KWALIFIKACJE #1
Granerud,
V -> @2.75,
Betclic
Granerud, TOP3,
tak -> @1.50,
forBET
Po weekendzie w Rasnovie oraz wczorajszych seriach treningowych, spodziewałem się niższych kursów na Norwega.
Wracając do konkursów w Rumunii, Granerud nie pozostawił tam żadnych wątpliwości, kto będzie zdecydowanym faworytem Mistrzostw. Po seriach treningowych oraz kwalifikacjach wydawało się, że Norweg może w końcu nie stanie na najwyższym miejscu podium (pomimo bardzo dobrych prób), ale w konkursie wykręcił najlepszą notę, choć ostatecznie oczywiście nie wygrał z powodu DSQ. Ten 2. skok nie był perfekcyjny i jeszcze gdzieś mi świtała myśl, że może w sobotnim mieszanym konkursie drużynowym ktoś go "złapie". Granerud tymczasem skakał na kompletnie innym poziomie. R. Kobayashiego oraz Stocha wyprzedził o kolejno: 9.3 pkt oraz 9.6 pkt. W sumie nie ma sensu się rozwodzić nt. poszczególnych skoków.
Jeśli chodzi o treningi w Oberstdorfie, to w środę Granerud zajął 7. oraz 3. miejsce. Serie te rozgrywane były w warunkach może nie tyle co trudnych, co mocno loteryjnych. Trochę "żonglowano" belką, w związku z czym np. w 1. serii treningowej Norweg jako jedyny ruszał z 10. platformy. Wczoraj natomiast był najlepszy we wszystkich 3. seriach. Pomimo trudnych warunków, 3 skoki powyżej 100 m i spora przewaga w każdej próbie nad najgroźniejszymi rywalami.
Warto podkreślić też to, że kwalifikacjach dojdą oceny sędziowskie, a te jak już zaznaczył kol.
tarki_16, Granerud dostaje bardzo wysokie, z resztą całkowicie zasłużenie. Można powiedzieć, że będzie to pewnego rodzaju próba generalna przed jutrzejszym konkursem i Norweg nic nie będzie raczej "kombinował", tym bardziej, że nie ma w zwyczaju odpuszczać skoków w kwalifikacjach/prologu.
Kilka zdań jeszcze nt. samych Mistrzostw. Pierwsze wielkie emocje miały miejsce już wczoraj, gdzie prowadząca po 1. serii w konkursie indywidualnym pań Kramer nie stanęła nawet na podium, a wygrała dość niespodziewanie Klinec. Trochę niezrozumiała decyzja o braku obniżenia belki dla Austriaczki w 1. rundzie, a skrócenie najazdu przed finałowym 2. skokiem. Mam nadzieję, że w następnych konkursach Sedlak i spółka nie będą zmieniać zbyt pochopnie najazdu.
To, co rzuca się w oczy, to na pewno fakt, że przy wietrze z tyłu skoczni naprawdę jest ciężko tutaj odlecieć. Tym bardziej, nawiązując jeszcze do mojej powyższej propozycji, widać świetną dyspozycję Graneruda, który w trudnych warunkach skacze "swoje".
Konkursy panów zapowiadają się niezwykle ciekawie. Oczywistym faworytem do medali jest Granerud, który może ich zdobyć nawet 4 w Oberstdorfie. Natomiast kto ostatecznie znajdzie się na podium, to duża niewiadoma. Myślę, że śmiało można rzucić nazwiska 10-15. zawodników, z których każdy ma prawo myśleć o medalu. Są więksi faworyci jak Eisenbichler, Johansson, Stoch, Kubacki, Lanisek czy R. Kobayashi, ale są też skoczkowie tacy jak Pavlovcic, Geiger, Żyła, Johansson, Lindvik czy Kraft, którzy również mogą się włączyć do walki. Patrząc na poprzednie
konkursy MŚ, prawie zawsze sięgał po medal ktoś nie do końca oczywisty jak, idąc chronologicznie, Velta w 2015 r., Żyła w 2017 r. czy Peier w 2019 r. To nie musi być żadna analogia, ale turnieje rangi mistrzowskiej potrafią czasem zaskakiwać. Czekam z niecierpliwością na pierwsze rozstrzygnięcia.
Prognoza pogody: 26.02.2021 r.
MŚ w Oberstdorfie: Granerud najlepszy w czwartkowej sesji treningowej
MŚ w Oberstdorfie: Środowe treningi dla Eisenbichlera, Kubacki w czołówce