Ajaccio-Cannes
FT 3:2 na razie daję sobie spokój z Cannes
Cannes (-1,5) 1,60 Sportingbet
O Cannes pisałem już przed meczem z Beauvais, tamten mecz okazał się wyrównany, trochę po prostu zlekceważyłem Beauvais patrząc na nich przez pryzmat poprzedniego sezonu, ale nie zmieniam swojego zdania o Cannes i uważam, że są drużyną co najmniej na półfinały.
Tego nie można powiedzieć o Ajaccio, drużyna przed sezonem raczej osłabiła się, w pierwszej kolejce bęcki na wyjeździe od Nantes 3:0 (25:11, 27:25, 25:17). Klub przede wszystkim opuścił podstawowy rozgrywający Eemi Tervaportti, który wybrał ofertę Knack Roeselare, jego miejsce w szóstce zajął Rusmir Halilović z Nantes, ale to raczej nie ten poziom. Inną ważną postacią był Stanislav Šimin, który odszedł do mistrza z Tours, klub opuścili także doświadczony Víctor Batista, Radoslav Dimitrov, Iván Gerardo Gámez Contreras, Clément Puchalski i Alexander Kovalenko. Nowymi pozytywnymi postaciami w drużynie mogą być atakujący Marek Novotny z EAP Patros i Jovica Simovski z Tourcoing. Z Beauvais sprowadzono Floriana Lacassie i Maoniego Talia, sprowadzono także Bretta Dailey'ego (Team Lakkapää), Ricardo Martineza (Canteleu-Maromme VB) i Matthiasa Pompe (
TV Bühl). Zmian sporo, raczej na minus, z poprzedniego sezonu w szóstce w zasadzie został tylko Vulin, więc ze zgraniem jest różnie.
Paris-Chaumount
FT 3:0
Paris (-1,5) 1,40 Sportingbet 
:spokodfhgfh:
Liczyłem tutaj na lepszy kurs, no ale niestety trzeb brać to co dają. Paris super mecz z Rennes, gładkie 3:0, liczę na podtrzymanie formy, dzisiaj przyjeżdża do nich beniaminek, który skleił fajną ekipę na ten sezon i są moim zdaniem powalczyć o 8, a może i coś więcej (właśnie dlatego liczyłem na lepszy kurs). Beniaminek zmienił prawie cały skład, ale są to zmiany pozytywne. Najciekawiej wyglądają transfery Andre Lopesa z Poitiers, Romaina Vadeleux z Rennes (oby był tylko zdrowy), Bartka Janeczka, Jardela z UFJF Volley czy Israela Rodrígueza z Castellana Grotte, przyszło także kilku zawodników jako uzupełnienie Ludovic Duée (Asnieres Volley 92), Deniss Petrovs (Stroitel Minsk) i Stefan Vladislavljev (Pozarevac). Pierwsza szóstka wygląda zupełnie inaczej niż rok temu, kto odszedł nie będę pisał, bo nie ma to sensu, choć trochę szkoda Yannicka Bazina. Niestety klub już na samy początku ma spore problem, poważną kontuzję złapał Rodriguez i w jego miejsce awaryjnie ściągnięto Jariego Tuominena, ale dzisiaj jeszcze nie może zagrać, pomimo tego ugrali seta w Tours, co można uznać za sukces, martwi trochę postawa Janeczka w ataku, który został aż dziesięciokrotnie zablokowany (skuteczność 34%).
jeszcze coś rekreacyjnie i krótko ????
Avignon-Tours under 168,5 bet365
FT 1:3 179pkt
Avignon beniaminek, w pierwszej kolejce podjęli walkę na wyjeździe z Sete, pomimo porażki 0:3 (21:25,23:25,22:25), dzisiaj przyjeżdża mistrz, na którego korzyść pracuje czas, w pierwszej kolejce zwycięstwo 3:1 z Chaumount, liczę, że dzisiaj klepną 3:0 beniaminka, różnica klas spora.
Rennes-Narbonne over 179,5 bet365 
:spokodfhgfh:
FT 3:1 222pkt
Rennes słabo rozpoczęło sezon, czego nie spodziewałem się, Narbonne z kolei całkiem przyzwoicie, 3:1 (25:22,25:21,16:25,25:18) u siebie z Montpellier, ciekawe wzmocnienia, przyszli m.in. Gustavo Delgado i Marc Zopie z Poitiers, Guillermo Falasca z Vibo Valentia oraz dwóch Greków Giórgos Petréas z Olympiakosu i Konstantínos Proúsalis z Iraklisu. Liczę na to, że Narbonne są w stanie ugrać tutaj conajmniej seta, a może coś więcej i mecz potrwa nieco dłużej.