Kolejny raz po włosku. Dziś dwa mecze więc z tej ligi
Rebecchi Nordmeccanica Piacenza - Liu JO Volley Modena
Liga włoska kobiet
Najbardziej wyrównana para ćwierćfinałowa we Włoszech. Po dwóch meczach jest 1-1, co ciekawe, triumfowały drużyny gości w tych spotkaniach, także jest ciekawie. Kto wygra dziś, ten zagra w półfinale z Busto Arsizio.
Obie drużyny bardzo zbliżone poziomem, choć wydaje mi się, że potencjał jest większy po stronie Modeny. Tak jak już kiedyś pisałem, Piacenza ma świetny środek siatki i mam tu na myśli głównie element bloku, choć w ataku też nie jest najgorzej.
Ogółem pierwsza szóstka Piacenzy oparta jest na bardzo doświadczonych zawodniczkach. Turlea, Leggeri czy Pachale mają już powyżej 35 lat, a są to zawodniczki stanowiące o sile tej drużyny. Do tego nie dużo młodsze są Lehtonen, Nicolini. Właściwie z pierwszej szóstki przed 30-stką jest tylko rozgrywająca.
Ogranie więc Piacenzy, opanowanie nerwów, czy zachowanie się w trudnych sytuacjach nie powinno być dla gospodyń kłopotem - teoretycznie, bo w praktyce bywa już różnie.
Piszę o doświadczeniu drużyny Rebecchi, a przecież Modena także posiada takie zawodniczki. Kluczem do wygrania dziś powinna być Kubanka Aguero. Pewnie wygląda środkowa Harmotto. Forma Rinieri trudna do przewidzenia, ale fajnie jakby w tym meczu poszalała. Na rozegraniu wielka firma z Serbii - Maja Ognjenovic - chyba już zgrała się z koleżankami na optymalnym poziomie (gra w Modenie od początku roku).
No cóż, mecz niełatwy do przewidzenia, stawki więc niskie. Według mnie w półfinale zobaczymy Modenę, która wygrywała z Piacenzą dwa razy w rundzie zasadniczej. Spodziewam się zaciętego meczu i dobrego wyniku.
Moje propozycje:
Modena +1.5 --- 1.52 @ 3/10 Pinnaclesports
Modena wygra --- 1.96 @ 1/10 Pinnaclesports
WYNIK: 2-3
Oj szkoda mi bardzo Modeny, bo zagrała dwa sety w których totalnie zmiażdżyła rywalki, a w pozostałych 3 partiach gra była na granicy i za każdym razem triumf odnosiła Piacenza. Myślę, że para Modena - Busto byłaby ciekawsza.