CEV Cup
Resovia Rzeszów - Fenerbahce Stambuł
Miałem nic nie pisać, bo wszystko szczegółowo opisał
Gystlik, ale jakieś tam swoje spostrzeżenia mam. Więc króciutko.
Wydaje mi się, że może to być kluczowe spotkanie tego sezonu dla Resovii. Słyszałem i czytałem, że podopieczni Trenera Kowala po przegranym półfinale PP ze Skrą byli bardzo podłamani i pewnie długo rozpamiętywali to wydarzenie. Przegrane spotkanie w Stambule pokazało, że Resovia ma szeroki skład i wartościowych zmienników i chyba Trener Kowal uwierzył w to, że warto z tego atutu korzystać. Spotkanie z ZAKSĄ było przez trenera Resovii prowadzone wzorowo. Dobre, szybkie zmiany i czasy brane w dobrych momentach. I oczywiście wyjściowy skład z Bojicem i Dobrowolskim. Jeżeli Resovia awansuje dalej to może nabrać wiatru w żagle i włączy się do walki o MP. Jeżeli przegra to podejrzewam, że z tą walką o MP może być bardzo ciężko.
Z tego co wiem to spotkanie w wyjściowym składzie ma rozpocząć Maciek Dobrowolski i na pewno jest to dobra informacja. Tichacka bym jeszcze nie skreślał, bo w PlayOffach w PlusLidze będzie bardzo potrzebny. Wielokrotnie pokazywał już, że jest bardzo dobrym rozgrywającym i potrafi kreować grę.
Optymalną parą przyjmujących na dzień dzisiejszy jest zdecydowania para Bojić - Lotman. Od początku sezonu chwaliłem Paula Lotmana, a większość osób (np. na Forum Resovii) go krytykowała. Paul jest bardzo dobrze wyszkolony technicznie i przyjmuje świetnie. W ataku przy poruszonym bloku i szybszej piłce również sobie poradzi. Bojić ostatnimi występami pokazał, że zasługuje na miejsce w wyjściowym składzie. Bardzo dobra gra w ataku, bloku i zagrywce. W przyjęciu jest jednak słaby. Również w obronie można mu sporo zarzucić. Podejrzewam jednak, że sztab szkoleniowy cały czas nad tym pracuje. Para Akhrem - Bojić (co pokazał 1 set meczu Resovia - ZAKSA) nie wchodzi w grę.
Myślę, że Piotrek Nowakowski i Krzysiek Ignaczak są obecnie trochę "wypaleni". Oczywiście grać w siatkówkę dalej potrafią, ale do optymalnej formy trochę im brakuje. Sezon reprezentacyjny był długi i Igła zagrał we wszystkich spotkaniach od początku do końca. Nie atakuje, nie blokuje, nie zagrywa, ale organizm ma prawo być zmęczony. Teraz spotkanie z Treflem Gdańsk i sztab szkoleniowy powinien to wykorzystać i dać tym zawodnikom wolne.
Odnośnie Nowakowskiego to chyba rozgrywający (Tichacek i Dobrowolski) go nie lubią. Bardzo często Piotrek dostaje za niską piłkę, a niestety (pomimo tego co mówią niektórzy eksperci) trochę mu do najlepszych środkowych na świecie brakuje. Jak dostaje kiepską piłkę to dosyć często "zabija się" o blok. I ten jego flot.
Gystlik stwierdził, że to najwyższa półka. Kiedy Piotrek jest w optymalnej formie to zdecydowanie tak. Ostatnio jednak spisuje się w polu serwisowym przeciętnie.
Ignaczak zdecydowanie za rzadko przyjmuje zagrywkę rywali. Rozumiem, że rywale raczej nie posyłają w niego piłek, ale warto zwrócić uwagę na robotę jaką wykonuje np. Paweł Zatorski w Skrze. Ile razy Paweł wyciąga piłkę "sprzed nosa" Kurkowi ? Wystarczy spojrzeć w statystyki (Top 5 drużyn PlusLigi) ilości przyjęć poszczególnych libero.
Dębiec (Bydgoszcz) - 397
Gacek (Kędzierzyn-Koźle) - 316
Zatorski (Bełchatów) - 315
Rusek (Jastrzębie) - 304
Ignaczak (Rzeszów) - 191
Igła musi wziąć się do roboty !
Teraz trochę o Fenerbahce.
Nie spodziewam się wielkiego zagrożenia ze strony tureckich środkowych. Na pewno Batur jest częściej wykorzystywany od Kayhana. Najgroźniejszą bronią są zdecydowanie skrzydłowi. Ivan Miljkovic klasę pokazuje w najważniejszych momentach (zwłaszcza w reprezentacji). Zawodnik genialny, ale do tej pory w Fenerbahce jakoś mnie nie zachwycił. Kubańczyk Leonel Marshall pomimo tego, że najlepsze lata ma już za sobą nadal jest groźny. Cały czas spory zasięg i spora siła. Rodrigo Quiroga ? Solidny zawodnik, ale według mnie przeciętny w przyjęciu (kiedyś wydawał się być mocnym punktem w tym elemencie).
Resovia może to spotkanie rozstrzygnąć w polu serwisowym. Grozer, Bojić, Grzyb i Lotman dysponują bardzo dobrą zagrywką. Na ławce są jeszcze Akhrem i Tichacek, któzy również dysponują mocnym serwisem. Myślę, że w Marshalla jest sens zagrywać tylko wtedy, kiedy jest w pierwszej linii. Wtedy można go poruszyć w przyjęciu, ale i tak uważam, że Kubańczyk przyjmuje lepiej od Argentyńczyka Quirogi. Większość zagrywek powinna być kierowana w stronę Quirogi. Zwłaszcza floty.
Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, Resovia jest po prostu lepszym zespołem. Indywidualności sporo mogą "namieszać", ale mam nadzieję, że to właśnie zespół zwycięży w tym spotkaniu.
Jeżeli Resovia doprowadzi do "złotego seta" to wtedy będzie już pojedynek Resovia - Miljkovic. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Typ:
Resovia Rzeszów @ 1.40 Bwin