaczynamy wiosnę na Reymonta, choć teoretycznie runda zaczęła się nieco wcześniej. Będzie to debiut nowego trenera na tym stadionie i oczekiwania są dość spore. Nikt nie chce już barażów, a bezpośredniego awansu do
ekstraklasy. Mecz odbędzie się w piątek wieczorem i można spodziewać się wielu kibiców. Na szczęście Wiślacy wygrali w poprzedniej kolejce, choć powiedzieć, że mieli szczęście to mało powiedziane. Na pewno taka wygrana wzmocni ich morale, co dla tej drużyny jest bardzo ważne, bo umiejętności mają na każdej pozycji, lecz czasem brakowało głowy i tzw. jaj. W tym meczu wręcz wypada im wygrać, lecz nie mogą zlekceważyć tyszan, ponieważ Ci w tym roku grają bardzo solidnie, wręcz ponad stan. Biała Gwiazda lubi stracić bramkę z underdogiem, czasem gonić wynik, więc nie zdziwi mnie strata z tyłu, tym bardziej mając na obronie Colleya i na bramce Ratona. Pod tym względem boki obrony też bywają dziurawe, gdyż Jaroch/Junca/Krzyżanowski/Szot grają bardzo ofensywnie i czasem nie zdążą wrócić za kontrą. Na pewno atutem Wisły jest ofensywa i spodziewam się, że posiadanie piłki będzie zdecydowanie po ich stronie. Zagrałbym tutaj czyste zwycięstwo, lecz nie zdziwię się jak coś przypadkiem stracą ze względu na powyższe, więc nieco bliżej mi do bramek. Zarówno na skrzydłach jak i w ataku jest kim postraszyć i wydaje się, że gospodarze będą zdecydowanie bardziej efektywniejsi niż w Rzeszowie, gdzie murawa też pozostawiała sporo do życzenia. Zabraknie co prawda Carbo, lecz ten zaliczył fatalny występ, a zastąpi go prawdopodobnie Basha lub Kutwa. Co ważne wraca Baena, więc duże wzmocnienie ofensywy, co będzie ważne także pod kątem rzutów rożnych, bo też taki jest mój drugi kierunek. Wiślacy z pojedynczymi wyjątkami praktycznie w każdym meczu pokrywają overy rogów. Czasem są to nawet dwucyfrowe wyniki, co wynika z jakości w ofensywie, posiadania piłki i strategii większości rywali, którzy zazwyczaj mocno się cofają i liczą na kontry. Tutaj raczej będzie podobnie. Idealna okazja na rewanż za mecz z rundy jesiennej, gdzie swoją drogą także pokryli poniższy over rogów, lecz mecz przegrali. Remis w tym meczu będzie traktowany jak porażka. Wisła nie może pozwolić sobie na potknięcia i grać każdy mecz jak finał. Inaczej czekać ją będą baraże i kolejna nerwówka, a ewentualnej porażki nie wytrzyma budżet.
![Backhand index pointing right :point_right: 👉](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f449.png)
Wisła Kraków powyżej 1,5 goli @1,64 (
betclic)
Wisła Kraków powyżej 5,5 rzutów rożnych @1,5 (
betclic)
Moje typy/analizy z innych dyscyplin znajdziesz także TUTAJ!