Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Norwegia - Eliteserien
Godzina: 18:00
Spotkanie: Start Kristiansand - Glimt Bodø
Typ: 1X
Kurs: 2,10
Bukmacher: STS
Analiza:
Dzisiaj nietypowa liga i nietypowy typ. Mecz obecnego mistrza Norwegii Glimt Bodo, który zapewnił sobie mistrzostwo na 5 kolejek przed końcem ligi pokonując u siebie Viking Stavanger 5-1, z 13 w tabeli Startem Kristiansand. Miejsce 13 to ostatnie bezpieczne. Drużyna z 14 miejsca gra baraż o utrzymanie, 15 i 16 spadają. Ostatnie 4 druzyny maja do rozegrania po 4 mecze. Aalesund został już zdegradowany. Walka o utrzymanie rozegra sie pomiedzy Startem, Stromsgodset i Mjondalen. Róznice punktowe to 5 oczek wiec wszystko jeszcze możliwe. Dlaczego o tym piszę? Wydaje mi sie bowiem, że ekipa z Kristiansand ma większą motywację do gry w dzisiejszym spotkaniu. Tak naprawdę gdybyśmy chcieli podejść do tego zdroworozsądkowo to należałoby obstawić "2" i iść do kasy odbierać pieniążki za wygraną. Tyle tylko, że kto kieruje się rozsądkiem w bukmacherce?
Glimt to klub, z małego miasteczka Bodø położonego za kołem podbiegunowym. Jest to swego rodzaju fenomen. Jest to zespół, który pobił w tym sezonie wszystkie rekordy ligi norweskiej wszechczasów. Są absolutnym hegemonem na norweskim podwórku. Zdobyli w 26 meczach 71 punktów na 78 możliwych, strzelili 90 bramek (3,5 gola na mecz), stracili tylko 29 goli. U siebie w Bodø mają 13 zwycięstw z rzędu i różnicę bramek 51-9. Są także najlepszą drużyną wyjazdową ligi z 20 z 26 możliwych punktów i 39-20 różnicą bramek.
Co więc powstrzymuje mnie przed obstawieniem po prostu 2? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia
Ale żeby nie było tak zupełnie od czapy to powiem tak... Start ma jeszcze motywację, Glimt własciwie grają już tylko o wyśrubowanie kolejnych rekordów. Po ostatnim 5-1 w Bodø rozpoczęto świętowanie mistrzostwa i być może nie wszyscy doszli do siebie po imprezie... Dwóch graczy Glimta wraca po koronawirusie, a wiadomo, że to łatwe nie jest. Przybysze z dalekiej północy wygrali w tym sezonie już wszystko, zdążyli już to świętować, dlatego mam nadzieję, że nie będą już tak zmotywowani jak w poprzednich meczach sezonu i czasami (podświadomie) odstawią jednak nogę. Jeżeli Bodø zagra na poważnie to może sie to skończyć np. 0-5 dla gości, ja jednak liczę, że drużyna Startu wzniesie się na wyżyny umiejętności i w ramach hasła bij mistrza spróbuje postawić się nowokoronowanemu Mistrzowi z Bodø. Kursy na zwycięstwo Glimta spadały w ciągu dnia, a na Start nieznacznie rosły... Nadzieję dają też ostatnie mecze Startu,
Viking
Start4:12.093.693.19
details28.11.2020Odd
Start1:21.624.174.92
details22.11.2020
StartSarpsborg 08
3:2