Patrice Evra żółta kartka: 3,2
Unibet
Finał Euro 2016. Bajeczne Stade de
France. Z racji finału i stawki o jaką toczy się gra nie będę typował zwycięzcy tego meczu. Wszystko może się zdarzyć.
Francja prezentuje się lepiej w trakcie trwania tego turnieju, ostatnie dwa mecze bardzo dobre w ich wykonaniu. O Portugalii mówi się, że się prześlizgnęła do tego finału i to koniec dla nich. Skoro udało im się dojść aż tutaj prześlizgując się to dlaczego nie powtórzą tego w finale?
Dla mnie faworytem oczywiście gospodarze całej imprezy ale nie o tym ten typ.
Sędzią spotkania Mark Clattenburg. Sędzia, który w rozdawaniu kartek nie jest zbyt hojny aczkolwiek w meczu z reguły pokazuje te 3-4 kartki. Wiadomo jaka presja ciąży na każdym zawodniku, nawet na tych bardziej doświadczonych. Dlaczego z 22 piłkarzy wybrałem akurat Evrę? Głównie z racji jego pozycji na boisku. W mecz na lewej stronie obronie a jego głównym przeciwnikiem Nani. Oczywiście to umownie, Portugalczycy nie przywiązują jakiejś wielkiej uwagi do pozycji i rotują między sobą (w sferze ataku oczywiście).
Patrice ma 35 lat a dziś przyjdzie mu grać z szybkimi, dobrze wyszkolonymi technicznie zawodnikami z ciągiem na bramkę. Do tej pory na turnieju złapał tylko jedną kartkę, w półfinale z Niemcami za zdaje się, przerwanie gry przy kontrze Niemców.
Francuzi powinni dziś prowadzić grę, Portugali powinna liczyć na kontry.
Przed Evrą biega Payet, który bierze udział w każdej akcji ofensywnej gospodarzy toteż robi się luka między nimi. Portugalczycy doskonale o tym wiedzą, sądzę że często Evra będzie miał ręce pełne roboty i jakieś faule na pewno będą miały miejsce.
Wspominałem, że do tej pory miał tylko 1 kartkę. W meczu otwarcia sprokurował karnego, to po jego faulu, Stancu wykorzystał jedenastkę, dziwię się, że sędzia nie dał mu kartki.
Reasumując, wiek, częste symulowanie przeciwników (kładzenie się na murawę po delikatnym dotknięciu przez przeciwnika), presja, przeciwnicy. Wątpię, żeby Patrice zachował po tym meczu czyste konto kartkowe.