4. finał TAURON SEC w Rybniku
M.J. Jensen zakończy zawody w TOP 6 @4.60 Fortuna
Mega interesujące zawody zapowiadają się jutro w Rybniku. Mam na nie swoje przemyślenia, jednak mocno biłem się z myślami na którego zawodnika postawić. Po głowie chodzili mi Michelsen, Pedersen, czy Woryna. Ostatecznie zaczepię się ... Jensena.
Zawodnik Falubazu Zielona Góra jest przez bukmacherów typowany na samym końcu stawki. Buki większe szanse na sukces w tych zawodach dają nawet takim zawodnikom, jak Lahti, Ljung, czy Bellego. Dla mnie to absurd. Co prawda Michael póki co słabo radzi sobie w SECu, ale nie wierzę, że jutro pojedzie ponownie na poziomie 3-4 oczek. Tym bardziej, że po pandemii jechał już w Rybniku w barwach Falubazu i okazał się tam najlepszym zawodnikiem przyjezdnych. Duńczyk nie jest zdecydowanie typem zawodnika frunącego po płocie i objeżdżającego rywali. Zdecydowanie bardziej preferuje styl duński, czyli kreda i ani metra poza nią. Jak dobrze wystartuje i tor nie jest jakoś wyjątkowo przyczepny to zazwyczaj nie ma problemów z dowożeniem punktów. Jeśli jedzie drugi, trzeci to woli czekać na błąd rywala i przywieźć punkcik, czy dwa niż wyjeżdżać na środek toru i ryzykować utratę punktów. Oczywiście często okazuje się to dla niego zgubne, bo go po prostu mijają po "długiej", ale taki ma styl i raczej już tego nie zmieni. Stąd często ma dobre wejścia w mecz, kiedy tor jest jeszcze nierozjechany, a przy płocie nie ma czego szukać. Problemy pojawiają się zazwyczaj od 3-4 startu, jednak również nie jest to regułą. Patrząc więc na jutrzejszy układ biegów można wysnuć z tego jakieś wnioski. Najważniejszy jest taki, że Jensen w pierwszych startach jedzie z torów wewnętrznych, co jest dla niego sytuacją optymalną, dopiero od trzeciego swojego biegu przesuwa się na zewnątrz, a to tam od dziewiątego biegu powinno być przyczepniej.
Myślę, że MJJ może okazać się jutro trochę czarnym koniem, choć nie będzie jakąś wielką niespodzianką, jak wskoczy do baraży, może niekoniecznie do finału, bo stawka jednak jest mocna, ale patrząc na pola startowe, tor który widać mu leży, co pokazał w lidze uważam, że Michael jutro może powalczyć nawet z najlepszymi, choć tak jak piszę, nie typowałbym tu podium, czy jakiegoś wyniku ponad stan, ale takie TOP 6 z takim wysokim kursem wydaje mi się fajną opcją na te zawody.