levy42
Użytkownik
Ale dlaczego zakładasz że ja wierzę w to co piszą media?! Ja mam swoje zdanie od samego początku na temat naturalizacji piłkarzy. Wyskakujesz z przykładem koszykarzy-wszyscy kumaci ludzie wiedzieli po co Logan przyjął obywatelstwo-żeby pokazać się na EURO w Polsce i się wypromować.I możesz mi nie wierzyć ale w żadnym momencie nie byłem szczęśliwy,że gra z orzełkiem na piersi.Kelati to jest inny przypadek-ożenił się z Polką,ma z nią dwie córki,mieszka od 6 lat w Polsce i mówi po polsku lepiej niż Obraniak czy Perquis(http://w15.wrzuta.pl/film/2P33e0EDDBX/thomas_kelati_-_reprezentant_polski). Kolejny przykład jaki dajesz to Caroline Wozniacki. To,że ona "pozwoliła" polskim mediom określać siebie jako Karolina Woźniacka,nie znaczy że ktokolwiek w Polsce kibicuje jej jako Polce i marzy żeby zagrała w naszej reprezentacji! Dalej-kto podkreśla że Klose i Podolski to Polacy? MEDIA i nikt więcej.No jeszcze sam Podolski twierdzi,że czuje się Polakiem przez co jest dla mnie zerem jednocześnie grając dla Niemców. Klose przynajmniej otwarcie mówi że jest Niemcem,że nie będzie rozmawiał po polsku itd.@ up
już w innym wątku napisałem, że ci sami POLACY słuchali mówiącego dziwnym dialektem (napewno nie był to polski), podobno polaka z krwi i kości euzebiusza smolarka. i w czym ten smolarek był lepszy od takiego obraniaka czy perquisa? urodził się i wychował za granicą, podejrzewam, że do pewnego momentu nawet nie umiał się przedstawić po polsku (wielkie brawa dla tatusia piłkarza, że tak pięknie synka wychował). a trener reprezentacji POLSKI, który mówił "step by step" Ci nie przeszkadzał? a czarnoskóry napastnik? obrzucali go bananami w czasie meczu, a później cieszyli się z jego goli... żenujące. na każdym kroku podkreśla się wszędzie, że klose i podolski to POLACY. no świetnie tylko że grają dla kogo innego i strzelają nam (a nie dla nas) POLAKOM bramki. "nasza" Karolina Wozniacka. to świetnie, sympatyczna, utalentowana dziewczyna ale gra dla Danii i jest Dunką. ma polskie korzenie i tyle. nikt o to do niej pretensji nie ma. tak się ludziom życie układa. jak się okaże, że jakaś sraka z hollywood miała polskich przodków bo jej dziadek, a właściwie kolega dziadka siedział*w polskim gettcie i był tak naprawdę żydem z czech to polskie media robią szum i mówią "polska gwiazda". i też nikt się nie bulwersuje. ale w tym przypadku "farbowane lisy", żenujące. od kilku lat w koszykówce mamy typowych POLAKÓW, którzy nawet nie próbują udowadniać jakichkolwiek polskich korzeni: berisha, logan, kelati i też nie słyszałem głosów oburzenia. ogarnijcie się z tymi farbowanymi lisami.
a co do konkretnie ostatniego występu obraniaka to był bezsprzecznie obok błaszczykowskiego najlepszy nasz zawodnik w tym meczu i pozostający kompletnie bez formy mierzejewski na chwilę obecną może mu wiązać buty...
Czemu wrzucasz w ten temat Smolarka to już w ogóle nie rozumiem. Jest Polakiem urodzonym w Łodzi,ojciec i matka Polacy,płynie w nim polska krew. I mówi dziś po polsku bardzo dobrze,a że w wieku 20 lat mieszkając od 7 roku życia poza Polską miał problemy z mówieniem w ojczystym języku?! Ważne że się nauczył w końcu.Posłuchaj Małeckiego jak mówi albo skoczka Piotra Żyły-obaj Polacy a mają problem z wysłowieniem się.A Obraniak nawet nie wykazuje jakiejś chęci utożsamiania się z Polską,przynajmniej nie pokazuje tego w mediach.
Robson// Obraniak przynajmniej nauczył się hymnu bo go śpiewał przy meczu z Portugalią. A jak zachowa formę z ostatnich tygodni to bez niego nie widzę reprezentacji. Pzdr