Żaden lewak nie jest moim kolegą.
To również świadczy o Tobie. Ludzie mają różne poglądy, a więc rozumiem, że jak ktoś jest w porządku, bardzo uczynny, ale ma inny pogląd to już nie może być Twoim kolegą? Interesujący tok myślenia.
To po co mi tutaj cytujesz co chwile konstytucje, skoro na taki sam argument reagujesz reakcją TK ?
Bo w niektórych przypadkach to jest bardzo jasno sformułowane. Nie jestem znawcą, dlatego jednak wierzę, że specjaliści TK są w stanie lepiej określić czy taka ustawa byłaby zgodna czy też nie.
A co do Twojego (i nie tylko) sztandarowego hasła 'lewacy'. Od dziecka żyjesz w kraju, który ma namiastki poglądów lewicy. I dzięki temu miałeś możliwość korzystać z publicznych szkół, szpitali, przychodni. I nie wmawiaj nikomu, że gdyby tego nie było to miałbyś lepiej, bo tego nie wiesz - po prostu tego nie przeżyłeś (mógłbyś mieć lepiej, ale także mógłbyś mieć gorzej). Masz inny pogląd? Ok, ale rzucanie wyzwisk na ludzi, którzy mają odmienne poglądy świadczą tylko o Tobie.
To, że ktoś ma lewicowe poglądy nie jest argumentem, żeby z nim nie rozmawiać/dyskutować.
Pewnie dla Ciebie to nie ma znaczenia, co reprezentuje ta osoba, bo ma prawo.
Ma znaczenie co reprezentuje, ale..
wybory odbyły się kilka dni temu i te osoby uzyskały poparcie. Może pozwolicie Im zacząć działać?
Nie można komuś zabronić pełnoprawnemu obywatelowi udziału w polityce - przynajmniej w demokratycznym kraju.
Co do konstytucji, to zapewne nie wiesz, że jest ona łamana na każdym kroku(chociażby przez ustawodawców) a posiadanie własnego zdania na temat osoby publicznej, która będzie utrzymywana za publiczne pieniądze jest jak najbardziej moim prawem wynikającym z owej konstytucji.
Zdaję sobie z tego sprawę - nie jestem naiwny (jak zapewne Wam się wydaje).
Co do własnego zdań, tak, masz rację. Jednak tutaj pojawiły się głosy, że ta osoba nie powinna być na danej pozycji, bo.. Czym innym jest stwierdzenie: 'moim zdaniem ów osoba nie nadaje się/nie pasuje na dane stanowisko', a 'nie powinna być, bo jest taka, siaka czy owaka (albo co gorsza jest lewakiem!)'.