...ja sie w takim razie pytam ktorych uczestnikow? Dlaczego do licha ciezkiego ktos zglasza pretensje do czegokolwiek, skoro mial takie same szanse na wygranie ligi jak ci co sa na pierwszych miejscach w ligach. A gdzie w tym wszystkim sa wlasnie ci z pierwszych miejsc?
Po pierwsze nie wiem, czy się zaliczam to "tych uczestników", ale przyznaję, że pisałem do Marcina w sprawie walkowerów już po 3-4 kolejce. Jak możesz sprawdzić, moja drużyna prowadzi w swojej grupie (i tak było przaktycznie od początku, a pisząc PM moja drużyna miała na koncie same zwycięstwa).
Jednak, żeby nie było, że domagałem się takiego rozwiązania, to napisze co ja zaproponowałem:
1) odnośnie ustalenia największej liczby bramek i punktów - w każdej grupie zrobic dodatkowe tabele uwzgledniającą wyniki jedynie pomiędzy czołowymi drużynami (w zalezności od najmniej liczebnej grupy)
2) zrezygnować z nagrody dla najdłuższej serii bez porażki.
Odnośnie tego 2 punktu to chwalisz się serią 9 spotkań bez porażki. To ja mam pytanie, czy aby któregoś meczu Twoja drużyna nie przegrała? (a później w wyniku wycofania drużyny otrzymaliście walkower?). A czy nie myślisz, że przed końcem konkursu nie odpadnie kolejnych kilka drużyn i wówczas którejś drużynie, która też miała porażkę nie wyskoczy jakaś lepsza seria? (tylko dlatego, że jakaś drużyna sobie odpuści nie mając szans na awans?).
Natomiast odnośnie podjętych decyzji, to mam pytanie dlaczego usunięto nagrodę dla drużyny, która zdobędzie największą liczbę punktów, ale pozostała dla drużyny z największą liczbą bramek? (w obydwu przypadkach walkowery odgrywaja istotną rolę). Tu chyba jest jakiś dziwny brak konsekwencji...
Dlaczego też zrezygnowano z nagrody dla zwycięsców grup? Przecież właśnie w przypadku grup można mówić o jakieś porównywalności pomimo walkowerów, bo każda drużyna w danej grupie otrzymuje te same walkowery za "wycofane" drużyny...
Piszę to pomimo grązącego "ostrzeżenia", bowiem moim zdaniem "zasada fair play" zdecydowanie bardziej odnosi się do kategorii zwycięzca grupy (ta sama liczba walkowerów), niż do drużyny, która zdobęcie największa liczbę bramek (różna liczba walkowerów).