[...] Można być tylko i wyłącznie dzierżawcą domeny.
Konkretnie: abonentem.
Czyli rozkreciliscie forum nie bedac wlascicielem domeny i ktos ja sobie teraz zabral?
[...]
I w nawiązaniu. Abonentem domeny jest ten, którego dane abonenckie widnieją we "who is". Całą resztę potencjalnej filozofii papierkologicznej, cechującej często polską rzeczywistość (domena bukmacherskie.com jest globalna, nie "
polska"
, można w przypadku domen odłożyć spokojnie na bok. Konkretnie, ta osoba, która posiada klucze do domeny, może nią w 100% zawiadywać (nie musi być abonentem ale jeśli ma kod, to może dokonać przeniesienia jej gdzie chce). Mam nadzieję, że osoby prowadzące jakąkolwiek stronę internetową to w końcu zrozumieją, że ważne jest na kogo domena została zarejestrowana albo kto ma dostęp do jej kodu. Czasem w firmach, domeny są rejestrowane na "pana informatyka".
Nie wiem czy tutaj zachodził taki przypadek (przejęcia domeny).
Forum, ukazało się skutecznie, na serwerach (ale) rosyjskich i domenie forum.bukmacherskie.com beznadziejnej nawiasem mówiąc (o czym pisałem zresztą nieświadomy całej otoczki sprawy, do Adminów). To znaczy, że pliki forumowe znalazły się w tym momencie fizycznie, u hostingodawcy rosyjskiego.
Jednocześnie, "nieaktywna" była domena
bukmacherskie.com, której przyporządkowane do niej serwery dns prawdopodobnie nadal były "brytyjskie".
Zrobiono więc moim zdaniem tak: przejęto (może skopiowano) zawartość Forum czyli zabrano je z brytyjskiego serwera. Wrzucono zawartość Forum na rosyjskie serwery a zablokowano (zmieniono hasło) do serwera brytyjskiego ("odpinając" z tego serwera domenę
bukmacherskie.com), i ew. zmieniono dane do panelu domeny bukmacherskie.com (u rejestratora domeny) aby nie można było jej skierować na jakikolwiek potencjalny serwer z plikami Forum. Zarejestrowano efbuka. Podpięto go pod rosyjski serwer. W ustawieniach efbuka u rejestratora tej domeny wpisano nazwy rosyjskich serwerów dns czyli skierowano efbuka na pliki Forum znajdujące się na rosyjskim serwerze.
Edit: ww. opowieść można też próbować obalić, bowiem jakowychś działań w obrębie samej domeny bukmacherskie.com (w jej ustawieniach w panelu u rejestratora) dokonywano 5 kwietnia br. i nie było to działanie związane z przedłużeniem ważności abonentu domeny.
I tyle