>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Powrót Kubicy do F1

snajper 322

snajper

Forum VIP
Czy Kubica wróci do F1?

Lekarz, który czuwa nad Robertem Kubicą, ujawnił, że w połowie lata będzie możliwość ocenienia szansy powrotu zawodnika do Formuły 1. Polak wkrótce opuści szpital Santa Corona, gdzie dochodzi do zdrowia po fatalnym wypadku rajdowym.

- Dowiemy się tego sześć miesięcy po wypadku. Natura potrzebuje czasu, żeby zrobić swoje. Znając jednak Roberta, to wierzymy w jego siłę odzyskiwania sprawności - odpowiedział Ceccarelli.

Czytaj więcej: http://www.sportowefakty.pl/moto/2011/04/22/czy-kubica-wroci-do-f1-przyszlosc-polaka-poznamy-latem/

marcol 1

marcol

Użytkownik
Robert Kubica opuścił szpital w Pietra Ligure

Robert Kubica opuścił szpital w Pietra Ligure w Ligurii we Włoszech, gdzie przebywał od 6 lutego, gdy trafił tam po wypadku na trasie rajdu samochodowego - poinformowano o tym w komunikacie medycznym, wydanym w sobotę wieczorem w tej placówce.

- Robert Kubica nie jest już w szpitalu Santa Corona w Pietra Ligure. Jego stan jest dobry i kierowca będzie mógł rozpocząć nową fazę rehabilitacji poza szpitalem - głosi biuletyn lekarski. Podkreślono w nim następnie: &quot;Przewidziane są wizyty w szpitalu Santa Corona u lekarzy, którzy się nim opiekowali i którzy będą dalej go obserwować&quot;.

W wywiadzie, opublikowanym w czwartek na stronie teamu Renault Kubica stwierdził, że wyjdzie ze szpitala w ciągu dziesięciu dni. Poinformował, że pojedzie z Pietra Ligure do swego domu w Monte Carlo na odpoczynek.

brooklynbounce 888

brooklynbounce

Użytkownik
Dobra nowina ???? Jeszcze miesiąc,może 2 i zobaczymy Robercika śmigającego o własnych siłach po padocku na jakimś Grand Prix,później powolne oswajanie się na nowo z Bolidem i następny sezon jest jego,ten gość ma parcie na to,by zostać ikoną,wypadek w Montrealu zapisał już pewną kartę,bo kto by się spodziewał,że kolejny wyścig na torze,na którym prawie nie zginął,zakończy się jego zwycięstwem,jeszcze nie jeden piękny moment z udziałem Kubackiego przed nami;)

snajper 322

snajper

Forum VIP
Francesco Lanza: Powrót Kubicy do zdrowia zaskoczył nas wszystkich​

Dyrektor Ortopedii i Traumatologii w szpitalu Santa Corona w Pietra Ligure, który brał udział przy czterech operacjach Roberta Kubicy, wypowiedział się na temat opuszczenia włoskiej placówki przez Polaka i dalszej rehabilitacji.

- Ciężko coś teraz powiedzieć. Szansa na powrót do ścigania jest oczywiście większa niż zaraz po wypadku. Nie chcemy wydawać pochopnych decyzji i nie możemy niczego wykluczyć. Powrót Kubicy do zdrowia zaskoczył nas wszystkich, ale ciężko powiedzieć czy będzie w stanie prowadzić bolid Formuły 1. Pokazał ogromną wolę walki i wszystko może się zdarzyć. Jedynie co mogę powiedzieć, to jesteśmy optymistycznie nastawieni do powrotu sprawności jego kończyny.

- Robert teraz potrzebuje czasu, zwłaszcza jego nerwy, które się regenerują. Taki okres potrwa około sześciu miesięcy, ale mamy już pierwsze pozytywne oznaki. Także decyzja o możliwość powrotu do sportu będzie znana latem
.

więcej na SportoweFakty.pl

snajper 322

snajper

Forum VIP
Kubica nie wróci w tym sezonie!​

Złe wiadomości przekazał Gerard Lopez fanom Roberta Kubicy podczas rozmowy z radiem Onda Cero. Właściciel ekipy Lotus Renault GP uważa, że Polaka nie zobaczymy już w tym sezonie na torze!

Robert Kubica opuścił szpital Santa Corona 24 kwietnia. Obecnie Polak przebywa w swoim domu oraz odwiedza ośrodki rehabilitacyjne, aby jak najszybciej wrócić za kierownicę bolidu Formuły 1. Eric Boullier przyznał niedawno, że decyzja o ewentualnym powrocie zapadnie w połowie czerwca.

Mniej optymistycznie nastawiony jest Gerard Lopez. Właściciel zespołu Lotus Renault GP podczas rozmowy z radiem Onda Cero zdradził, że Kubicy nie zobaczymy w tym sezonie.

- Uważam, że Roberta nie zobaczymy w tym sezonie na torze. Niestety to niemożliwe. Robert przeżył poważny wypadek i teraz przed nim długa rehabilitacja. Nikt nie wie ile ona potrwa i czy da efekty. Czy wróci do Formuły 1? Tego nie wie nikt, ani on, ani lekarze, ani my - zakończył Lopez.

jancio09 35

jancio09

Użytkownik
Może z tego wywiadu dowiemy sie troche wiecej o tym jak sie czuje Robert szczegolnie psychicznie.Mam nadzieje że to bedzie pozytywny wywiad i da nam nadzieje na powrót Roberta

snajper 322

snajper

Forum VIP
Narobił trochę szumu Sokół, a wyszło jak wyszło. Chyba każdy troche zawiedziony jest, że to wywiad z 2010roku. Ale ogólnie mówiąc, ta rozmowa tez była ciekawa

S 0

speedywwy

Użytkownik
Z dużej chmury mały deszcz. Chyba każdy myślał, że będzie to wywiad już po wypadku, a nie z 2010 roku. Takimi akcjami Sokół wielu fanów nie zdobędzie.

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
Morelli: Kubica zacznie treningi w lipcu

Przechodzący rehabilitację Robert Kubica może wrócić do Formuły 1 jeszcze w tym sezonie - ocenia jego menedżer Daniele Morelli i zapowiada, że Polak już pod koniec lipca może zacząć treningi, przygotowujące go do powrotu na tor.

- Kubica już w tym sezonie nie pojedzie w wyścigu. Polak mógłby jednak brać udział w piątkowych treningach poprzedzających starty - mówił niedawno Gerard Lopez. Słowa szefa Renault prostował po GP Monako menedżer polskiego kierowcy Daniele Morelli.

- Nie byłbym taki pewien, że Robert nie wróci przed końcem tego sezonu - mówił Włoch. - To, co powiedział szef zespołu nie odnosi się do naszych informacji o stanie zdrowia Kubicy. Nie ma podstaw do stawiania takich hipotez. Codziennie rozmawiamy z Robertem, wiemy, co mówią lekarze, co mówi dr Ceccarelli [lekarz zespołu Renault - przyp.red.], który koordynuje program rekonwalescencji. Mamy wiele informacji i to, co mówi Lopez nie jest odpowiednie w odniesieniu do wiedzy, jaką dysponujemy.

Kubica wciąż przechodzi rehabilitacje po wypadku, do jakiego doszło w lutym w rajdzie Ronde di Andorra. Polak odniósł w nim poważne obrażenia dłoni, ramienia i nogi. Przeszedł kilka operacji i cały czas pozostaje pod opieką włoskich lekarzy. W teamie Renault zastąpił go były kolega z BMW Sauber Nick Heidfeld. Zakładanie, że Niemiec zajmie miejsce w bolidzie Kubicy do końca sezonu, na siedem miesięcy przed jego zakończeniem jest w ocenie Morelliego przedwczesne. Poza tym, zdaniem Włocha, Kubica będzie w stanie wrócić od razu do roli lidera zespołu, jaką pełnił przed wypadkiem.

- Gdy Robert wróci do ścigania, to dlatego, że będzie w stanie zrobić to, co robił jeszcze przed wypadkiem - zaznaczył menedżer Polaka. - Zezwolenie Robertowi na starty w piątkowych treningach to według mnie minimum, jakie zespół powinien zapewnić swojemu kierowcy. Nawet ta propozycja wydaje mi się jednak niewystarczająca - dodał Morelli.

W tym miesiącu Kubica przeszedł niewielki zabieg usunięcia zrostów, które wpływały na sprawność mięśni jego prawego przedramienia i łokcia. Po dziesięciu tygodniach spędzonych w szpitalu Santa Corona planuje rozpoczęcie treningów. Pierwsze mają się odbyć pod koniec lipca.

- Nie ma obaw o to, że rekonwalescencja się nie zakończy lub będzie niewystarczająca, by Kubica mógł znów pojechać w Formule 1 - zapewniał Morelli. - Plan treningów ma obejmować także jazdę na symulatorze, aby Robert ponownie wypracował instynktowne ruchy rąk, wymagane w F1. Będzie to tylko jedno z narzędzi, jakiego użyjemy by Robert na nowo mógł poczuć dużą prędkość. Musi wrócić do tych ruchów, jakie kiedyś wykonywał automatycznie. Jego siła, waga i generalna forma wskazują, że idziemy w dobrym kierunku. Doktorzy oceniają, że jeśli zachowamy ten pozytywny trend, Kubica zacznie program treningowy pod koniec lipca. Celem będzie odbudowanie jego normalnej formy - pod względem siły, oddechu, ścigania. Nie martwcie się, będzie w formie do powrotu - zapewnił menedżer Kubicy.

mythic 10

mythic

Użytkownik
Robert Kubica porusza się już bez kul!
Jak podaje serwis Autosprint, Robert Kubica porusza się już bez pomocy kul! To kolejna dobra wiadomość w ciągu kilku tygodni. Ostatnio pojawiły się informacje, że Polak może wrócić do F1 jeszcze w tym sezonie, a jego dłoń odzyska pełną sprawność.
Trochę zamieszania w ostatnich dniach wprowadził Gerard Lopez, który powiedział, że nie ma szans na powrót do ścigania Roberta Kubica w tym sezonie. Oburzony tymi słowami był menedżer polskiego kierowcy Daniele Morelli, który oznajmił, że zawodnik Lotus Renault GP ciągle robi postępy w rehabilitacji. Menedżer zaprzeczył także stwierdzeniu, że Polak nie odzyska już sprawności, która pozwoli mu na powrót do ścigania.

- Z nim jest co raz lepiej. Jego stan ciągle się poprawia - powiedział Morelii w wywiadzie dla Turun Sanomat. - Być może w sierpniu zakończy rehabilitacje i rozpocznie treningi, jakie przechodzą kierowcy Formuły 1. Jesteśmy optymistycznie nastawieni, jeżeli chodzi o jego przyszłość. Według specjalistów Robert ma duże szanse na całkowite wyzdrowienie.

- On nadal jest entuzjastycznie nastawiony do wyścigów, tak jak przed wypadkiem. Uważnie śledzi Formułę 1 oraz rajdy - zakończył włoski menedżer.

Równie serwis Autosprint poinformował w środę, że Kubica porusza się już bez pomocy kul. Pozostaje nam cierpliwie czekać na kolejne optymistyczne wiadomości. Już w połowie czerwca Eric Boullier spotka się z Kubicą, aby przedyskutować jego przyszłość.

źródło sportowefakty.pl​

G 1

grzeczny

Użytkownik
Może i ja się wypowiem. Słyszałem w Radiu Zet wypowiedź Zientarskiego, w której stwierdził, że najważniejsze jest to że Robert żyje. To że nie wystartuje od początku sezonu to nic strasznego. Nawet jeśli opuści 8-10 wyścigów czy nawet cały sezon to jest nic w porównaniu co mogłoby by być gdyby miał trochę mniej tego &quot;szczęścia w nieszczęściu&quot;. Z kolei biorąc pod uwagę, w tej chwili już kosmiczne zdolności medycyny, to mam nadzieję, że Robert za kilka tygodni będzie już sprawny fizycznie, a za kolejnych pare tygodni wróci do ścigania, w F1 tylko.
Wlasnie wpadl mi w rece ostatnio artykul na temat stanu zdrowia Roberta KUbicy.Za wesolo to nie wyglada.Prawa reka jest bezwladna,czym P.Kubica denerwuje sie,a lekarz sportowy wypowiada sie,ze niestety,ale Kubica szybko nie wroci na tor.Bo wiadomo,ze w bolidzie musi obslugiwac wlasnie prawa dlonia 20 przyciskow,a tego nie bedzie w stanie zrobic,pomimo tego,ze wozony jest na 6-godzinna rehabilitacje co dziennie.Ale zyczymy Mu szybkiego powrotu do zdrowia.

G 1

grzeczny

Użytkownik
To niepojęte jakiego miał pecha. Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie po wypadku sadziłem że wszystkie te informacje są przesadzone. Nie było widać najgorszego. Cholernej dziury, która zrobiła bariera, paradoksalnie miła chronić zdrowie i życie.

zdjęcie samochodu wbitego w barierę.

Pecha mial rzeczywiscie,ale ile w tym pechu mial szczescia.I cale szczescie.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Wlasnie wpadl mi w rece ostatnio artykul na temat stanu zdrowia Roberta KUbicy.Za wesolo to nie wyglada.Prawa reka jest bezwladna,czym P.Kubica denerwuje sie,a lekarz sportowy wypowiada sie,ze niestety,ale Kubica szybko nie wroci na tor.Bo wiadomo,ze w bolidzie musi obslugiwac wlasnie prawa dlonia 20 przyciskow,a tego nie bedzie w stanie zrobic,pomimo tego,ze wozony jest na 6-godzinna rehabilitacje co dziennie.Ale zyczymy Mu szybkiego powrotu do zdrowia.
Z checią bym się chciał dowiedzieć, skąd pochodzi ten artykuł, żeby się pośmiać ????
http://wiadomosci.dziennik.pl/sport/f1/artykuly/343517,egzorcysta-chce-pomoc-kubicy-wyjsc-z-depresji.html mam nadzieje, że nie o to Ci chodziło

emesso 0

emesso

Użytkownik
Ludzie naczytają się kolorowych brukowców (czyt. Fakt, Super Express), które nie karzą nam czytać ani myśleć. Ci wszyscy dziennikarze, którzy piszą artykuły w tych brukowcach, poziomem intelektualnym przypominają dzieci z podstawówki. Szukają tylko sensacji. Dla nich najgorętszymi tematami są tragedie ludzkie, cierpienie. RK jest człowiekiem rozpoznawalnym na całym globie. Umieszczając zdjęcie Roberta i wielki napis typu: &quot;ROBERT NIE WRÓCI DO F1!&quot;. Wyrywają zdanie lub jego część z kontekstu i umieszczają na pierwszej stronie. Podam taki przykład. Na przykład na stronie umieszczony jest artykuł, że RK nie wróci w tym sezonie do wyścigów, bo tak powiedział Gerard Lopez, który nie ukrywa swojej frustracji. Pseudodziennikarz z Faktu łapie bakcyla i daje właśnie taki tytuł jak wyżej podałem. Osoba, która wchodzi do sklepu i widzi taki tytuł od razu kupuje gazetę, czyta i sieje taką panikę na forum jak @grzeczny. Warto podkreślić, że trzeba być za przeproszeniem nienormalnym żeby czytać to dziadostwo.
@grzeczny, jeśli czytasz Fakt/Super Express to cenne wiadomości, które z nich zyskujesz (wątpię aby się tak działo no ale) zachowaj dla siebie. To są informacje wyssane z palca. Nikt nie wie jaki jest aktualny stan Roberta. Co myślisz, że jakiś pierwszy lepszy lekarz, który nie zna dokumentacji medycznej RK, może stwierdzić kiedy Polak wróci do F1? Skąd informacja, że ręka Roberta jest bezwładna? Stwierdzasz to na podstawie zdjęcia? Włóż sobie rękę w taki stabilizator, rozluźnij ją i poproś kogoś żeby Ci pstrykną fotkę z ukrycia. Zobaczymy jaki będzie efekt. W bolidzie F1 wszystko można zrobić, nawet to żeby Robert prawą ręką obsługiwał jak najmniej systemów.
Radzę pomyśleć nad sensem udzielania się na tym forum, bo to co robidz mija się z celem. Forum o tematyce bukmacherskiej jest do rozmowy o sporcie, zakładach bukmacherskich, a ty masz najwięcej postów w takich tematach jak Tragedia w Smoleńsku czy Wypadek Roberta Kubicy. Najbardziej jednak rozbawiła mnie sytuacja z tekstem i zdjęciem jakie zacytowałeś z dnia 7 lutego 2011 roku w dniu 3 lipca. ???? Pozdrawiam. ;)

snajper 322

snajper

Forum VIP
Robert Kubica odpowiedział na pytania od fanów (część 1)​

W piątek oficjalna strona Lotus Renault GP poprosiła fanów Roberta Kubicy, aby ci nadsyłali pytania do polskiego kierowcy. W ciągu pięciu dni Kubica otrzymał ponad 1300 wiadomości! Polak odpowiedział na kilka pytań, które zostały opublikowane na stronie zespołu.

- Przede wszystkim na początku chciałbym wszystkich pozdrowić. Byłbym szczęśliwy, gdybym odpowiedział na wszystkie pytania, ale jest ich po prostu zbyt wiele! Przeczytałem wszystkie wiadomości i wybrałem te, które są najczęściej poruszane - powiedział Robert Kubica.

Leo: Jak się czujesz pod względem fizycznym i psychicznym?
- Psychicznie nie ma problemu. Fizycznie nadal jestem osłabiony, ale mój ogólny stan jest dość dobry. Moja waga wróciła do normalnego poziomu i od kilku tygodni jestem w stanie samodzielnie chodzić. W sumie czuję się całkiem dobrze.

Marcin: Czy uważasz, że ten wypadek zmienił coś w twoim umyśle kierowcy wyścigowego? Czy pomoże to stać się lepszym zawodnikiem?
- Nie sądzę. Nie pamiętam nic z tego wypadku, ale jestem świadomy konsekwencji. Dla mnie to tak, jakby nic się nie stało. Miejmy nadzieję, że tak! Ale w rzeczywistości nie widzę powodu, żeby tak nie miało być. Wrócę taki jak przedtem.

Adi95lbnn: W jakim zespole będziesz jeździł w przyszłym roku?
- Jestem kierowcą Lotus Renault GP. Brakuje mi ścigania w tym sezonie, ale czuje, że moja praca w Enstone jeszcze nie jest zakończona.

Odpowiedzi na pozostałe pytania można przeczytać TUTAJ

piotryna 8

piotryna

Użytkownik
Jestem ciekaw na ile to wszystko jest prawda co pisze Robert. Byc moze te optymistyczne informacje sa wylacznie &quot;pasza&quot; dla Renowki. Miejmy nadzieje, ze chociazby w jakis posezonowych testach wezmie udzial, tudziez w konczacych treningach Grand Prix Brazylii...

Do góry Bottom