Nick Kyrgios(-1,5g) – Richard Gasquet 1 2.11 [Pinnacle] 5/10j
Jest to jedno z ciekawszych spotkań, które zaplanowano na 6 dzień turnieju Roland Garros. Kursy dość wyrównane, delikatnie faworyzujące Nicka Kyrgiosa. Osobiście uważam, że jest on dużo większym faworytem, niż wskazują na to obecne kursy.
Australijczyk to mój główny typ do TOP 10 na koniec sezonu. Przyznam, że mimo, iż nie ma do końca poukładane w głowie to bardzo go lubię. Obawiałem się, że po bardzo dobrym początku sezonu obniży loty na kortach ziemnych. Ku mojemu zaskoczeniu Kyrgios radzi sobie świetnie na clay’u i uważa, że może być „czarnym koniem” tegorocznego French Open.
Jego bilans z tego sezonu jest imponujący 27/7. Przegrywał tylko z takimi nazwiskami: Berdych (AO), Wawrinka (Dubaj, krecz), Ramos Vinolas (IW), 2x Nishikori (Miami, Madryt), Almagro (Estoril) i Nadal (Rzym).
Co do obecnego turnieju to Kyrgios nie przegrał jeszcze swojego gema serwisowego. Świetnie serwuje i „zabija” piekielnie mocnym FH. Gasquet nie ma argumentów, aby przeciwstawić się Australijczykowi. Jego techniczny
tenis zostanie zdominowany przez Kyrgiosa. Właściwie to jedyne na czym może opierać swoje szanse Francuz to BH. To zdecydowanie za mało, bo po pierwsze BH Kyrgiosa jest także groźny i potrafi nim skończyć wymianę, a po drugie jest przyzwyczajony do 1BH, bo 2 poprzednie mecze grał z zawodnikami grającymi właśnie 1BH.
Obaj panowie mieli okazję spotkać się już w tym sezonie. Miało to miejsce także we Francji, ale na zupełnie innej nawierzchni. Była to szybka hala w Marsylii, w której Kyrgios oddał zaledwie 4 gemy „Ryśkowi”. Tym razem myślę, że aż tak łatwo nie będzie, ale uważam, że maksymalnie co może ugrać Gasquet to 1 set. Publiczność będzie pomagać Francuzowi, zaś krnąbrny Kyrgios zrobi wszystko, aby gospodarze nie byli zadowoleni. Takie sytuacje go tylko nakręcają i powodują, że ma jeszcze większą motywacje.
Mój typ na -1.5g jest moim zdaniem bardzo mądry, bo nawet jeśli Gasquet wygra jakiegoś seta to zrobi to po jednym przełamaniu lub TB, także nawet przy wyrównanym meczu wygrane gemy powinny być po stronie Australijczyka.
Naprawdę polecam ten typ!!