Rebecchi Piacenza - Chateau D'Ax Urbino Volley
Liga włoska kobiet
Z dzisiejszych meczy kobiet z Włoch specjalnie nie widać dobrych typów. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to próbowanie pogrania tego spotkania.
Piacenza to ligowy średniak, który jednak potrafi sprawić niespodziankę i szczególnie na własnym parkiecie pokazuje się z dobrej strony. Obecnie zajmują 8 miejsce, jednak do 5 pozycji brakuje jedynie 2 punktów, co może będzie nie do zrobienia, ale tak na 6 czy 7 miejsce przesunąć mogą się spokojnie (ostatni mecz z Novarą może być bojem o 6 pozycje).
Pierw jednak trzeba pozyskać punkty na własnym parkiecie, a to tym siatkarkom w tym sezonie bardzo dobrze wychodzi. Spośród wszystkich meczy ligowych, tylko Arsizio i Villa Cortese potrafiło wyjechać z Piacenzy z wygraną (czyli ścisła czołówka).
Urbino już może myśleć o play-offach. 3 pozycja w tabeli jest niezagrożona, na awans wyżej nie ma szans. Co prawda jeszcze matematyczne szanse na wyprzedzenie ma Foppa Bergamo, ale to, że zainkasują komplet w ostatnich dwóch meczach i przede wszystkim to, żeby Urbino nie zdobyło punktu u siebie z outsiderem - Pavią - to niewykonalne.
Patrząc na składy, lepiej oczywiście prezentuje się zespół gości. Fajnie rozgrywa nasza Kaśka Skorupa, sporym potencjałem dysponuje Belgijka Van Hecke, jednak widać brak doświadczenia w jej grze. Urbino zwykle ma bardzo dobre przyjęcie, szczególnie Tirozzi należy pochwalić w tym elemencie (chyba najlepsze przyjęcie w całej lidze). Środkowej Crisanti chyba przedstawiać nie trzeba.
Piacenza przewagę powinna mieć w bloku, fajnie wygląda gra na środku siatki. Atak na skrzydłach rozkłada się przede wszystkim na dwie bardzo doświadczone zawodniczki - Turleę i Lehtonen. Gorzej jest z przyjęciem i często ten potencjał z środka nie bardzo jak może być wykorzystany.
Szczerze mówiąc najpierw pisałem analizę z myślą o graniu na gospodynie. Urbino jednak jeśli będzie chciało, to powinno wyjechać z Piacenzy z wygraną. W Pucharze Włoch siatkarki zostały upokorzone, bo przegrały 3-0 - myślę, że dziś przyszedł czas na rewanż i drużyna Skorupy odegra się za tamtą porażkę. Ze stawką jednak nie przesadzajcie.
Co będzie kluczem do wygranej? Oprócz tego co jest oczywistym atutem gości przede wszystkim odrzucić od siatki rywalki, zablokować grę środkiem i bardzo liczę, na dobry mecz naszej Kaśki, bo jej rozegranie może być kluczowe (Piacenza ma najlepszą parę blokujących środkowych w całej lidze, więc trzeba będzie trochę popracować, by zgubić blok). Urbino ostatnio odzyskuje blask i to też jest ważne.
Moje propozycje:
Urbino wygra --- 1.88 @ 3/10 Pinnaclesports