Peter Prevc - Stefan Kraft
1 2,56 Forbet
Peter Prevc prawdopodobnie wraca do wysokiej dyspozycji. Rzadko udaje się na treningi a jeśli skacze to wygląda to naprawdę dobrze. Wygrana w serii próbnej i świetny skok w serii kwalifikacyjnej daje nadzieje, że Peter powalczy o coś więcej niż TOP6. Jasne, warunki w Lahti ostatnio są dość zmienne, jednak Kraft oddał dość dużo skoków a tak na dobrą sprawę tylko jeden był na miarę jego możliwości (Trening #3), jednak ten (131,5 m) był 3 m dłuższy od Żyły, który jest pod formą, więc nie przesadzałbym, że był to wybitny skok. Peter Prevc wydaje się być zawodnikiem, który może powalczyć z Kraftem. Kraft nawet w zwycięskim turnieju na K90 nie pokazał swoich możliwości, w 1. serii trafił na dużo lepsze warunki od pozostałych i skutecznie obronił handicap w serii finałowej. Kraft oddał dużo skoków na treningach, zupełnie jakby nie był pewny swojej dyspozycji na tej skoczni. Prevc w kwalifikacjach mimo trudnych warunków, spokojnie oddał dużo lepszy skok.
Czy Peter Prevc obecnie jest lepszy od Krafta? Nie wiem.
Czy dałbym ten typ do AKO? Na pewno nie.
Czy zagrałbym ten typ po kursie 1,50? Wątpię.
Jednak po kursie 2,56 w
Forbet, spokojnie można puścić jako singiel.
Aalto - Polasek 2
1,90 betsson
Słusznie panowie wyżej piszecie. Typ ewidentnie do grania. Nawet gdyby Aalto oddał taki skok jak w kwalifikacjach, w drugiej serii nie obroni się, bo jest po prostu słabszy od Polaska w przekroju kilku skoków. To samo było z Ahonenem na K90, kiedy buki oferowały godziwe kursy na przeciwnika którym był Forfang, który oddawał bardzo równe i fajne skoki. Finał tej rywalizacji był łatwy do przewidzenia.
Aalto - Peier | 2 | 1,90 | STS
Trening 1 DNS - 117,5 (20)
Trening 2 DNS - 105 (33)
Trening 3 DNS - 116 (16)
Próbna 113,5 (26) - 117 (24)
Kwal. 128,5 (1) - 116,5 (13)
Peier wg mnie jest faworytem. Ma wzwyżkę formy, oddaje bardzo dobre, jak na swoje możliwości skoki. Potwierdził to również na K90. Aalto oddał tylko jeden dobry skok, ten w kwalifikacjach. Jak dla mnie to nie potwierdził, że może być uważany jako faworyt w pojedynku z zawodnikiem, który prezentuje w miarę równą i ustabilizowaną formę.