>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Sezon 2012 - newsy, transfery, testy, plotki

Status
Zamknięty.
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
BBC.... i wszystko jasne. Anglicy z Euro też mieli wracać w trumnach. ???? Dementi:
Po tym jak Stefano Domenicali po wyścigu w Korei zasugerował, ż Felipe Massa pozostanie w zespole Ferrari w przyszłym roku, media zaczęły doszukiwać się innych sensacji związanych ze składem ekipy z Maranello.
Mimo, że tegoroczny silly season jeszcze się nie zakończył, a kibice czekają aż druga część stawki oficjalnie potwierdzi swoje plany na przyszłość, brytyjskie media podały, że Sebastian Vettel od sezonu 2014 miałby ścigać się w Ferrari.
Zarówno zespół Red Bull, jak i Ferrari szybko zdementowały jednak te doniesienia.
„To nie prawda. Doniesienia są błędne” mówił krótko dr Helmut Marko, doradca Red Bulla.
Niemieckie media podały także, że Vettel ma podpisany kontrakt z zespołem Christiana Hornera także na sezon 2014, jednak umowa ta, jak większość tego typu dokumentów, zawiera klauzule wyjścia.
Rzecznik prasowy Ferrari, Luca Colajanni, także zaprzeczył plotkom łączącym Vettela z Ferrari: „Nie pierwszy raz w tym roku słyszymy takie rzeczy i nie będzie to też ostatni raz.”
O ile słowa rzecznika prasowego nie brzmią zbyt przekonująco, o tyle prezes Ferrari, Luca di Montezemolo, w wywiadzie dla radia Rai był zdecydowanie bardziej stanowczy.
„Zawsze mówiłem, że nie chcę mieć dwóch kogutów w kurniku. Nie lubię tego. To rozchwiewa zespół.”
źródło; formula1.pl

snajper 322

snajper

Forum VIP
Vettel i Ferrari? Jak dla mnie to są brednie. .
Bo tak jest ???? Ferrari oficjalnie zaprzeczyło... Jednak z drugiej strony ile to zaprzeczania było, że Alonso przejdzie z Renault do Ferrari ????

PS: Hulkenberg w Sauberze na 99% ten to zmienia zespoły jak rękawiczki

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Ferrari przedłużyło kontrakt z Massą do końca 2013 roku.
Felipe Massa przedłużył kontrakt z zespołem Ferrari do końca 2013 roku.
Na początku obecnego sezonu przyszłość Brazylijczyka w stajni z Maranello stała pod ogromnym znakiem zapytania, jednakże ostatnia zwyżka formy zawodnika pozwoliła mu zabezpieczyć swoją przyszłość w Ferrari. 31-latek przedłużył swój obecny kontrakt z włoskim zespołem do końca 2013 roku, ucinając tym samym wszelkie spekulacje na temat swojej dalszej przyszłości.

http://www.f1wm.pl

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Bet365 wystawił już kursy na następny sezon, co mnie bardzo zaskoczyło to bardzo wysoki kurs na Pereza, aż 15,00, patrząc na to że ma on mega potencjał i przecież odchodzi teraz do czołowego zespołu w stawce to jak dla mnie taki bet można grać już teraz. Tak naprawdę gdyby nie bardzo duży pech Hamiltona i właściwie Buttona też to obaj liczyliby się obecnie w walce o mistrzostwo co pokazuje że mimo wyników ich bolid w tym sezonie był na poziome najmocniejszego RedBulla, wyniki kwalifikacji również potwierdzają że McLaren jest w czołówce więc nie wiem czemu w przyszłym roku miałoby być gorzej, a taki pechowy sezon chyba się już nie może powtórzyć.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Tylko ze McLaren będzie teraz budowany wokół Buttona, od ile te budowanie już się nie zaczęło w tym sezonie. Znowu będzie prawdziwym liderem, a Perez mu nie podskoczy. Mam dziwne przeczucia, że Perez w McLarenie to drugi Kovalainen...

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Niby dlaczego mieliby budować zespół na już trochę wiekowym zawodniku, jak dla mnie ściągnęli Pereza po to żeby zastąpił Hamiltona, nawet styl jazdy mają podobny, poza tym Button to nie jest raczej zawodnik który mógłby zdobyć mistrzostwo nie mając tak dobrego bolidu jak miał w Brawn GP, stawka teraz jest zbyt wyrównana. W ogóle jest duża możliwość że nie będzie w McLarenie podziału na pierwszego i drugiego kierowce.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Kompletne bzdury. Niby dlaczego Lewis odszedł do Mercedesa:?: Nie tylko dla pieniędzy, ale w głównej mierze dlatego, że w ogóle nie dogadywał się już z zespołem, ale trudno mu się dziwić patrząc na sezon w jego i całego zespołu z Woking wykonaniu. 32 lata to już wiekowy zawodnik:?: No sory, ale chyba pomyliłeś piłkarza grającego w polu z kierowcą F1 do tego Guzik wg mnie i nie tylko mnie jest najlepiej przygotowany fizycznie do całego cyklu F1 co jest bardzo ważne, jeżeli chcesz o tym poczytać to tu jest świetny artykuł http://www.sportowefakty.pl/moto/55428/fizyczne-przygotowanie-kierowcow-f1-kluczem-do-sukcesu. Dlaczego Lewis nie dogadywał się z McLarenem i odszedł:?: Bo najprawdopodobniej Anglicy jako kluczowego kierowcę w McLarenie widzieli właśnie Jensona, a Lewis z jego charakterem nie znosi być w cieniu, w Mercedesie będzie liderem zresztą znają się z Rosbergiem jak łyse konie, a tutaj wypowiedź Lewisa pół żartem pół serio o Nico, ale jest to prawda http://www.mototube.pl/film/12173/lewis-hamilton-o-swoich-rywalach-w-f1/. Dalej piszesz, że Button nie jest raczej zawodnikiem, który mógłby zdobyć MŚ nie mając takiego bolidu jak w Brawnie a które miejsce Guzik zajął w 2011 roku w McLarenie:?: 20? To, że Seba zdominował wszystkich to inna sprawa, ale Guzik zajął 2 miejsce przy czym był tylko 2x nieklasyfikowany, a w pozostałych GP nie zajął gorszego miejsca niż 6. Dla Ciebie Hamilton był postacią numer 1 w McLarenie dla wielu innych w tym mnie był nim Jenson, wg Ciebie ściągają Pereza po to żeby zastąpić Hamiltona, ale dalej piszesz, że jest duża możliwość, iż nie będzie w McLarenie podziału na 1 i 2 kierowcę ???? Tak samo Heikki przeszedł do nich zastąpić Fernando jego 12 msc w 2009 mówi samo za siebie, chociaż w 2008 też nie było fajerwerków. Perez w debiucie zajał 16 msc rok temu w Sauberze z 14 punktami, więc tego nie można uznać sukcesem, do tego jeszcze wtedy trochę gorąca głowa tego utalentowanego, ale bez przesady 22 latka o czym świadczy między innymi fatalny wypadek podczas 3 sesji Q do GP Monako w tym roku się już &quot;ogarnął&quot;, ale jak Ty widzisz podobny styl jazdy do Hamiltona młodego Meksykanina to proponuję przestać oglądać F1, albo pomyliły Ci się sezony. Perez w tym roku jest wśród ścisłej czołówki jeżeli chodzi o oszczędzanie opon w wyścigu o czym świadczą wyścigi przejechane na 1pit, agresywnym stylem jazdy nazwałbym styl Maldonado, Schumachera czy Kobayashiego, ale nie Sergio. Tak więc potencjał w nim na pewno drzemie, ale pierwsza połowa sezonu to będzie aklimatyzacja z bolidem McLarena i nie ma mowy imo aby był szybszy od doświadczonego Anglika, mimo wszystko nawet do końca sezonu :razz:

Otrzymane punkty reputacji: +5
dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Jak dla mnie Hamilton odszedł do Mercedesa dla kasy ale przede wszystkim chyba dlatego że nie mógł już znieść nieudolności w McLarenie, z tym wiekiem to może przesadziłem. Po prostu dla mnie Button to nie jest czołowy kierowca jak Alonso czy Raikkonen jest po prostu dobry i tyle, w większości kwalifikacji był wolniejszy od Hamiltona, jak dla mnie Button odgrywa taką rolę w swoim zespole jak Webber w RBR, czyli jeździ dobrze, może być wysoko, ale jest wyraźnie w cieniu swojego partnera z zespołu. Perez to dla mnie latynoski Kubica i myślę że jak dostanie naprawdę dobry bolid i pokaże na co go stać to nikt w McLarenie nie będzie z Buttona robić na siłę kierowcy numer jeden i jeśli miałby nie grać na Pereza po takim kursie to już wolałbym zagrać na Alonso albo Vettela po niższych kursach niż na Buttona po kursie prawie dwa razy niższym niż na Pereza. Jeśli chodzi o styl jazdy Pereza to jak dla mnie jeździ równie agresywnie i ryzykownie jak Hamilton i tu właśnie widzę podobieństwa do Lewis&#39;a, a to że potrafi oszczędzać opony to tak naprawdę tylko kolejny plus dla niego. Hamilton tego nie potrafił i mimo że nieraz w kwalifikacjach był przed Button&#39;em to dzięki temu że jeden potrafił oszczędzać opony, a drugi niszczył je bardzo szybko to właśnie dlatego Button często był prze Lewis&#39;em, jeśli Perez będzie potrafił jeździć dobrze w kwalifikacjach i nie będzie niszczył opon jak Hamilton to ja widzę go jako numer jeden w McLarenie.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Webber jest kierowcą numer 2 w RBR i jest wyraźnie w cieniu Sebastiana, wie że jest drugim kierowcą chociaż sam stawia zasłonę dymną i przyznaje, że nie pomaga Vettelowi na torze, ale w ekipie z Woking nie ma/nie było wyraźnego faworyta i nikt mi nie wmówi, że Button był/jest w cieniu Hamiltona w McLarenie. Hamilton to mistrz jednego okrążenia dlatego jest bdb w kwalifikacjach, natomiast weekend wyścigowy to nie tylko udane kwale, ale przede wszystkim niedzielny wyścig, gdzie trzeba wykazać się nie tylko szybkością jak w Q, ale takze rozsądnym zarządaniem opon przez cały wyścig, świetną koncentracją do końca, stosowaniem się do poleceń zespołu i wiele innych czynników a Lewis w tym jak i w poprzednich sezonach jakoś nie udowodnił swoimi wynikami swojej &#39;znaczącej&#39; przewagi nad Jensonem. Co do grania długoterminówek się nie wypowiadam bo to jest dla mnie marny biznes chociaż uważam, że Seba zdobędzie 4 z rzędu już wtedy tytuł MŚ F1 (daj Boże). Co do Pereza i McLarena to nikt tam nie będzie faworyzował Guzika jeżeli Perez będzie kręcił lepsze czasy proste.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Hamilton to mistrz jednego okrążenia? Przypominam Ci że Hamilton w 2007 roku był wicemistrzem świata, a w 2008 roku mistrzem świata. Od jakiegoś czasu tylko i wyłącznie przez ogromnego pecha i nieudolność swojego zespołu ma takie wyniki jakie ma, choć właściwie jeszcze nie tak dawno liczył się w walce o mistrzostwo, dlaczego już praktycznie nie ma na to szans? Właśnie dzięki McLarenowi.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
To przypomnij sobie dzięki komu zdobył to MŚ w 2008. Tak mistrz jednego okrążenia, ale chyba masz braki z terminologii motorsportu i nie za bardzo wiesz co to oznacza... Odemnie EOT bo dyskuja zeszła z Pereza na Hamiltona, pożyjemy zobaczymy czego dokona za kierownicą Mercedesa.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Tak, nie wiem co oznacza &quot;mistrz jednego okrążenia&quot;... Trulli&#39;ego można tak było nazywać, to był typowy kierowca który potrafił jedynie zrobić dobre kółko w kwalifikacjach, ale pisanie że Hamilton jedynie w kwalifikacjach potrafi jeździć to przesada.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Od jakiegoś czasu wiadomo że Polsat nie raczy &quot;na żywo&quot; transmitować GP USA w otwartym kanale, dlaczego?

-Nasi widzowie w godzinach, o których mają zostać rozegrane kwalifikacje oraz wyścig oczekują raczej filmu lub programu rozrywkowego, a nie wydarzeń sportowych, w tym np. zawodów Formuły 1. Standardowo wyścigi pokazywane są w dzień, a nie wieczorem i wówczas zawsze pokazujemy je w Polsacie &quot;na żywo&quot;. Chcielibyśmy oczywiście spełnić oczekiwania wszystkich naszych widzów, ale musieliśmy dokonać wyboru i dlatego wyścig na żywo pokażemy w Polsacie Sport Extra i Polsacie Sport Extra HD, a na głównej antenie będzie można obejrzeć retransmisję o godzinie 22.15. Spodziewamy się, że o godzinie 20.00 w niedzielę więcej osób przyciągnie jednak np. film. Zapewne inna sytucja mogła by być, gdyby startował Robert Kubica, bez którego F1 nie notuje już tak rewelacyjnych wyników oglądalności. Dlatego Zarząd Polsatu podjął taką, a nie inną decyzję. Widzom otwartego Polsatu pozostaje w tym przypadku retransmisja wyścigu. Mogę dodać, że jest to sytuacja wyjątkowa i ostatnie w tym roku GP Brazylii planujemy pokazać na głównej antenie &quot;na żywo - tłumaczy Tomasz Matwiejczuk, rzecznik prasowy Polsatu w rozmowie z portalem SportoweFakty.pl.
Czyli lepiej puszczać jakieś seriale albo setny raz powtórki filmów sprzed stu lat niż F1. :zoltakartka:

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Rally di Como: Kubica zwycięża w Citroenie DS3, przygody na dwóch ostatnich oesach

31. Rally di Como padło łupem Roberta Kubicy - Polak utrzymał przewagę i do mety dotarł mając czas o ponad pół minuty lepszy od Felice Re, który wygrywał di Como już trzykrotnie. Krakowianin jest pierwszym zwycięzcą tego rajdu spoza Włoch. W najlepszej trójce zmieścił się jeszcze Corrado Fontana, mający na koncie aż pięć wygranych edycji Rally di Como.

Nie obyło się bez problemów. Na drugim sobotnim odcinku (najdłuższym w całym rajdzie - prawie 30km) Kubica wykręcił piruet na mokrym fragmencie trasy, ale mimo to odrobił straty i zwyciężył z wielką przewagą 27,9s nad Re. Paolo Porro - dotychczasowy wicelider uderzył w barierę. Przewaga krakowianina jadącego z Emmanuele Inglesim wzrosła po tej próbie do 1min 9s. Ten wynik okazał się kluczowy dla rezultatów rajdu, bowiem na ostatnim OS11 Kubica musiał poruszać się spacerowym tempem. Z informacji jakie Polak przekazał na mecie wynika, że powodem była awaria przednich hamulców. Kierowca C4 WRC stracił 38,8s, ale w klasyfikacji rajdu pokonał Felice Re o 30,9 sekundy i wygrał kolejną imprezę od czasu swojego powrotu za kółko. Trzeci na mecie Corrado Fontana miał już 4 minuty straty.

źródło: http://www.rajdy.v10.pl

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Lewis Hamilton - wygra przynajmniej jeden wyścig w sezonie 2013 @ 1,50 Unibet
Dla mnie można powiedzieć typ pewny. W tym sezonie Mercedes wygrał tylko jeden wyścig, ale Schumi to obecnie przeciętniak który jeździ w F1 już tylko na nazwisku. Rosberg to nie jest raczej wybitny kierowca więc trudno żeby walczył z najlepszymi. Hamilton to obecnie jeden z trzech najlepszych kierowców w stawce. W stawce która mocno się wyrównała i jakoś nie zanosi się na następny rok na dominację któregoś z zespołów jak to miało miejsce rok temu. Ross Brawn to gość który obok Newey&#39;a chyba najbardziej zna się na &quot;robieniu&quot; bolidów co chyba pokazał tworząc Brawn BGP001. Jak dla mnie to Mercedes ma bolid może nie na mistrzostwo, ale na pewno jego potencjał nie był wykorzystany w 100%. Hamilton odszedł z McLarena z różnych powodów, ale jednym z nich na pewno było to że chciał odejść do zespołu z potencjałem i coś w nim osiągnąć. Brytyjczyk na pewno będzie pierwszym kierowcą i myślę że spokojnie wygra nie jeden, ale co najmniej 2-3 wyścigi w sezonie, a ja nawet zastanawiam się czy nie grać na mistrzostwo Hamiltona, bo połączenie Brawn&#39;a i Hamiltona może dać im nawet mistrzostwo, a Lewis na pewno tam nie odszedł po to żeby osiągać wyniki grosze niż w McLarenie, a przecież w tym sezonie wygrał aż 4 wyścigi, a jeśli dodać do tego ogromny pech to moim zdaniem byłby w tym sezonie mistrzem świata. Dodając do tego że Mercedes pracuję nad swoim bolidem już od dawna i jego docelowym sezonem był właśnie sezon 2013 sądzę że nawet jeśli nie będzie miał najlepszego bolidu to spokojnie jakiś wyścig wygra, bo Alonso w tym sezonie dobitnie pokazuję że bolid &quot;sam nie jeździ&quot; i umiejętności kierowcy mają ogromne znaczenie.

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Gutierrez oficjalnie zostaje kierowcą Saubera w 2013 :!:
Zespół Sauber potwierdził informację, że Kamui Kobayashiego w przyszłym roku zastąpi Esteban Gutierrez.
Monisha Kalternborn, nowa szefowa zespołu uważa, że 21-letni kierowca z Meksyku po długim okresie współpracy z zespołem w roli kierowcy testowego jest już gotowy przyjąć na siebie pełnoetatową rolę kierowcy Formuły 1.
„Esteban jest częścią zespołu od dłuższego czasu, a my przyglądaliśmy się jego karierze bardzo uważnie” mówiła. „W sezonie 2010 podpisaliśmy z nim kontrakt na kierowcę, a w sezonach 2011 i 2012 był naszym testowym i rezerwowym zawodnikiem. Nakreśliliśmy jego ścieżkę do Formuły 1 krok po kroku.”
„Esteban ma ogromny talent a teraz jest gotowy zrobić skok. Nie mamy wątpliwości, że mając Nico Hulkenberga i Estebana Gutierezza mamy mocną parę kierowców na sezon 2013.”
„Po trzech latach pracy z Sauberem czuję się bardzo wdzięczny za całą uwagę, jaką otrzymałem od wszystkich w zespole i za ich wkład, który pozwolił mi rozwijać się jako kierowca Formuły 1 w bardzo szybkim tempie” mówił z kolei Gutierrez.
„Teraz, po doświadczeniach z innymi seriami wyścigowymi, stanowiącymi wstęp do Formuły 1, zaczyna się prawdziwe wyzwanie, aby odnieść sukces w królowej sportów motorowych.”
Monisha Kaltenborn nie zapomniała podziękować Kamui Kobayashiemu, który dla wielu pozytywnie zapisał się w historii Formuły 1.
„Przez ostatnie trzy lata Kamui nie tylko pokazał, że jest wytrawnym zawodnikiem na torze, ale także cudowną osobą i fantastycznym graczem zespołowym” mówiła. „Każdy członek zespołu ma ogromny szacunek dla niego, a jego podium w Japonii było szczególnie emocjonalnym momentem dla nas wszystkich.”
„Nie była to łatwa decyzja, ale zdecydowaliśmy się na nowy początek a nasz czas z Kamui zakończy się po ostatnich dwóch wyścigach sezonu. Życzymy Kamui wszystkiego dobrego.”
Szkoda Samuraja, przychodzi Esteban z dużą kasą dla Saubera, czyli coś na wzór Petrowa w Caterhamie.

Źródło: formula1.pl

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Coca-Cola wchodzi do Formuły 1.​

Producent napojów oficjalnie potwierdził, że od przyszłego sezonu będzie sponsorem zespołu Lotus.
Wcześniej spekulowano, że jedna z najpopularniejszych firm na świecie zostanie strategicznym sponsorem McLarena, jednak ostatecznie Coca-Cola zdecydowała się na współpracę z Lotusem. Od przyszłego sezonu na czarno-złotych bolidach teamu z Enstone pojawi się logo napoju energetycznego Burn, będący jednym z produktów Coca-Coli.
Coca-Cola chce w ten sposób zakończyć monopol Red Bulla, który do tej pory był jedynym napojem energetycznym w Formule 1.
- Jesteśmy dumni z tego, że Coca-Cola wybrała Lotusa, jako najlepszy bolid do reklamowania marki Burn - powiedział szef Lotusa, Eric Boullier.
Źródło: f1.wp.pl
Kubica nokautuje 1. dnia Rallye du Var :!:​

Robert Kubica zdominował pierwszy dzień Rallye du Var. Polak wygrał każdy z czterech piątkowych odcinków specjalnych i z olbrzymią przewagą prowadzi w klasyfikacji generalnej. Drugi, uznawany przed rajdem z głównego faworyta do zwycięstwa, Freddy Loix traci do Polaka aż 1.37,0 sek.!
Dopiero czwarty, ze stratą 2.37,3 sek., jest młodszy od Kubicy o dwa lata Francuz Julien Maurin, którego atutem miał być najnowszy model Forda Fiesty WRC, podczas gdy samochód Polaka jest w specyfikacji z 2008 roku.
Krakowianin, który 7 grudnia skończy 28 lat, doskonale pojechał ostatni piątkowy OS, najdłuższy tego dnia, liczący 21 km. Pokonał go prawie 40 sek. szybciej od Loix.
42-letni Belg ostatnie lata spędził na trasach cyklu Intercontinental Rally Challenge (IRC), w którym w sezonie 2008 zajął w klasyfikacji końcowej drugie miejsce. Flamand z pochodzenia jest rekordzistą pod względem zwycięstw w belgijskim Rajdzie Ypres, który wygrał siedem razy.
Początkowo dobrze jechał aktualny mistrz świata SWRC Irlandczyk Craig Breen (Peugeot 207 S2000), który był trzeci po dwóch odcinkach. Na ostatniej próbie wypadł z drogi, stracił do Kubicy ponad 2,5 minuty i spadł w klasyfikacji generalnej na 13. miejsce.
Wyniki i klasyfikacja po OS4, La Plan de la Tour 1 (20.25 km):
Rywalizacja będzie kontynuowana w sobotę:
8:35 Le Plan de la Tour 2 (20.25 km)
10:10 Collobrieres 1 (32.57 km)
11:10 Pignans (16.65 km)
12:25 La Mole 2 (7.58 km)
16:25 Vidauban 1 (31.74 km)
Źródło: f1.wp.pl

snajper 322

snajper

Forum VIP
Składy 2013
Red Bull: Vettel - Webber
Ferrari: Alonso - Massa
McLaren: Button - Perez
Mercedes: Hamilton - Rosberg
Lotus: Raikkonen - Grosjean/Kubica
Sauber: Hulkenberg - Gutierrez
ToroRosso: Ricciardo - Vergne
Williams: Maldonado - Bottas
Force India: di Resta/ Jules Bianchi/Heikki Kovalainen/Bruno Senna/Davide Valsecchi/Luiz Razia/Johnny Cecotto JR/Rodolfo Gonzalez/Rubens Barrichello/Sebastien Buemi/Jaime Alguersuari/Adrian Sutil.
Caterham: Pic - Pietrow/Kovalainen/van Garde
Marussia: Glock/Pietrow/Chilton
HRT: ?? - ??
Potwierdzeni

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom