Spotkanie: CD Leganes - Valencia CF
Typ: 2
Kurs: 2.20
Bukmacher:
Unibet
Analiza:
W pierwszym meczu 1/16 finału
Puchar Króla na Estadio Municipal de Butarque zmierzą się ze sobą CD Leganes z Valencia CF. Obie ekipy są przedstawicielami
LaLiga jednak ich mocno rozczarowuje kibiców tych drużyn. O ile w przypadku Leganes wiadomo było, że raczej podopieczni Asiera Garitano będą walczyć o utrzymanie, o tyle w przypadku Valencii liczono, że zespół ten włączy się w walkę o europejskie puchary. W tym momencie Leganes w tabeli
LaLiga zajmuje 15.miejsce, natomiast Valencia jest pozycję niżej. Dlaczego więc postanowiłem spróbować zagrać na zwycięstwo popularnych Nietoperzy?
Forma może tu nie być mocnym argumentem, bowiem również Valencia mocno rozczarowuje - w 5 ostatnich spotkaniach ligowych zdobyli raptem 2 punkty, jednak gra wcale nie wygląda tak źle, minimalnie przegrali spotkania z Barceloną (2:3), Celtą Vigo (1:2) czy ostatnio z Sevillą (1:2). Wydaje się, że Valencia pomału zacznie wspinać się w górę ligowej tabeli, bo i potencjał jak i możliwości ludzkie mają dość wysokie. Z drugiej strony mamy Leganes, które w 5 ostatnich spotkaniach ligowych zdobyło 3 oczka (zwycięstwo z Osasuną), jednak porażki były już bardziej wyraźne: 0:4 z Malagą, 0:2 z Sociedad, 0:3 z Realem Madryt i ostatnio ponownie 0:3 z Espanyolem. Wydaje się, że dla Valencii jest to rywal dobry jeśli chodzi o przełamane się i zwycięstwo. Tym bardziej, że w meczu ligowym potrafili wygrać tutaj 2:1.
Ważną sprawą mogą okazać się osłabienia kadrowe. Wiadomo, że kontuzjowani w drużynie gospodarzy są: Jon Ander Serantes (bramkarz, 13/0), Adrián Marín (lewy obrońca 5/0), Diego Rico (lewy obrońca, 11/1), Alexander Szymanowski (skrzydłowy, 10/3), Robert IbáĂąez (skrzydłowy, 5/2) i Mamadou Koné (napastnik, 5/0), ponadto David Timor (pomocnik, 10/1) pauzuje za kartki. Cesare Prandelli ma nieco mniej zmartwień, uraz eliminuje Enzo Péreza (pomocnik, 11/0) oraz Federico Cartabia (napastnik, 2/0). Pozostali piłkarze są do dyspozycji trenera, wraz z Fede oraz Bakkalim, którzy wracają do kadry meczowej. Myślę, że taka sytuacja, gdzie w jednej z drużyn jest kilka nieobecnych i to dość ważnych piłkarzy, a w drugiej trener ma do dyspozycji niemal wszystkich swoich graczy może mieć znaczenie na boisku. Tym bardziej, że Leganes nie ma jakiejś niesamowicie szerokiej i mocnej kadry. Myślę,że warto tutaj spróbować i zagrać na zwycięstwo gości, którym na pewno sporo by dało to w kontekście następnych meczów ligowych. Moja propozycja to zwycięstwo Valencii.