>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Powrót Kubicy do F1

dzam05 0

dzam05

Użytkownik
Petrov, pierwszy pilot w Reno i zespół Maroussia z Rosji! Będzie dla kogoś, aby dopingować nas)))

S 0

speedywwy

Użytkownik
Moim zdaniem będzie, nie chodzi tylko o wyniki testów, choć one w jakimś stopniu oddają siłę zespołów, bo czy któryś z kierowców HRT wygrał jakieś testy? Raczej nie, a uważam że nowy bolid Renault będzie mocny choćby ze względu na odważny projekt, np. miejsce zamontowania wydechu, i KERS od początku sezonu co na pewno w znacznym stopniu decydowało w tamtym sezonie o sile choćby McLarena, nie mówiąc o tym jaki mocny był BrawnGP :!: dwa lata temu z KERS.

BrawnGP z tego co pamiętam nigdy nie zamontowało KERS&#39;u w swoich bolidach

K 66

kanarek

Użytkownik
Kubica już po ostatniej (miejmy nadzieje operacji). Co prawda lekarze oceniają rehabilitacje na okres roku, jednak znając Kubice to przed koncem roku będzie już siedział za kółkiem. Martwi mnie tylko, że jak Heidfeldowi za dobrze pójdzie to może nie być miejsca dla Roberta w nowym sezonie, że też akurat jego musieli zatrudnić ;/

snajper 322

snajper

Forum VIP
Kubica już po ostatniej (miejmy nadzieje operacji). Co prawda lekarze oceniają rehabilitacje na okres roku, jednak znając Kubice to przed koncem roku będzie już siedział za kółkiem. Martwi mnie tylko, że jak Heidfeldowi za dobrze pójdzie to może nie być miejsca dla Roberta w nowym sezonie, że też akurat jego musieli zatrudnić ;/
Bo to Niemiec i sprawiał mu problemy jak jeździli w BMW-Sauber? Po tym to wnioskujesz? Lotus Renault GP potwierdza Heidfelda

waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Robert Kubica w środę przeszedł ostatnią operację i niebawem Polak rozpocznie rehabilitację. Tymczasem policja pracuje nad wyjaśnieniem okoliczności wypadku. Ma już w tej sprawie pierwsze ustalenia - czytamy w &quot;Polsce - The Times&quot;.

Wstępne ustalenia dotyczące okoliczności wypadku są dość szokujące: barierę ochronną rozmontowali mieszkańcy miejscowości, przez którą prowadziła trasa rajdu, aby... skrócić sobie drogę do kościoła - czytamy w &quot;Polsce The Times&quot;.

snajper 322

snajper

Forum VIP
- Robert może delikatnie poruszać palcami i wraca czucie w ręce. Nie potrzebuje już intensywnej opieki, więc rozpoczął rehabilitację - taką wiadomość przekazał we wtorek doktor Mario Igor Rossello.

Otrzymane punkty reputacji: +1
dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Po odwiedzinach u Roberta Kubicy przebywającego wciąż w szpitalu Santa Corona, Mikołaj Sokół przyznał, iż polski kierowca nie może już doczekać się powrotu na tor, a jego stan zdrowia jest coraz lepszy.

– Robert czuje się dobrze jak na stan w którym się znajduje i to wszystko, co przeszedł w ostatnich tygodniach. Za nim przecież prawie 30 godzin na stole operacyjnym. Ale jest w dobrym humorze, jeżeli można tak powiedzieć. Zdaje sobie sprawę z tego co się stało – powiedział w rozmowie z TVN24 nasz redakcyjny kolega.
Zgodnie z tym czego można się było domyślać, ogromna chęć rywalizacji sprawia, że myślami Kubica jest już na torze. – Tak, myśli już o powrocie. Byłem na testach w Jerez i Robert pytał mnie kto jak sobie radzi, kto szybko jeździ. Jest w kontakcie z zespołem. Po tym jak zaczął być w miarę przytomny po operacjach poprosił o udostępnienie wszystkich danych z testów. Można powiedzieć, że cały czas, przynajmniej mentalnie, jest członkiem zespołu. Widać, że długo nie wytrzyma w szpitalnym łóżku.
– Pobyt Kubicy w Pietra Ligure to cały czas leżenie w łóżku. Jeśli chodzi o lewą stronę ciała jest ona w pełni sprawna i może już wykonywać pierwsze ćwiczenia rehabilitacyjne. Z prawą dłonią także jest coraz lepiej. Robert zaczyna już ruszać koniuszkami palców. Ma czucie w dłoni, jest ukrwiona i unerwiona – opowiadał Mikołaj.
Nieprawdziwe okazały się natomiast informacje o terminie obowiązywania kontraktu zastępującego Roberta w Lotusie Renault Nicka Heidfelda. – Słyszałem pogłoski, jakoby Nick podpisał kontrakt na rok. Z moich informacji wynika, że jego umowa z zespołem będzie odnawiana z wyścigu na wyścig. Co oznacza, że będzie on nie tylko musiał ustąpić miejsca Robertowi Kubicy, kiedy ten uzyska gotowość do jazdy, ale w każdej chwili może zostać zastąpiony innym kierowcą, jeśli zespół uzna, że spisuje się poniżej oczekiwań.

f1.pl
Sory moja pomyłka, nie wiem czemu ale wbiło mi się do głowy że to Brawn GP skonstruowało i jako pierwszy zastosował KERS...
Pomyliłem z podwójnym dyfuzorem... :razz:

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Stała poprawa stanu zdrowia Kubicy
Stan Roberta Kubicy stale się poprawia - poinformowano w piątek w komunikacie medycznym wydanym przez lekarzy ze szpitala w Pietra Ligure, gdzie polski kierowca Formuły 1 przebywa po trzech skomplikowanych operacjach.
&quot;Obserwujemy stopniową poprawę ogólnego stanu klinicznego, o czym świadczy także zmniejszenie się wskaźników stanów zapalnych&quot; - głosi biuletyn medyczny.
&quot;Pozwoliło to rozpocząć program rehabilitacji, do którego wyznaczono odpowiedni zespół, złożony ze specjalistów oddziału urazów kręgosłupa i oddziału rehabilitacji&quot; - poinformowano (...)
(PAP)

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Życzenia z padoku
W trakcie przedostatniej tury zimowych testów rozgrywanej pod Barceloną, rywale Roberta Kubicy z torów F1 życzyli mu przede wszystkim szybkiego powrotu do rywalizacji. Ale nie tylko. Prezentujemy najciekawsze wypowiedzi.
Heikki Kovalainen
Cześć Robert, pozdrowienia z testów w Barcelonie. Słyszałem już od wielu kierowców, że wszyscy za tobą tęsknią. Chcielibyśmy, abyś był tu z nami. Przykro mi z powodu tego pechowego wypadku. Słyszałem od dr [Riccardo] Cecarellego i twojego menedżera, że rehabilitacja przebiega pomyślnie i jestem pewien, że tak jak mówił Flavio [Braitore] wrócisz do nas w połowie sezonu. Ja, moja dziewczyna i zespół wszyscy życzymy ci jak najlepiej. Następnym razem pojadę w rajdzie razem z tobą. Start w środku sezonu to nadal fajny pomysł, ale pojedźmy lepiej w Finlandii, najlepiej w zimę. Nie będzie barierek tylko śnieżne bandy. Wszyscy byliby bardziej zadowoleni z takiego rozwiązania. Trzymam kciuki i odwiedzę cię kiedy tylko pozwoli mi na to harmonogram.
Rubens Barrichello
Robercie dla nas wszystkich wypadek był przerażającym momentem, a dla ciebie z pewnością koszmarem. Muszę tu podziękować twojemu menedżerowi za częste informacje na temat twojego stanu zdrowia. Dzwoniłem do niego co pięć minut i pewnie miał mnie dość, ale dzięki Bogu wszystko okazało się być w porządku. Jesteśmy w Barcelonie i bardzo nam ciebie brakuje. Mam nadzieje, że szybko do nas wrócisz. Dobrze, że wszystkie operacje juz za tobą i nie będziesz ich juz potrzebował. Ale może powinieneś pomyśleć, aby podczas ostatniej troszeczkę zmniejszyć sobie nos. To mógłby być świetny sposób, aby nieco poprawić urodę.
Sebastian Vettel
Cześć Robert, mam nadzieję, że u ciebie wszystko w porządku i dochodzisz do siebie. Wiadomość o twoim wypadku była dla nas szokiem. Znamy cię jako pokerzystę i zabawnego faceta. Mam nadzieję, że nie przegrasz wszystkich pieniędzy, grając w szpitalu w karty z innymi pacjentami. Zaoszczędź trochę do czasu powrotu do Formuły 1. Wtedy to przynajmniej my zajmiemy się twoimi pieniędzmi, a nie obcy ludzie.
Witalij Pietrow
Cześć Robert, mam nadzieję, że masz się coraz lepiej. Chcę, żebyś wiedział, że ja, moja rodzina i rosyjscy kibice, wszyscy cię wspieramy i życzymy jak najlepiej. Jeśli potrzebujesz pomocy albo czegokolwiek, daj mi znać. Zadzwoń albo napisz SMSa. Mam nadzieje, że znasz mój numer. Tęsknimy za tobą i czekamy na twój powrót.
Nick Heidfeld
Cześć Robert, mam nadzieję, że z każdym dniem jest coraz lepiej. Domyślam się, że widzieć mnie w swoim samochodzie jest dla ciebie nieco dziwnym uczuciem. Pewnie nie cieszy cię to zbytnio, ale może będzie to dla ciebie dodatkowa motywacja, aby wrócić na tor jeszcze szybciej. Mam nadzieję, że wkrótce wrócisz do zdrowia.
Lewis Hamilton
Cześć Robert, mam nadzieję, że masz się dobrze. Jesteśmy tu z Jensonem i to on dzisiaj jeździł. Chcielibyśmy przekazać ci wyrazy wsparcia. Tęsknimy za tobą w padoku i na torze. Właśnie rozmawialiśmy o tym, że tego roku będzie nam nieco łatwiej. Nie będziemy musieli się juz martwic o to, jak cię wyprzedzić, bo zawsze szeroko jeździsz.
Jenson Button
Nazywają to zygzakowaniem.
LH
Tak, zawsze byłeś w tym dobry.
JB
Mamy nadzieję, że wszystko przebiega jak należy. To dla ciebie bez wątpienia trudne chwile. Morfina pewnie jest przyjemna, ale daj już z nią spokój, bo chcemy cię zobaczyć z powrotem na torze.
LH
Zdecydowanie tak. Trzymaj się.
f1.pl
Nagranie ze wszystkimi życzeniami: http://www.formula1.com/news/headlines/2011/3/11788.html

snajper 322

snajper

Forum VIP
- Robert codziennie pisze do mnie wiadomości oraz rozmawiamy przez telefon. Ciągle jest pod nadzorem naszego lekarza, no i oczywiście jego menedżera. Wszystko jest na dobrej drodze i szybko wraca do zdrowia. Po takich obrażeniach to naprawdę cud.

- Robert ma wielką silę wewnętrzną i nikt nie ma wątpliwości, że powrót jest możliwy. Chciałbym go wkrótce zobaczyć za kierownicą, ale nie można się śpieszyć. Wróci w tym roku, albo w następnym. Przechodzi już rehabilitacje, także tą, która pozwoli wrócić mu za kierownicę samochodu. Nie może doczekać się, kiedy wstanie z łóżka i normalnego życia.

-Bardzo ważne jest, że rusza palcami u dłoni. Jego ruchy ręką są coraz lepsze i częstsze. Stracił sporo na wadze, ale nadal ciężko trenuje. Wszystkiego nie da się przyspieszyć, ale rezultaty są lepsze niż oczekiwano.

- Lekarze powiedzieli nawet, że zerwał im się z wózka inwalidzkiego i musieli go siłą położyć do łóżka. Naprawdę wierzymy, że on może wrócić do Formuły 1 -
powiedział szczęśliwy Boullier.

brooklynbounce 888

brooklynbounce

Użytkownik
Heh,można się nawet lekko wzruszyć czytając te kilka akapitów;)Pewnie,że się podniesie,kto jak nie Robert,to człowiek z jajami,jestem też przekonany,że to jego ostatni poważny wypadek w życiu,bo jak to mówią &quot;Do trzech razy sztuka&quot; Z nudów przeglądałem wczoraj Youtube,postanowiłem odświeżyć sobie wspomnienia i obejrzeć wypadek z Montrealu,pózniej ten z Włoch,tak naprawdę to nie zdajemy sobie sprawy z tego,ile ten człowiek ma &quot;szczęścia w pechu&quot;:?Tutaj samochód Speeda,który tak naprawdę uratował mu życie,bo gdyby nie on,to siła docisku z jaką uderzył by w bandę,spowodowała by takie przeciążenie,że teraz nie pisał bym tego posta:?Później feralna banda w Ronde di Andora,która przechodząc kilka centymetrów w drugą stronę,zabiła by Roberta na miejscu,jeśli Robert jest wierzącym człowiekiem,to ma za co dziękować.Szybkiego Powrotu do Zdrowia Robert!

snajper 322

snajper

Forum VIP
No to żeby wzruszenie było jeszcze większe ????

Stan Roberta Kubicy poprawił się, a za trzy tygodnie będzie mógł zacząć chodzić - ogłoszono w wydanym w piątek biuletynie medycznym szpitala w Pietra Ligure w północnych Włoszech, gdzie polski kierowca Formuły 1 dochodzi do zdrowia po wypadku.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Robert Kubica, przebywający od prawie dwóch miesięcy w szpitalu w Pietra Ligure we Włoszech, pozostanie tam jeszcze kilka tygodni - poinformował w poniedziałek PAP rzecznik placówki Roberto Carrozzino. Dodał, że rehabilitacja kierowcy przebiega prawidłowo.

Właśnie rehabilitacją, prowadzoną w szpitalu Santa Corona, rzecznik wytłumaczył konieczność pozostania Kubicy w tej klinice. Pytany, kiedy polski kierowca Formuły 1 może zacząć chodzić, Carrozino odparł, że niebawem.

- W najbliższych dniach rozpoczniemy obciążanie zoperowanej stopy, aby mógł na niej stanąć - wyjaśnił i poinformował, że gdy do tego dojdzie, lekarze poinformują o tym w biuletynie medycznym.

czytaj więcej

snajper 322

snajper

Forum VIP
Doktor Lanza: Robert Kubica zaczyna chodzić

Robert Kubica, który 6 lutego uległ ciężkiemu wypadkowi samochodowemu, zaczyna powoli chodzić -poinformował w środę PAP ortopeda, doktor Francesco Lanza, który go operował. Według lekarza być może niedługo polski kierowca Formuły 1 będzie mógł opuścić szpital.

Lanza zastrzegł, że nie wiadomo jeszcze, kiedy Kubica wyjdzie ze szpitala w Pietra Ligure, gdzie przebywa od ponad dwóch miesięcy. Ortopeda podkreślił natomiast, że zbliża się moment, kiedy hospitalizacja nie będzie już konieczna.

- Zaczyna chodzić. Robi powoli krok po kroku, bo przecież dwa miesiące się nie ruszał, uczy się więc przybierać poprawną postawę. Myślę, że w ciągu tygodnia - dziesięciu dni będzie mógł już spokojnie chodzić - wyjaśnił. Dodał, że Kubica chodzi posługując się tzw. balkonikiem.

- Ale po wypadku, jakiemu uległ, potrzebny jest powolny proces. Po dwóch miesiącach leżenia nie może tak po prostu wstać i iść do Rzymu - powiedział Lanza.

Zapytany zaś o to, czy wie coś o tym, czy Kubica zechce przyjechać do Rzymu na beatyfikację Jana Pawła II, co sugerują niektóre portale, doktor Francesco Lanza oświadczył, że nic o tym nie wie.

- Kiedy wyjdzie ze szpitala jeszcze nie wiadomo. Z naszego punktu widzenia, gdy odzyska samodzielność, będzie mógł wyjść - stwierdził włoski ortopeda.

http://www.sportowefakty.pl/moto/2011/04/13/doktor-lanza-robert-kubica-zaczyna-chodzic/

snajper 322

snajper

Forum VIP
Kolejne wsparcie kierowców dla Roberta Kubicy​

Polski kierowca w roku 2005 został mistrzem serii Formuła Renault 3.5. Obecnie Robert Kubica wraca do zdrowia po ciężkim wypadku rajdowym, a z każdej strony docierają do niego słowa otuchy. Nie inaczej było podczas rozgrywania wyścigu World Series by Renault.

- Wiemy, że jego ambicja pozwoli mu na powrót do ścigania w najbliższej przyszłości. Dzięki swojej determinacji będzie chciał wrócić jak najszybciej. Jesteśmy przekonani, że zobaczymy go w bolidzie w tym roku, może już w listopadzie? Wysyłamy dla niego pozdrowienia, bo chcemy żeby wiedział, że o nim pamiętamy.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Kubica przemówił!!

Robert Kubica, który od lutego dochodzi do siebie w szpitalu Pietra Ligure po rajdowym wypadku, za pośrednictwem strony internetowej swojego zespołu przekazał informacje swoim kibicom. Polak opowiedział o rehabilitacji, unika jednak jednoznacznych deklaracji o swoim powrocie do F1.

- Witam wszystkich, jestem. Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, ale wolałem poczekać do chwili, gdy będę mógł podzielić się jakimiś pozytywnymi informacjami. Przede wszystkim chciałem serdecznie podziękować za ogromne wsparcie od fanów, które przekazywaliście mi od chwili wypadku we Włoszech. Byłem dosłownie zasypany listami i różnymi prezentami. Chcę też podziękować ludziom z F1, którzy w różny sposób pokazali swoją troskę o mnie - rozpoczął Robert Kubica.

- Zaczynam czuć się coraz lepiej... czytaj więcej

Otrzymane punkty reputacji: +6
Do góry Bottom