Avangard Omsk - Avtomobilist Ekaterinburg
Już od dłuższego czasu wypatruje tego pojedynku. Jastrzębie z Omska z nowym kanadyjskim trenerem, uznane nazwiska, dobrzy obcokrajowcy, zdolna dobrze rokująca młodzież, świetny początek sezonu, gdzie wydawało by sie , że rzucą rękawice wojskowym, nawet dobrego obrazu z poczatku sezonu nie zakłóciła kontuzja golie nr 1 Kari Ramo. Jednak po kilkunastu meczach coś zaczeło sie zacinać, zespół jakby nie tylko fizycznie niedomagał, bo jednak grając kilka pojedynków na bardzo dużej intensywnosci, praktycznie latając po lodzie, musiał za to zapłacic cenę. W zespole coś przestało funkcjonować, nie było liderów z prawdziwego zdarzenia, którzy wzieli by na swoje barki cieżar zdobywania goli i asyst w kluczowych momentach, grze trzeba było przechylić szale zwyciestwa ne swoja korzyść albo najzwyczajniej dobić rywala. Omsk nadal szuka wzmocnień, juz zaczynają tęsknić za Ramo mimo całego szacunku dla Bobkowa bo uwazam ze to świetny bramkarz. Ostatnio Jastrzębie dobre mecze przeplatają słabymi i tych słabszych jest duzo wiecej, i nie mówie tu o tym że pokonuja druzyny ze środka stawki czy outsaiderów. Najbarsziej rzucają sie w oczy mecze w których nie radza sobie dobrze poukładanymi mocnymi ekipami. Przegrane z Magnitką, Ufą, Traktorem, Jokeritem, D.Moskwa czy dobrze ułozoną Ryga o CSKA nie wspomne nie tylko nie przynoszą chluby ale też, to w wiekszosci mecze w których ekipa zawodziła i niestety nie mogła nawiązać walki i nie mam tu na mysli ilości oddanych strzałów czy grania na afere w tercji rywala. Chodzi o sposób na wypunktowanie przeciwnika, składność akcji i czytanie gry rywala by zadać cios i wpakować krążek do siatki. Może do PO ten zespół okrzepnie, może Hartley wymyśli coś by zespół był skuteczny i nie wkładał takiego wysiłku w mecz by w następnym oddychać rękawami. Po drugiej stronie zespoł który poczynił w tym roku bardzo duzy postep, który pozyskał liderów ataku i obrony, gdzie miedzy słupkami stoi facet, którego obserwują skauci klubów
NHL i świetnie sie spisuje. Avto w tym sezonie grając w pełnym składzie praktycznie jest nie do zatrzymania,mieli w tym sezonie rekord spotkan bez porazki ich gra to jakby patrzec na walec który przejeżdzał sie po rywlach, ostatnio przezywali kryzys wiazany z brakiem Kovara, ale tak sie złozyło ze nie funkcjonowały dobrze inne formacje, gdzie mimo czestej dominacji na lodzie cos nie wychodziło, ale mysle ze to juz za nimi, bo kilka oststnich meczy to dobre spotkania, przełom i powrót do bardzo dobrej gry to mysle, że mecz z Kazanie u siebie, gdzie zdarzyli sie z mistrzem bedącym w wysokiej formie. A ostatni mecz z Ufą juz z Kovarem w bramce, pokazał, że mogą znów wejść na scieżkę zwycięstw i śrubować rekord, wraz z powrotem Kovara zespół zyskał nie tylko bardzo dobrą obsadę bramki ale co równie ważne pewnośc i spokój interwencji wszystkich formacji obronnych. Atak juz bije niemiłosiernie i motoryka wróciła do własciwego miejsca. Oj co to sie bedzie jutro działo, trzeba to zobaczyć. Czego mozna sie spodziewać?, szachów? moze, wyczekiwania na błąd rywala? niekoniecznie, ja mysle ze bedzie wymiana ciosów i ostra gra. Ekipa Avto co roku jest wzmacniana, co roku budżet sie zwieksza bo popyt na
hokej w tym miescie jest ogromny. Zastanawiełaem sie jakie beda kursy na to spotkanie bo oglądałem wiele meczy jednych i drugich, , ostatnich również i powiem szczerze ze myślałem ze bedą one odwtone do tych które sa na ten moment .Mysle ze w jutrzejszym pojedynku zobaczymy dalszy progres druzyny Martemianowa , bo zespół ma liderów którzy w trudnych momentach biora na barki odpowiedialność za wynik, obrona tez funkcjonyje bardzo dobrze a mając za plecami Kovara bedzie jeszcze wiekszy komfort. Nie ujmuje nic ekipie Omska ale na ten moment oni mnie nie przekonuja( pomijajac fakt, ze zawalili mi gruba kasę pare razy), są nazwiska,dobry trener, mega wysoki budżet a jednak tego czegoś brak , a w meczach własnie z tak klasowymi rywalami potrzeba by zagrał kazdy element i detal i na ten moment dla mnie zespół Avto o klase przewyższa Avangard, nie tylko biorąc po uwage ilość zdobytych punktów ale sposób w jaki ten zespół rozgrywa mecze , prowadzi gre i pokazuje swoją wyższośc nad rywalem. I mimo ze Omsk w miescie Bałaszycha jest napewno grożny to myśle, że jutro nie dadzą rady Kierowcom którzy znów nabierają rozpędu i pewności siebie. Stawiam na Avto
Avto 60' kurs 2,7
Avto win ml kurs 2,04
Avto z x kurs 1,62
wsje
fortuna
Jutro o innych meczach ale ten zdecydowanie przykuwa moja uwage i spodziewam sie spadków kursów na Avto
EDIT: Sorki ze aż tak sie rozpisałem, miało byc mniej
EDIT: Niestety nie doceniłem Omska, juz dawno im nie wyszedł tak dobry mecz z naprawde topową druzyną, ale czy przed tym meczem były do tego podstawy by to dac inaczej , cóż, napewno nauczka na przyszłośc ( ale ile juz ich było, a to przeciez sport)